Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Hirleman Bertalan – Prelude

Nehéz lenne felsorolni, hol dobolt eddig Hirleman Bertalan. Hiszen már pályája elején, 1986-ban és 1987-ben három, a magyar rockzenét meghatározó zenekar tagja volt, gyors egymásutánban játszott az Eddában, a Bikiniben és a Beatricében. Ráadásul nem csak dobosként számítottak rá, zeneszerzőként is sikereket ért el, olyan slágereket írt, mint az Azok a boldog szép napok, vagy a Ki visz haza (ismertebb formájában: Részegen ki visz majd haza). Nemrégiben szólóalbuma jelent meg, vagy talán jobb szerzői lemeznek nevezni a Prelude című anyagot.

- Milyen szándékkal készült az album?
- Mivel lényegében minden zenekaromban írtam dalokat, zenésztársaim folyton szekáltak, hogy csináljak lemezt belőlük, elvégre manapság mindenki lemezt csinál – magyarázza Hirleman Bertalan. – Amikor már nem csak ők mondták, hanem a Europe Inside Hungary Rt vezetője is, aki kiadná az anyagot, nekiálltam kitalálni, milyen dalok szerepeljenek rajta, s kikkel készüljön a felvétel.
- Azt gondolnánk, a dobos személyén nemigen kellett agyalnod. Erre a lemez minden dalában billentyűzöl, saját hangszeredet pedig több kollégádnak engedted át.
- Gyerekkorom óta zongorázom, nagyon szeretem csinálni, ezért ragadtam magamhoz a billentyűs hangszereket. Dobolok épp elég lemezen, ráadásul más dobosokkal nyilvánvaló módon nem nyílt lehetőségem együtt játszani, most végre ez is összejöhetett. A lemezen való szereplés sorrendjében Hetényi Zoltánt, ifjabb Kaszás Pétert, Gyenge Lajost, Donászy Tibort, Solti Jánost, Szendőfi Pétert, Banai Szilárdot, Németh Gábort és Köves Miklóst kértem meg a közreműködésre. Mindenki hozta magát, természetesen az adott nótához illő játékkal, szerintem velük együtt alkot kerek egészet az album.
- Tény, hogy csupa kiváló dobos szerepel a lemezen, de nem gondolod, hogy akik megveszik szerzői albumodat, rád dobosként is kíváncsiak?
- Nem, nem gondolom. Vagy ha mégis lennének ilyen emberek, nos, akkor ők ráfáztak… Egy percig nem akartam doboslemezt készíteni, nem is hiszem, hogy én olyan jó dobos lennék. Általában azért hívtak zenekarokba, mert lehet ugyan, hogy nem dobolok parádésan, de legalább tudom, hogy a többiek hol tartanak…
- Ezt azért nem hiszem el, szakmai körökben legendás a tempód.
- Biztos vagy benne? Én nem tudom. Bár gondolj bele, mi volna, ha tempóm sem lenne… Elvégre semmi extrát nem szoktam csinálni. Mindig is kísérő voltam, erről szólt a jelenlétem, nem a csinn-bumm cirkuszról…
- Miért épp az említett dobosokat hívtad el a felvételre?
- Szerettem volna őket hallani a dalokban. Hogy konkrét példát is mondjak, a jazz-rock beütésű Cukorborsó szerintem Szendőfi Péter játékával az igazi. Egyébként sok más dobost is szeretek és nagyra tartok, de mindenkit nem hívhattam el, egyrészt, mert nincs annyi dal a lemezen, másrészt nexus is kell az invitáláshoz. Akiket nem ismerek személyesen, nem is hívhattam el.
- A gitárosokkal könnyebb lehetett a dolgod, hiszen velük együtt zenéltél (zenélsz) különböző zenekarokban. Most én látok neki a felsorolásnak: Daczi Zsolt, ifjabb Tornóczky Ferenc, Mohai Tamás, Fehér Géza, Alapi István, Sipeki Zoltán, Vedres Joe és Magasvári Viktor játszik a lemezen. Méghozzá egy-egy dalban akár hárman-négyen is.
- Sokan mondták, hogy vigyázzak ezzel, nagy gitáros-kavalkád sülhet ki a dologból, de nem lett igazuk. Azért játszanak többen is egy-egy nótában, mert másé a szóló, s más játssza az alapot. Akadnak váltott szólók is, illetve Mohai Tomi időnként csak beúsztatott valami apróságot, ám ezzel is sokat tett a dalhoz.
- Basszusgitáros azonban csak egy akad.
- A lemezen végig Barán Attila játszik, precízen és profin. Túlzás lett volna erre a feladatra is egy rakás zenészt elhívni. Azt már én sem bírtam volna. Óriási meló volt már maga az egyeztetés is. Ráadásul mindenki a saját felszerelésén játszott, többen egyéni soundot készítettek az aktuális dalhoz, úgyhogy a technikai rész sem volt egyszerű. Itt kell elmondanom, hogy a felvétel a Magyar Rádió 22-es Stúdiójában készült, Buczkó Gábor hangmérnökkel.
- Két dalt az eredeti énekes ad elő, a többi ismert szám viszont most más hangján szólal meg.
- A Mostanában régi Ricse nóta, Feró kedvence, sokáig mégsem játszottuk a zenekarral. A Várom a holnapot című dalt pedig a Bikini nem adta elő koncerten, akkor sem, amikor Gallai Péter még a zenekar tagja volt. Amikor összefutottam Petivel, mondta, hogy szívesen elénekelné a lemezemen.
Két új dalban (Mégegyszer, Soha nem mondtam még) Naszvagyi Tamás, a harmadikban (Hány tavasz jön el) pedig Bebe hangja hallható. S valóban több számban más énekel, mint az eredeti változatokban. D. Nagy Lajos helyett Naszvagyi Tamás (Ki visz haza), Varga Miklós helyett Mohai Tamás (A hídon át), Nagy Feró helyett Rudán Joe (Minden visszatér), illetve az Azok a boldog szép napokban Feró két sora után Bebe veszi át a nótát. A figyelmes hallgatónak feltűnhet, hogy nem csak az énekesek személye változott: minden régi dalon változtattam, kisebb-nagyobb mértékben.
- A legmegdöbbentőbb a Ki visz haza. A pörgős nótából lírai szám lett.
- Amikor a dalt írtam, még nem tudtam, milyen szöveg kerül hozzá. Utólag pedig ilyen formában kifejezőbbnek érzem, ez a szöveg inkább ilyen zenét „kér”. A Bikini esetében nyilván nem, ott mindig megvolt az efféle kettősség, hogy a súlyosabb szöveghez kerülhet vidámabb zene, de számomra így a jobb.
Kisebb extrákat minden régi dalhoz tettem, például több vokált vagy újabb gitárszólót. A Cukorborsóhoz rögtön kettőt is. A Muckshow együttesben a szaxofon vitte a prímet, természetesen most is meghatározó Muck Ferenc játéka, mellette azonban a gitárosok is fontos szerephez jutnak.
- Mit gondolsz: színpadra állítható ez a produkció?
- Ennyi embert nyilván nem lehet turnéztatni, a kamaraváltozathoz pedig – bevallom – nincs túl sok kedvem. Ugyanakkor bízom abban, hogy egy lemezbemutató koncert erejéig össze tudom hozni a társaságot. 2007 elején ki fog derülni, van-e esély rá.
- Szinte minden zenész több együttesben játszik, úgyhogy megint nem lesz könnyű egyeztetned. Magaddal sem, ha belegondolunk... Milyen zenekarok tagja vagy és mit csináltok mostanában?
- A Beatrice a fő csapásirány, eszméletlen mennyiségű koncertet adunk. A Coda inkább csak fesztiválokon lép színpadra, hiszen Rudán Joe a P. Mobil és a Pokolgép énekese is. Nemrég jött össze egy érdekes trió, akusztikus gitár, szaxofon és vibrafon játszik együtt. Muck Ferivel és Vedres Joe-val hoztuk létre az egyelőre még névtelen együttest. Már több helyen játszottunk, sikerünk is volt, nem kizárt, hogy hamarosan lemezt készítünk.
- Mi van a Háborúval?
- Most épp nemigen játszunk Mohai Tomival és Szappanos Gyurival. Pontosabban állandó nagy készülődésben vagyunk, hogy csinálunk valamit, de kiszámíthatatlan, hogy mikor jön össze. Viszont nagy örömünkre idén komoly szakmai elismerésben volt részünk: a Háború együttes eMeRTon Díjat kapott.


Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.


Honlap:

Hirleman Bertalan
A lemez bemutatója:

Prelude mix


Kapcsolódó cikk:

Háború - Zenészlemez
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek