Jelentkezz be! [ 趈 vagy itt? Regisztr醠j!]

Cenz煤ra? Puff neki!

A h铆r arr贸l sz贸l, hogy az MR2 nem 贸hajtja j谩tszani a P谩l Utcai Fi煤k Balatonszepezd c铆m没 dal谩t, a benne elhangz贸, 鈥Felh玫k j枚nnek Magyarorsz谩gra鈥 sor politikai 谩thall谩sa miatt. Igaz, l茅tezik olyan verzi贸 is, mely szerint csak az 鈥濧鈥 kateg贸ri谩s zen茅k k枚z茅 nem ker眉lt, mivel nem 眉t枚tte meg azok szintj茅t.

No de mindegy is, ha a PUF Balatonszepezdje nem, vagy csak ritk谩n sz贸lal meg a Pet玫fiben, halljuk majd m谩shonnan, m谩r r茅g nem egyeduralkod贸 鈥瀉鈥 R谩di贸. R谩ad谩sul a 鈥瀟ilt谩s鈥 h铆r茅re p谩r nap alatt h煤szezren hallgatt谩k meg a dalt a YouTube-on, s ez a sz谩m folyamatosan emelkedik. Cenz煤ra? Puff neki!

Sokaknak indult be az agya, vajon mit lehetne m茅g betiltani hasonl贸 koncepci贸 alapj谩n, s term茅szetesen eljutottak od谩ig, hogy l茅nyeg茅ben b谩rmit, legyen az ak谩r maga a Himnusz. Vagy a Tipi-tapi Dino...

De most induljon m谩sfel茅 az agy. Gondolatk铆s茅rletk茅pp t茅telezz眉k fel, hogy a rockzene 煤jra a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas 茅vekben megismert 煤tj谩t fogja j谩rni, amikor k茅nytelen volt r茅buszokban besz茅lni. S gyakran m茅g a r茅buszokat is csak megcsonk铆tva t谩rhatta a k枚z枚ns茅g el茅, ha egy谩ltal谩n t谩rhatta. Nyilv谩nval贸, hogy egyetlen zen茅sz sem k铆v谩nja vissza ezt az id玫szakot, 谩m az is t茅ny, hogy 铆gy igen 茅rt茅kes alkot谩sok (is) sz眉lettek. Amiket r谩ad谩sul figyelmesen hallgatott a k枚z枚ns茅g. Hogy na, mit is akarhatott mondani ezzel a metafor谩val, azzal az alleg贸ri谩val a m没v茅sz. S ahogy t枚bbsz枚r meghallgatta a dalt, a zenei megold谩sok is hathattak r谩, m茅g a legink谩bb botf眉l没re is.

Ha most 煤jra ilyen kor j枚nne, egy csap谩sra megv谩ltozna a magyar pop-rock? M没v茅sz v谩lna a semmir玫l dalol贸, vagy jelszavakat harsog贸 iparosokb贸l? 脡rt玫 hallgat贸 v谩lna a tucat term茅kre v谩gy贸 茅s azt meg is kap贸 k枚z枚ns茅gb玫l? Er玫sen k茅tlem. Ez m谩r m谩s id玫. A bulv谩rm茅dia 煤gyis a p茅nz szaga ut谩n megy. A k枚zm茅di谩t ugyan tele lehet rakni az elv谩rt jelszavakat harsog贸kkal, de ha a kutya sem, vagy csak a saj谩t kutya k枚lyke hallgatja, akkor sokra nem mennek vele. A m没v茅sz 茅s k枚z枚ns茅ge pedig meg fogja tal谩lni egym谩st, m谩s csatorn谩kon kereszt眉l.

A cenz煤ra egykori egyetlen j贸 hat谩sa ma m谩r nem 茅rv茅nyes眉lhet. Micsoda m谩zli, hogy maga a cenz煤ra sem!
Creative Commons License
Ezt a M没 m没vet Creative Commons Jel枚ld meg!-Ne add el!-脥gy add tov谩bb! 2.5 Magyarorsz谩g Licenc alatt tett茅k k枚zz茅.
F鮫ldal            Cikkek            F髍um            K鰖鰏s間            Kapcsolat
Mar髏hy Gy鰎gy © 2006 • Adatv閐elmi elvek