Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Ákos: Andante - Új turné az akusztikus műsorral

Új turné az akusztikus műsorral

Szeptember közepén jelent meg Ákos első dupla albuma, Andante címmel. Az épp tíz éve szólópályára lépett előadó nagysikerű akusztikus turnéját örökíti meg az anyag, méghozzá a teljes műsort, száztíz percben. A CD-változaton jókora multimédiás rész kapott helyet, többek között klippel és közel hétszáz koncertfotóval. A budapesti előadásokról filmfelvétel is készült, a videókazetta és a DVD novemberben kerül az üzletekbe. Időközben újra elindult az Andante turné. E hónapban huszonkettedikén a kaposvári Városi Sportcsarnokban, huszonkilencedikén pedig a Budapest Kongresszusi Központban játszik Ákos, tízfős vonóskarral kiegészített akusztikus zenekarával.

- A dupla album dalait az összes koncert felvételéből válogattátok. Milyen szempontok szerint? Mi számított inkább: a hibátlanság vagy a feeling?
- Mind a nyolc koncertet rögzítettük, sőt, még a próbákat is, úgyhogy rengeteg anyagot hallgattunk végig. A kiválasztásnál a legfőbb szempont a hangulat volt, a közönségreakciók, a zenekar összjátéka. A vonóskarral remekül összeszoktunk, élmény volt velük játszani. Nem játszottunk újra semmit, egyrészt, mert nem kellett, másrészt, mert ennyi felvételből válogathattunk.
- Melyik buli lett a győztes, melyikről szerepel a legtöbb nóta?
- Annyi stúdiómunka van mögöttünk, hogy nehéz kibogozni, melyik dal melyik előadásból való. A legtöbb felvétel talán a szegedi és a pécsi koncertből került be, de jócskán hallhatók a Kongresszusi Központban felvett dalok is az albumon, pedig ott 39 fokos lázzal énekeltem a dupla előadást.
- Korábban azt mondtad, az Andante egyszeri turné. Hogyhogy most újra játszotok?
- Valóban egyszeri és megismételhetetlen turnénak szántuk az Andantét, de ilyen egyöntetűen pozitív reakciót még egyetlen munkámra sem kaptam, pedig bőven volt részem sikerben. Az összes előadás jegyeit elővételben elkapkodták, és mindenhol hihetetlenül jó volt a hangulat. Mondhatjuk, hogy közfelkiáltásra vagy közönségnyomásra visszük tovább az Andantét, de az is igaz, hogy hülyeség leszállni a robogó vonatról. Tulajdonképpen a dupla koncertalbum sem szerepelt a terveimben, a kiadvány ötletét is a közönségtől kaptam, és nagyon örülök neki.
- Miben más a jelenlegi műsor, mi újult meg?
- Az őszi program lényegében nem különbözik a korábbiaktól, de néhány dal helyére más átdolgozások kerültek. Megújult az előadások kísérőprogramjaként megrendezett fotókiállítás anyaga is, és a koncertjegyek mellé új felvételeket tartalmazó CD-t adunk ajándékba.
- Mi lesz ezután? Visszatérsz a hagyományos koncertekhez?
- Eleinte furcsa volt a sok rockbuli után az ilyen anekdotázgatós színházi koncert, de nagyon megszerettük. Végtére is harmincöt esztendős vagyok, nem csak a csörömpölés meg a nagyterpesz van a világon... Nem árt belejönni a visszafogottabb koncertezésbe, az első infarktus után majd örül az ember, ha egy ilyet végig tud csinálni... De nem kell megijedni, rockerkedünk még, például jövő májusban, a Kisstadionban szeretném végre megrendezni az Új törvény nagyszabású lemezbemutatóját, mert már lassan egy éve várat magára. Ott igyekszünk majd lerobbantani a gatyát a nyájas közönségről...


Megjelent a Zenész magazin hírrovatában, 2003-ban.

Hivatalos honlap:

ÁkosKapcsolódó cikkek:

Ákos - Az új zenekar
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek