Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Cenzúra? Puff neki!

A hír arról szól, hogy az MR2 nem óhajtja játszani a Pál Utcai Fiúk Balatonszepezd című dalát, a benne elhangzó, „Felhők jönnek Magyarországra” sor politikai áthallása miatt. Igaz, létezik olyan verzió is, mely szerint csak az „A” kategóriás zenék közé nem került, mivel nem ütötte meg azok szintjét.

No de mindegy is, ha a PUF Balatonszepezdje nem, vagy csak ritkán szólal meg a Petőfiben, halljuk majd máshonnan, már rég nem egyeduralkodó „a” Rádió. Ráadásul a „tiltás” hírére pár nap alatt húszezren hallgatták meg a dalt a YouTube-on, s ez a szám folyamatosan emelkedik. Cenzúra? Puff neki!

Sokaknak indult be az agya, vajon mit lehetne még betiltani hasonló koncepció alapján, s természetesen eljutottak odáig, hogy lényegében bármit, legyen az akár maga a Himnusz. Vagy a Tipi-tapi Dino...

De most induljon másfelé az agy. Gondolatkísérletképp tételezzük fel, hogy a rockzene újra a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években megismert útját fogja járni, amikor kénytelen volt rébuszokban beszélni. S gyakran még a rébuszokat is csak megcsonkítva tárhatta a közönség elé, ha egyáltalán tárhatta. Nyilvánvaló, hogy egyetlen zenész sem kívánja vissza ezt az időszakot, ám az is tény, hogy így igen értékes alkotások (is) születtek. Amiket ráadásul figyelmesen hallgatott a közönség. Hogy na, mit is akarhatott mondani ezzel a metaforával, azzal az allegóriával a művész. S ahogy többször meghallgatta a dalt, a zenei megoldások is hathattak rá, még a leginkább botfülűre is.

Ha most újra ilyen kor jönne, egy csapásra megváltozna a magyar pop-rock? Művész válna a semmiről daloló, vagy jelszavakat harsogó iparosokból? Értő hallgató válna a tucat termékre vágyó és azt meg is kapó közönségből? Erősen kétlem. Ez már más idő. A bulvármédia úgyis a pénz szaga után megy. A közmédiát ugyan tele lehet rakni az elvárt jelszavakat harsogókkal, de ha a kutya sem, vagy csak a saját kutya kölyke hallgatja, akkor sokra nem mennek vele. A művész és közönsége pedig meg fogja találni egymást, más csatornákon keresztül.

A cenzúra egykori egyetlen jó hatása ma már nem érvényesülhet. Micsoda mázli, hogy maga a cenzúra sem!
Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek