Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Everwood - Magyar zenekar görög cégnél

Magyar zenekar görög cégnél

Február utolsó napján jelent meg az Everwood első albuma, Mind Games címmel. A billentyűközpontú, dallamos metált játszó csapat anyaga érdekes módon nem itthon került a boltokba – görög cég adta ki a lemezt. Koncz Balázs (ének), Farkas Ferenc (gitár, vokál), Tänczer Attila (billentyűs hangszerek, vokál, Erdős Viktor (basszusgitár, vokál) és a felvétel óta távozott Rábel Tamás helyére került Barabás Nándor (dob) zenekara hamarosan külföldi koncerteken bizonyíthatja tudását.

- Miért épp Görögország?
- Amikor tavaly az érdi Bakery stúdióban felvettük a lemezt, saját költségünkön, úgy gondoltuk, a kiadókeresést külföldön kezdjük – mondja Koncz „Balu” Balázs. – Nem mintha bármi bajunk lenne a magyar kiadókkal, egyszerűen csak fel akartuk mérni a terepet, vajon milyen lehetőségek rejlenek a külföldi lemezkiadásban. Persze azzal is tisztában voltunk, hogy rétegzenét játszunk, így itthon aligha foglalkozna velünk bárki is. Rengeteg helyre küldtük el a felvételt. Érdekes módon mindegyik kiadó visszajelzett, még a nagyok is, amilyen a Nuclear Blast. Többnyire azt írták, hogy tornyokban állnak náluk a CD-k, de ígéretes zenekar vagyunk, várják a következő anyagot is. Ez, még ha nem is teljesen őszinte, azért jelzi, hogy komolyan veszik a munkájukat. Végül egy most alakult, ám igen tapasztalt munkatársak létrehozta cég figyelt fel ránk. Nem is bántuk, hogy a Burning Star Records friss kiadó, hiszen így valószínűleg jobban figyelnek majd ránk. Kétéves szerződést kötöttünk, két lemezre. Mi választottuk meg az időtartamot, mert úgy gondoljuk, ennyi idő alatt úgyis kiderül, hogy működik-e a dolog, vagy nem. Eredetileg hosszabb időtartamra és több lemezre szólt volna a megállapodás. Egyelőre úgy néz ki, bejönnek a számításaink. Már Japánban is kapható a Mind Games, s hamarosan az Unió minden országában hozzáférhető lesz.
- Mivel itthon még nincs a boltokban, pár mondattal bemutathatnád, milyen az Everwood zenéje.
- Természetesen a honlapunkról már most is megrendelhető a lemez, sőt, az érdeklődők kedvéért letölthetővé tettük egyik nótánkat. Sokan úgy vélik, hogy progresszív metált játszunk, ám ez szerintünk nem egészen igaz ebben a formában. A dalokban akadnak ugyan progresszív elemek, de nem az a célunk, hogy ebbe az irányba menjünk. Számunkra a dallam a legfontosabb. Metálzenekartól talán szokatlan, de nálunk a billentyűs hozza a témák kilencven százalékát. Tänczer Attila pedig a dallamok és nem a ritmusok felől közelíti meg a zenét.
- Korábban hosszú éveken át Neverwood volt a zenekar neve. Miért változtattátok meg?
- Tavaly decemberben már az új néven írtuk alá a szerződést a kiadóval. A Burning Star vezetői derítették ki, hogy Finnországban létezik Neverwood, és a gépzenét játszó csapat már jelentetett meg lemezt. A hirtelen felmerülő ötletek közül az látszott a legjobbnak, ha a névváltoztatás egyetlen betű elhagyásában merül ki.
- Mi következik most?
- Szó van görög turnéról, s ha már más országokban is kapható lesz a lemez, természetesen mindenhol szeretnénk koncertezni is. Több magyar zenekar példája igazolja, hogy járható ez az út, a külföldi klubok szívesen fogadják a bandákat. Valamint már dolgozunk a második albumon. Mivel a kiadó beszáll a felvétel finanszírozásába, ezúttal minden bizonnyal könnyebb dolgunk lesz. Ráadásul időközben összeszokottabb lett a csapat, s már jóval tudatosabban zenélünk, mint korábban. A Mind Games több dala évekkel ezelőtt született – az album lényegében összefoglalása az Everwood, illetve akkor ugye még Neverwood eddigi történetének. Úgy vélem, a jövőt, az irányt mindenképpen a közelgő második album fogja meghatározni.
- Az utóbbi időben több fesztivál szervezőjeként hallhattunk rólad.
- Igen, ez így van, bár nem tartom magam jó szervezőnek, mindig zenész fejjel állok neki a koncertszervezésnek, és ez hiba. Sokszor az anyagiakon csúsznak el a dolgok, és nem a produkción, de hát ez nyilván ismerős a Zenész olvasóinak. Így tehát általában csak magunknak szervezek koncerteket, s ebből nőtt ki a tavaly több helyszínen, mások mellett a Nemesis részvételével, és az idén a Zöld Pardonban megrendezett Taste Of Metal fesztivál. A Dimebag emlékest más történet volt. Februárban a Wigwam Rock Klubban gyűlt össze harminchat zenész, hogy tisztelegjen a meggyilkolt Pantera gitáros, Dimebag Darrell emléke előtt. Fantasztikus hangulatú koncertre került sor a legkiválóbb magyar muzsikusok és a hihetetlenül lelkes közönség jóvoltából. De ez egyszeri alkalom volt, valóban nem érzem magam szervezőnek, én csak egy zeneszerető ember vagyok a sok közül, aki reméli, hogy az Everwood koncertjei segítségével minél többekhez juttathatjuk el a minket éltető érzést.


Megjelent a Zenész magazinban, 2005-ben.

Hivatalos honlap:

Everwood


Két dal a Mind Games című albumról:

Heart So Cold

Remembrances Of A Fallen AngelRészletek a Dimebag emlékestről:

első részlet

második részlet
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek