Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Daczi Zsolt - Amikor szaggat a gitár

Amikor "szaggat" a gitár

Daczi Zsolt és barátai - ez áll a nemrég megjelent album borítóján. Azaz a Bikini gitárosa szólólemezt készített. Az anyag felerészt énekes, felerészt instrumentális dalokból áll. A stílus pedig kemény rock, amit azért érdemes hangsúlyozni, mert Daczi Zsoltnak nem szokása leragadni egyfajta zenénél, amit jól példáz korábbi, Ángyán Tamás hegedűs-gitárossal létrehozott Carpathia Projectje, illetve a szeptembertől működő, Majsai Gáborral és társaival alkotott klubzenekara.

- Miért készítetted el az albumot?
- Az évek során több olyan dalom született, ami másképp nem juthatott volna el az emberekhez - mondja Daczi Zsolt. - Mivel időközben saját stúdióm lett, a felvétellel sem volt gond, lényegében korlátlan idő állt rendelkezésemre. Amire szükség is volt, hiszen a sok közreműködővel nehezen tudtam egyeztetni.
- Kik ők, azaz kik a barátaid?
- A produkció neve azért lett ez, mert mint tudjuk, nehéz önerőből lemezt felvenni. Nyilvánvaló volt, hogy nem tudok azonnal fizetni a velem muzsikálóknak. Volt, aki ezek után nemet mondott. Csak az igazán jó barátok vállalták így is a közös munkát. Ezért nem az szerepel a borítón, hogy Daczi Zsolt és üzletfelei...
Rudán Joe-t azért hívtam el, mert a legjobb magyar rockénekesnek tartom. Gubás Tibort pedig a másiknak. Vele már a Tiranában együtt zenéltem. Előbbi három, utóbbi két dalban énekel. Sebők Judit hangja egy számban hallható. Együttese, a Lyra mindkét lemezét nálam, a Tahi Stúdióban vette fel, innen a barátság. Három dobossal dolgoztam. Hirleman Berci régi társ a Bikiniből, illetve a Tiranából, ráadásul zenészként is hozzá tud szólni a dalokhoz. Nagyfi Zoltán üt a metálosabb nótákban - épp azokban, amelyeket eleve vele képzeltem el, amikor szó volt az Omen együttes külföldi albumáról. Jánky Zsoltra szintén a stúdiómban figyeltem fel, külföldi zenésznek készült demóban dobolt igen jól. Basszusgitáron hárman játszunk, mert két dalt én is bevállaltam. Zsoldos Tamáshoz és Makovics Déneshez ugyancsak régi barátság fűz. Utóbbi még egy gyönyörű szopránszaxi szólót is fúj.
- Említetted az Omennek írott dalaidat. Melyik szám hová készült eredetileg?
- A Temesvári vasárnap az egyetlen ismert dal a lemezről, hiszen ezt a Bikini vitte sikerre sok évvel ezelőtt. Most újra feljátszottuk. (A régi felvétel nyáron - nagy örömömre - felkerült a Gitárpárbaj című lemez CD-változatára.) Négy énekes nóta készült az Omennek, amikor arról volt szó, hogy külföldi énekessel játszana a zenekar. Ez végül nem jött össze, de sajnáltam volna, ha fiókban maradnak a számok. A magyar szövegeket a Bikinivel is dolgozó Ványi "Apu" írta. Az instrumentális darabok egy része a kilencvenes évek közepén született. Akkoriban gitároslemezben gondolkodtam.
- Mennyire szakmai az album? Megmutatod, mi mindenre vagy képes a hangszerrel?
- Nem erről szól a lemez. Minden ösztönösen jött belőlem.
- Szólóanyagnál mindig felmerül a kérdés: anyazenekarodban nem valósíthatod meg magad?
- A legújabb lemezen ugyan nincs dalom, ám az előzőn öt is szerepel, tehát igazán nem mondhatom, hogy elnyomnak. Ami a gitározást illeti, hagynak játszani, a stúdióban is, a koncerteken pedig még inkább. Ugyanakkor természetesen nem minden dalom illik a Bikinihez, ráadásul a saját lemezemen nyilvánvalóan többet mutathatok magamból. Többet gitározom, s ezt nem kizárólag az időtartamra értem.
- Milyen a gitárhangzás? Más, mint a Bikiniben?
- Szerintem a Bikiniben sem bikinis, hanem daczis a hangzás. Megvan a saját soundom, s ettől most sem tértem el. Ugyanazokat a cuccokat használtam. Ha végül mégis máshogy szól egy kicsit, az a keverés miatt van. Itt jobban "szaggatnak" a gitárok, mint a Bikiniben.
- Te magad voltál a hangmérnök?
- Én nem így fogalmaznék, mert sosem tanultam ezt a szakmát. De tény, hogy magam csináltam mindent, felvételt, keverést, mastert. A másfél éve üzemelő stúdió minden feladatra alkalmas. Sőt, még ingyenes szállást is tudok adni a nem túl "piperkőc" együtteseknek...
- Mi következik ezután?
- A koncertekre gondolsz? Szeretnék játszani az anyaggal, de szinte kizárt, hogy minden közreműködő velem tudjon tartani. Főleg Joe-val és Zsoldos Tomival nehéz egyeztetni. Sajnos már túl vagyunk a fesztiválidényen, de a jövő nyárra igyekszem összehozni néhány fellépést. Klubozásban nemigen lehet gondolkodni, mert alig van hely, ahol ilyen zenével színpadra állhatnék.
- Viszont azért klubbandában is szerepelsz.
- Majsai Gábor, Muck Ferenc, Hirleman Bertalan, Barán Attila, Pados Zoltán és Dáni János társaságában. Többek között Tom Jones és James Brown feldolgozásokat játszunk. Ezt a fajta zenét is szeretem, főleg így, "harapósabb" gitárral játszva, s jó érzés, hogy másban is kipróbálhatom magam.
- Akárcsak a Carpathia Projectben. A szakma elismerően szólt első albumotokról, azóta viszont nem hallani a duóról.
- Kedvünket szegte, hogy hiába sikerült jól a lemez, hiába magasztaltak minket nyugati szakmai lapok, mint például a Musikmart, mégsem történt semmi. Ha lesz második anyag, azt inkább magánkiadásban fogjuk megjelentetni, nem bízzuk magunkat cégre. Az új nóták vázlatai már megvannak, de egyelőre várunk, már csak Ángyán Tomi külföldi munkája miatt is. Remélem, a szólólemez nem ilyen utat fog bejárni, bár persze nem az üzleti siker reményében készítettem. Jól esett felvenni, s jól fog esni majd színpadon is játszani a dalokat.


Megjelent a Zenész magazinban, 2002-ben.
Hivatalos honlap:

Daczi Zsolt


Dalok az albumról:

Ébredés

Funky train

Ki rabol álmot a szívbe?

Mount Everest

Hova tűnt?

Spring


Kapcsolódó cikk:

Carpathia Project
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek