Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Harminc év

Mázli, hogy nem vagyok zenész, most tarthatnék életmű koncertet... Mert éppen harminc éve vagyok a pályán: 1983. október 17-én jelent meg első cikkem.

Tavasz vagy talán már nyár lehetett, a Budai Ifjúsági Parkban láttam meg Czippán Györgyöt, az Ifjúsági Magazin főszerkesztő-helyettesét. Nem akármilyen lap volt ez abban az időben, valóban a fiatalokról szólt, s nem „mozgalmi” módon. Akkor már fontolgattam, hogy újságírónak kellene állni, annyi minden érdekelt és annyi mindent akartam megosztani. Megkérdeztem tőle, hogyan lehetnék az. Czippán nem azt kezdte sorolni, hogy szerezzek diplomát, utána gyakornoki állást, majd következhet az újságíró iskola, egyszerűen csak azt mondta: „Írni kell.”

Erre meg is adta a lehetőséget, ráadásul rám bízta a témaválasztást. Az IM Mini interjúk rovatába készült első cikkem, rövid beszélgetés Szekeres Tamással, a feltörekvő gitáros tehetséggel. (Neki is ez volt az első interjúja, ami éveken át kiváló alkalmat jelentett ünnepi italozásra október közepén...)

Azért persze végigjártam az újságíróvá válás hivatalos útját, közben írtam az IM mellett a Világ Ifjúságának, s ott lehettem az első magyar, több lapszámot is megért, független zenei újság, a Polifon bővebb stábjában. Legendás idő volt. Amikor már „profi” lettem, jött a Polip, a Rocker, a Magyar Rádió különböző zenei műsorai, majd sok-sok év a Pesti Műsornál és a Zenész magazinnál.

Persze nem csak zenéről írtam. Minden lapot nem fogok felsorolni (nem is hiszem, hogy emlékeznék rájuk, illetve engem is meglepve most hirtelen beugrott a Csőszer Híradó neve...), de jól éreztem magam a nyolcvanas évek végén a Delta Impulzus szerkesztőségében és a kilencvenes évek elején a Népszava kultúrrovatánál.

Az új évezred az internetet hozta, már nem is tudom, mióta nem írtam nyomtatott lapnak. 2002-től néhány évig Tátrai Tibor, 2004-től pedig a Bikini hivatalos oldalának tartalomszerkesztője voltam, illetve vagyok. Hogy a saját honlapomat már ne is említsem... Most épp nincs is miért, mert címoldalán jól látszik, hogy egy éve, a Bikini könyv megjelenése óta nem írtam semmit.

Ugyanis közmunkás voltam. (Mivel zenészek is olvassák oldalamat, s ők nem mindig naprakészek a való életből, itt jegyezném meg, hogy ehhez a mai Magyarországon nem szükséges bűncselekményt elkövetni.) Nekem való helyen: a Magyar Rádió zenei archívumában. Ahol a közmunka mellett lehetőségem nyílt régi magyar dalok felkutatására. Kincseket találtam! Rengeteget! De ez egyelőre maradjon köztünk, mert nem sikerült zöld ágra vergődni a fő szerv, az MTVA illetékeseivel, hogy milyen formában lehetne eljuttatni a csak itt meglévő felvételeket a közönséghez.

Ma úgy tűnik, novemberben folytatódik ez a közmunka, s el is tart április végéig. Remélem, akkor már jobb híreim lesznek a régi dalokról. S bízom abban, hogy a következő harminc, no jó, legalább a következő egy év interjúkkal indul, mert hamarosan szólólemezzel jelentkezik a Bikini két virtuóz szólistája, Lukács Peta és Makovics Dénes, valamint Tátrai Tibor igazán nagy koncertet ad december elején. Van miről írni.


Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek