Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

BarbaraCafe: Az út élvezete

Egy évvel ezelőtt, a BarbaraCafe indulásakor beszéltem először Petrók Barbarával. Akkor egykori R-Go gidának kellett titulálnom, hogy mindenki tudja, kiről van szó – ma már nincs szükség erre, bemutatkozó albuma, a „Vagyok aki vagyok” remélhetően sokakhoz eljutott, egyes dalok pedig biztosan, hiszen a nyáron több ízben is tízezrek előtt csendültek fel.

- Mi történt veled egy év alatt?

- Decemberben nagyon jól sikerült a lemezbemutató koncert az Alexandra Könyvesházban, Peter Ogi vendégszereplésével – mondja Barbara. – Tavasszal indult el a klubom a Menta Terasz pincéjében, hangulatos bulikat adtunk zenekarommal. A kívülállónak úgy tűnhetett, hogy elindult valami, ám én türelmetlen voltam, akartam, hogy ennél komolyabb dolgok is történjenek velem. Az album zenei producere, Németh Alajos vetette fel, hogy nyáron visszatérhetnék a nagyobb színpadokra, meg is kerestük Szikora Róbertet, ha már éveken át voltam annak idején az R-Go és az R-Go Proletars tagja. Robi nem sokat gondolkodott, egy dal erejéig bevett az R-Go műsorába a Nők Lapja hétvégén. Olyan jól sikerült a fellépés, hogy az Agárdi Popstrandon már „előzenekar” voltunk gitárosommal, Lee Olivérrel.

Bármennyire is szeretem a klubhangulatot, akármennyire nagyszerű gyakorlóterep az ilyen hely, újra rákaptam a nagyszínpadra... Miért ne játszhatnék a Bikini előtt is? – gondoltam, s Lojzi igent mondott, nyáron öt helyszínen játszottunk Olivérrel. Nagy kihívás volt két akusztikus gitárral és énekkel meggyőzni a Bikini miatt érkezett tízezreket, hogy most négy dal erejéig minket is hallgassanak meg, nem azért, mert „kötelező”, hanem mert akár élvezhetik is. Jövőre már tizenkét koncertünk lesz a Bikini előtt, s teljes zenekarral, hosszabb műsorral lépünk fel.

- Miért érezted úgy, hogy nem történik semmi komolyabb a BarbaraCaféval? Épp hogy elindultál.

- Nem vagyok „celeb”, nincs körülöttem pletyka, vagy bármi olyan butaság, amire a média kinyitná az ajtót. Csendben jelent meg a lemez, csendben kluboztam. Illetve azért néhány helyre eljutottam, de egy-két kivétellel igazából ott sem éreztem jól magam. Zenésznek lenni férfipálya, a nőket másképp szólaltatják meg. Ki a legjobb csaj a popban? – legfeljebb ez a kérdés merül fel, szoknya alatt kutakodnak, a zene és a mondanivaló nem érdekes a média számára. De ez nem panasz, csak meglepődtem rajta.

- S a kritikákon? A pozitívak mellett akadt ledorongoló is...

- Az első lemez készítése után nyilván érzékeny vagyok, de érdekes módon a negatív kritikák nem lomboztak le, sőt: erőt adtak, hogy továbbra is a magam útján haladjak. Bizonyos zenei és szövegi eszközeimet néhányan nem fogadják el, ám én ragaszkodom hozzájuk.

- Amit hallhatunk is, nem csak koncerteken, hiszen közzéteszed új dalaidat a honlapodon.

- Már a lemezbemutatón is játszottam új számot. Nem csücsülök az első album dalain, ez már megvolt, megtörtént, gyerünk tovább! Ha valami elkészül, azonnal megmutatom. Persze tudni kell, hogy ezek még nem végleges változatok, koncerten készültek a felvételek, a majdani lemezre más formában kerülnek fel.

- Mikorra tervezed a megjelenést?

- Noha már most van annyi új dalom, hogy akár neki is állhatnák a felvételeknek, csak jövőre. Addig még több szám születhet, lesz miből csemegézni. S még jobban fogom tudni előadni, mert folyamatosan tanulok. A „Vagyok aki vagyok” rutin és zenekar nélkül készült, a következő (már benne a megvalósult álommal, a visszatéréssel a zenéhez) biztosan sokkal jobb lesz. S más is, mert az év elejétől visszatértem egykori zeneiskolámba, ráadásul ugyanahhoz a csellótanárhoz, akinél utoljára húztam meg a vonót gyerekkoromban. Azt mondta, jövőre már Bachot fogok játszani... Szeretném a csellót jobban beépíteni a dalokba, persze csak finoman és elegánsan. A koncerteken sem kizárólag a mikrofon előtt fogok állni, a tánccal sosem volt gondom, s a gitár és a cselló mellé még a taiko dob is odakerülhet, amin szintén most tanulok játszani. Nem énekesnőnek, hanem előadónak tartom magam.

- Látom, bőven van terved.

- Októberben indul a klub a Mentában, minden hónap utolsó szombatján lépünk fel. December 12-én újra exkluzív koncertet adunk az Alexandra Könyvesházban, ezúttal a lemezen is közreműködő Lantos Zoltán lesz a vendég.

Nagyon élvezem, hogy a családanyaság mellett hangképzésre járok, csellózni és dobolni tanulok, dalokat írok, koncertezem, interjúkat adok. Sokszor vagyok türelmetlen, ugyanakkor nagyon jól tudom, hogy be kell érniük a dolgoknak, taiko dobot például csak akkor állítok a színpadra, ha már úgy tudom megütni, ahogyan kell. S ha érzem, hogy siettetnék valamit, igyekszem emlékeztetni magam, hogy mennyi élvezet van az úton, ami a célhoz vezet...


Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.


Hivatalos honlap:

BarbaraCafe


MySpace:

BarbaraCafeHárom új dal:

You

Héj kicsi lány

Januári szélKapcsolódó cikk:

„Ha jön egy dal, én ott vagyok!”
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek