Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Három nap rock a Csanyikban

Július 26-28. között kerül sor Miskolcon, a Csanyik-völgyben a JMB Rockfest elnevezésű rendezvényre. A nagy rocklegendák, a Bikini, a Skorpió és a Lord mellett tehetséges együttesek sora lép színpadra.

1982. szeptember 4. Reggel felvettem a kockás inget, a szűk farmert és a kínai kosarascipőt, vállra a „szimat szatyrot”, majd irány a Keleti. Egyedül. Gyűlöltem a haverjaimat, mert ugyan többen megígérték, hogy velem tartanak Miskolcra, a Rock-fórum fesztiválra, ám végül mindenki lemondta. Sebaj, elindultam egyedül is, mert több kedvencem készült fellépni a Csanyik-völgyben – amiről akkor még nem sejtettem, merre lehet.

Hogy végül hogyan találtam rá, már nem rémlik, mint ahogy az eltelt negyedszázad sok emléket kitörölt a fesztiválról. Két koncert a kölcsönkapott kismagnó felvételei miatt jobban megmaradt bennem. Az egyik a Slamó-féle Edda műsora volt: ekkor hallottam először olyan remek számokat, mint a Fekete élmény, a Vad kutya vagy a Királyok és szolgák. Elméletben ezekből kellett volna készülnie a harmadik Edda lemeznek, s akkor talán egészen más irányba indult volna a magyar metál, pontosabban lett volna saját útja, nem brit és német zenekarokat másolt volna boldog-boldogtalan – de nem így történt.

A másik buli a Bikini legelső koncertje volt. Nagy Feró, Németh Alajos, Szűcs Antal Gábor, Vedres József és Németh Gábor, valamint vendégként Török Ádám lepte meg a több ezres közönséget. Méghozzá alaposan, mert mindenki Ricsét várt (a legvégén jött is), helyette viszont nagyon friss, nagyon húzós, helyenként kísérleti muzsikát kapott. Valami elindult a Csanyikban, bár akkor senki nem gondolta volna, hogy a Bikini huszonöt év múlva is ugyanezen a helyen fog fellépni.

Pedig nagyon úgy néz ki, hogy így lesz, bár akadnak, akik szerint manapság ebben a régióban nem lehet fizetős fesztivált rendezni. De ne legyen igazuk, s negyedszázad után újra szólaljon meg a rock a Csanyik-völgyben. Edda nem lesz, No viszont igen, bár sajnos Slamó nélkül. A Bikini az első napon lép fel, csupa tribute bandával körülvéve, valahol a Cry Free és a Kiss Forever Band között számíthatunk a különlegesnek ígérkező fellépésre, hiszen Németh Lojzi pontosan huszonöt éve járt utoljára ezen a helyen zenekarával. A következő napokon többek között a Zorall, a Prognózis, a Skorpió (szintén visszatérőként, hiszen az Új Skorpió, azaz Frenreisz Károly, Tátrai Tibor és Papp Tamás ott volt a Rock-fórumon, ráadásul az akkori Bikini-gitáros Szűcs Antal Gábor ma újra tagja az együttesnek), a Cool Head Clan, a Moby Dick és a Lord is színpadra lép.


Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.
Most még üres a színpad a Csanyikban
(Fotó: Forgó Viktória)


A fesztivál honlapja:

JMB Rockfest


Emlékek a Rock-fórumról a Rockmúzeum honlapján:

A Bikini műsora

A HBB műsora
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek