Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Bikini: Elmúlt illúziók

Március tizedikén jelent meg a Bikini új albuma, az Elmúlt illúziók. Valóban album, mert lemeznél több: a tíz, vadonatúj dalt tartalmazó CD mellé tavaly nyári koncertvideókból álló DVD került a tokba. A jövőre harmincadik születésnapját ünneplő zenekar két, „álláshalmozó” tagjával beszélgettem. Németh Lojzi egyszerre zeneszerzője, szövegírója, producere, hangmérnöke és természetesen basszusgitárosa az Elmúlt illúzióknak, míg Lukács Peta a gitározáson túl ugyancsak zeneszerző, hangmérnök, s még basszusozott is egy kicsit.


- Egy évvel a jubileum előtt új albumot készítettetek. Miért?

- A kapuzárás előtti pánik okozhatta – mondja félig tréfásan Lojzi. – Olyan szerződést kötöttünk az EMI kiadóval, hogy a jövő év végéig két új albumot, valamint háromlemezes válogatást és a jubileumi koncertről készült DVD-t kell készítenünk. Nagy ijedtünkben, hogy harmincéves lesz a zenekar, igyekszünk mindent kipréselni magunkból, amit csak tudunk. Nem mondom, hogy utána befejezzük, de tény, hogy mi sem leszünk fiatalabbak.

A „kötelességen” túl pedig kikívánkoztak belőlünk a dalok. El akartuk mondani, mi az, aminek örülünk, s mi az, ami fáj. Bár utóbbiból ezúttal talán több van a lemezen. Még a vidámabb számokból is kicsendül, hogy valami nagyon nincsen rendben.

- Akkor merüljünk is bele az Elmúlt illúziókba! S egyelőre még ne a világvége-hangulatba... Hogyan osztottátok fel egymás között a feladatokat?

- Lojzival már a zenekarba kerülésemkor megtaláltuk a közös hangot – válaszol Peta. – Az Őrzöm a lángot óta hozzám tartozik a dob- és a gitársound, saját dalaimnál a keverés, sőt, ezeknél most a basszusgitározás is. Igazából nem is kell beszélnünk arról, milyen legyen egy-egy dal hangképe, nem adunk a másiknak instrukciókat, mégsem ütnek el egymástól a számok.

- Mintha össze lennénk midizve – nevet Lojzi. – Szinte egyforma az ízlésünk, így a hangszereléseink is hasonlítanak. Ami a basszust illeti, Peta mankósávnak játszotta fel a szólamokat, de olyan jól sikerültek, hogy vétek lett volna kicserélni őket.

- Kinek melyik a kedvenc dala?

- Nekem talán nincs is. Általában minden lemez hullámzó színvonalú, de most úgy érzem, ezen nincs gyenge pont. Sikerült mindent elmondani, amit akartunk, megérte szinte megdögleni érte, megkönnyezni minden nap. Ám ha feltétlenül ki kell emelnem néhányat, Az őrtoronyból szerintem bátran odatehető legjobb balladáink mellé, az Adjon az ég valószínűleg a koncertek kezdő dala lesz, s nagyon közel áll hozzám a két, Jantyik Zsolt szövegre íródott dal, A Hold keresői és A végtelen lába előtt.

- Furcsa helyzetben vagyok – szól Peta –, mert nem szeretem és nem is szoktam fényezni magam, de Az őrtoronyból a szívem csücske. Hittem is, nem is, amikor szerzők mondták, hogy egy adott dal nem az övék, csak úgy kiesett belőlük – most azonban velem is megtörtént. Nem is értettem: amikor zongorán játszottam a dallamot, folytak a könnyeim, mire a gitározáshoz értem, már bőgtem, s egyszerűen képtelen voltam kontrollálni az érzéseimet.

Amikor a végleges szólót kellett feljátszanom a kész alapra, nem tudtam rekonstruálni a korábbit. Addig és addig próbálkoztam, amíg nem jutottam ugyanabba az érzelmi állapotba. S tudom, hogy végül kerültek bele technikai hibák, de ezt a hangulatot kellett megörökítenem.

- Érdekes, hogy a szöveg is egyből jött a zenére – emlékszik Lojzi.

- S azt se felejtsük el, hogy D. Nagy Lajos élete egyik legjobb éneklését produkálta a dalban – teszi hozzá Peta.

- Ejtsünk néhány szót a többiekről is! Hiszen a zenekar tagja még Mihalik Viktor (dob), Makovics Dénes (szaxofon) és Bördén Szabolcs (billentyűs hangszerek).

- Úgy gondolom, a Bikini valaha volt legjobb felállása a mai – mondja Lojzi. – Ezért is „kapkodunk”, igyekszünk minél többet alkotni. Másfél éve régi dalainkat újra felvettük ezzel a társasággal – éppenséggel elég lett volna a jubileumra kijönni a dupla válogatásalbummal, de Peta a világ egyik legjobb gitárosa, bármikor elhívhatják Amerikába, valamelyik nagy bandába.

- Én ettől azért nem tartok annyira... – veti közbe a gitáros.

- Büszke vagyok rá, hogy tudását a Bikininek szenteli – folytatja a zenekarvezető. – Már hallgatni is nagy élmény a gitározását, hát még együtt játszani vele. A dalokat pontosan úgy szólaltatja meg, ahogyan megálmodtam. S anélkül, hogy egyenként fényeznék mindenkit, még hadd mondjam el, hogy Lajos, ha tűzbe hozza a nóta, nagy teljesítményre képes, Viktor pedig a lemezen is képes komoly zúzásra. Nem csak koncerteken (és persze a turnébuszban...) hozza a rock and roll feelinget, hanem a stúdióban is.

Ezúttal is voltak közreműködők a felvételen, Pacziga Linda már a harmadik Bikini albumon vokálozik, A végtelen lába előtt című dalban pedig a Marczibányi téri Kodály zeneiskola vegyeskara hallható. Gyerekek szájából hangoznak el igen súlyos sorok – egyébként nagyon élvezték a felvételt, értették, miről van szó, s felkészülten érkeztek.

- A lemezt hallgatva feltűnt, hogy több dalban is mintha idéznétek magatoktól, korábbi Bikini korszakokból.

- Ha így is van, nem szándékosan. Nem érdemes ilyen jellegű utalásokat keresni a számokban, inkább csak arról van szó, hogy ugyanaz a szerzőkör ugyanazokkal az eszközökkel próbál figyelmet kelteni.

- Milyen eszközökkel?

- Nagyon leegyszerűsítve: ereszkedő, moll jellegű dallamvonal és pentatónia jellemzi a dalaimat. Peta nótái sem különböznek nagyon, ha nála dúrt hallasz, tudhatod, hogy csak viccel... Ősi eszközökről beszélünk, s itt nem a Bikini közel három évtizedére gondolok, hiszen a magyar népdalok többségére is ugyanezek a jegyek jellemzőek. Évszázadok óta így lehet felhívni a magyar emberek figyelmét zenével.

- Elektromos gitár hangjára is felkapták volna a fejüket a középkorban... Peta, hogyan tudod ilyen érzékletesen kifejezni szólóiddal a dalok mondanivalóját?

- Nem csak a zenét hallgatom meg szóló írása előtt, a szöveget is elolvasom. A zene és a nyelv párban jár, a szavak ismeretében más dallamok, ritmusok jutnak eszembe. Ha már itt tartunk, hadd mondjam el, hogy mostanában sokat gondolkodom a zenéről, mint művészeti ágról. Hogy milyen szerepe volt és van a történelemben, s leginkább, hogy mi a funkciója. Végül én sem jutottam másra, mint Horatius: gyönyörködtessen, de tanítson is. Úgy gondolom, a Bikini megfelel ennek a szellemiségnek. Gyönyörre ott vannak a szórakoztató, könnyen emészthető slágerek, tanításra pedig a mélyebb, elgondolkodtató dalok.

- S ezek is párban járnak, mert ahogy Lojzi mondta, a vidámabb számok sem egyértelműen vidámak. Inkább azt mondják el, hogy ha jön a világvége, nagyjából két értelmes dolgot lehet csinálni. A másik az ivás...

- Régóta mondom – reagál Lojzi –, úgy menj a másvilágra, hogy ne legyen benned az érzés: azt a korsó sört még úgy megittam volna...

- Most komolyan: miért ez a világvége-hangulat?

- Szerencsés a mi generációnk, hiszen eddig békében tudtuk leélni az életünket. De érzem a levegőben, hogy ez nem fog örökké tartani. A történelem kereke forog. Ne érts félre, nem várjuk, nem idézzük meg a világvégét – csak az érzéseinkről, félelmeinkről éneklünk.

- Én inkább szimplán csak pesszimista vagyok – szól Peta. – Tartok a jövőtől, a világétól éppúgy, mint a magamétól. De nem esem depresszióba, ahogyan az Elmúlt illúziók sem erre biztat. Inkább keresem a megoldást. S ott van ugyan a lemezen az „éljünk a mának” üzenet, de nem a rossz, az önző értelemben. Ami szépség, ami lehetőség van az életünkben, ragadjuk meg, éljünk vele! Ha pedig tényleg ránk szakadna minden, akkor túl kell élnünk valahogyan...

- S ami az első „értelmes dolgot” illeti – mondja Lojzi –, nem pusztán a szexről van szó. S talán nem is egyszerűen a szerelemről. Ha komoly a baj, közelednünk kell egymáshoz, nem pedig gyűlölni a másikat. Az illúziók elmúltak, a szeretet azonban még itt van nekünk, utolsó mentsvárként.Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.

Elmúlt illúziók
(borító: Fülöp Csaba)


Peta és Lojzi
(fotó: Budai Csaba)

Hivatalos honlap:

Bikini

Kapcsolódó cikkek:

Bikini - Őrzöm a lángot

Turnén a megújult Bikini

Bikini - Öröm a színpadon

Bikini: Angyali üdvözlet

Bikini 20

Lukács Peta
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek