Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Bikini: Angyali üdvözlet - A közönség nem hülye

A közönség nem hülye

Tavasszal jelent meg a Bikini új albuma, Angyali üdvözlet címmel, a Hungaroton kiadásában. Mint azt az utóbbi években, a zenekar visszatérése óta megszokhattuk, megint új hangvétellel találkozunk az anyagon. A Bikinire jellemző stílusjegyek megmaradtak ugyan, mellettük azonban bőven hallunk új elemeket. S ha már újdonságról van szó: a felvételen még Daczi Zsolt játszott, azóta viszont Csillag Endre a zenekar gitárosa.

- A magyar könnyűzenében, s természetesen a Bikininél is kiemelt fontossággal bír a dalszöveg. Most szinte minden eddigi szövegíró neve feltűnik a borítón. Koncepció volt, hogy D. Nagy Lajos mellett Nagy Feró, Trunkos András, Dévényi Ádám, Jantyik Zsolt és Katona László is szerephez jusson?
- Inkább arról volt szó, hogy már tisztában vagyok azzal, ki tudja a legjobban megfogalmazni az adott dalhoz illő szöveget - válaszol Németh Alajos zenekarvezető. - Hogy néhány példát is mondjak: Katona az igazságkereső szövegíró, ezért neki jutnak a nehezebb fajsúlyú dalok, mint amilyen a címadó nóta is. Feróé az Utcabál lett, a régi Bikinit idéző struktúra érte kiáltott. Amikor pedig valaminek nagyon kell fájnia, a mély lírát értő Jantyik Zsolthoz fordulok, ő írta az Annyi mindent elhittem szövegét. Ráadásul naprakész, soha nem múló barátságokról van szó, mindegyikük nagyon érti, miről akar szólni az aktuális album.
- Az Angyali üdvözlet miről szól?
- Kicsinységünkről és kiszolgáltatottságunkról. Arról, hogy képtelenek vagyunk kitörni a helyzetünkből, annyira ránk telepszik a politika és a média. A borító (Fülöp Csaba alkotása) is ezt fejezi ki.
- Nyilván a zene is. Milyen eszközökkel éltetek?
- Sok a moll, szorítanak az akkordok. Ha jobban odafigyelve, esetleg fejhallgatóval hallgatod a lemezt, feltűnhet, hogy a háttérben minden torzítva szól. Jelezve, hogy rohad mögöttünk a világ.
- Mi indokolta a gitáros-váltást?
- Daczi Zsolt távozása törvényszerű volt. Régóta éreztük, hogy már nem szívügye a Bikini. Más produkciókban is ott volt, ilyenkor Tornóczky Feri helyettesítette, illetve egy ízben arra kényszerültünk, hogy néhány dal után Makovics Dénes gitározzon, mert Zsolt egy másik zenekara fellépésére indult. Csillag Endrével pedig régóta kerülgettük egymást, vendégként játszott Bikini lemezeken és koncerteken, sőt, egy időben a D. Nagy és a Frakció tagja volt.
- Milyenek az első benyomások?
- Rögtön beilleszkedett, s többletet adott a zenéhez. Hogy mást ne mondjak, megszületett a Bikiniben a piano is a forte mellett, van dinamika a koncerteken. A közönség is azonnal elfogadta Bandit. Már az első fellépésen, a beálláson, amikor bluest rögtönöztünk, a helyen lévők a színpad elé sereglettek, s vastapsban törtek ki. A bulikon egyébként Dénes szólóit is nagyra értékelik, azaz nem kizárólag a slágerekért jönnek el az emberek. A koncertek utáni beszélgetéseken mindig kiderül, hogy a közönség nem hülye, még ha ezt sokan is hiszik a szakmában.
Annyit még hadd mondjak el Daczi Zsoltról, s minden eddigi tagról, aki már nincs velünk: mindegyiküknek köszönöm, hogy együtt voltunk ezen az egymillió kilométer hosszú bárpulton, amit rock and rollnak hívnak. Mindenki, aki rövidebb-hosszabb ideig velünk tartott, csak tett a Bikinihez.


Megjelent a Zenész magazin hírrovatában, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Bikini


Dalrészletek az albumról:

Angyali üdvözletKapcsolódó cikkek:

Bikini - Őrzöm a lángot

Turnén a megújult Bikini

Bikini a Körcsarnok előtt

Bikini 20
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek