Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

KFT - Ember az úton

Az 1999 tavaszán újjáalakult Korlátolt Felelősségű Társaság, melyben Bornai Tibor, II. Lengyelfi Miklós és Márton András mellett Mohai Tamás zenél, nemrégiben albummal jelentkezett. Az Éljen a szerelem című anyagról beszélgettünk a dalok döntő többségét jegyző Bornaival és Mohaival.

- A borítóról kiderül, hogy minden nóta egy ember műve. A zeneszerző egyben szövegíró, sőt gyakran énekes is. A ti dalaiotok mellett így van ez Márton András számánál is. Hol itt a zenekar, hol a közös alkotás?
Mohai: - Az alapötletek fűződnek egy-egy tag nevéhez. Az a szerző, akinek az ötlete alapján meg lehet csinálni a nóta zongorakivonatát. A tavaly április óta zajló próbákra mindenki vitte a témáit, s ott alakultak a dalok, közös munkával.
Bornai: - Szerintem létezik a dalnak egy olyan kidolgozottsági foka, amelytől kezdve nem lehet elvitatni a szerzőtől, hogy övé a nóta. Ennél a lemeznél minden szám így került el a próbákra, de ami ezután következett, azt már együtt csináltuk. Még soraink is vannak egymás dalaiban, mert az igazi zenekarban működő igazi zenész nem irigy. Egyébként szó van arról, hogy a következő albumnál változik a munkamódszer. Nem "hozott anyagból" fogunk dolgozni a próbákon, igyekszünk mindent együtt csinálni.
- A borító segítsége nélkül is jól tudható, melyik dal kié. A Bornai-nóták közül többet odaképzelhetünk a szólólemezekre, s a Mohai-számok között is akad olyan, amely nem lógott volna ki a Háború műsorából.
Bornai: - Állítólag minden költő ugyanazt a sort írja egész életében. Hát még ha nem is költő az illető!
Mohai: - A jó zeneszerző pedig rosszul emlékezik korábbi dalaira...
- Akadnak régi dalaitok a lemezen?
Mohai: - Többnyire újakat írtam, bár például a Nem a tiéd felmerült más szituációban is. Két szólóanyagomról egy-egy dalt hoztam a zenekarnak. Olyanokat kerestem, amik KFT-sek. Nem volt nehéz, mert régen a Faxnira sokan mondták, hogy KFT-s.
- Mi az, hogy KFT-s? S vajon az-e az Éljen a szerelem?
Bornai: - Nem tudom meghatározni, mi az, hogy KFT-s. De úgy érzem, hogy amikor KFT-próbára megyek, ott feltétlenül és automatikusan KFT-s dolog születik. Ez a névmágia. Mint amikor kimondom a nevedet, azzal megigézem a lelkedet, hiszen idefigyelsz.
Mohai: - Én viszont tudom, miért nevezték a Faxni zenéjét KFT-snek. Hasonló volt a dallamvilág, a nyolcvanas évek angolszász muzsikájából táplálkozott. Magas hangok domináltak az énekben, kórusos volt a gitár. A szövegek fanyarsága is erősíthette az emberekben a hasonlóság érzetét.
- Épp ez az! A mai KFT-re nem a fanyar, hanem a keserű humor a jellemző. Egykor macska feküdt az úton, most ember, a Baleset című dalban.
Bornai: - A helyzet súlyosbodik, méghozzá hihetetlen tempóban. Természetes, hogy ez megjelenik a dalokban.
Mohai: - A Fodrászból Banbkrabló lett.
Bornai: - S ez nem az ő hibája... Ahogy A tanú című filmből megtanulhattuk, a helyzet fokozódik. Ebben a felfokozott helyzetben felfokozott albumot jelentettünk meg.
- Említettétek, hogy tavaly április óta próbáltatok a decemberi lemezfelvételre. Miért volt szükség ilyen hosszú időre?
Mohai: - Először a régi nótákat próbáltuk, miattam. Hiszen tavaly már adtunk néhány koncertet. Azután jöttek az új dalok. Valóban hosszú volt ez az időszak, de így felkészülten mehettünk a stúdióba. Igaz, még ott, az Aquariumban is alakítgattunk a számokon. Szerencsére két hónapig dolgozhattunk, így volt lehetőségünk a klasszikus "pöcsölésre"... Fontos, hogy ne két hét alatt jöjjön létre a lemez, amikor a hallgató polcán két év alatt készült albumok sorakoznak mellette. Visszatérve a próbákhoz, másoknak is feltűnt, hogy sok van belőlük, mert a VSZM-ben többen is megkérdezték: mit írtok, rockoperát? Azért nem volt olyan súlyos a dolog, igyekeztünk lazán csinálni, sok cigiszünettel.
Bornai: - Nyolc hónapos próbaidőszak után jött létre az album anyaga. Mégsem lehet koraszülöttnek nevezni, mért a "szülőszobán" még két hónapot vajúdtunk vele. S valóban, ha beleszámítjuk a cigiszüneteket, túlhordásról sem beszélhetünk...
- Milyen volt a legjobbnak tartott stúdióban dolgozni?
Mohai: - Jó, nagyon jó. Persze a legjobb technikájú stúdióban is előfordulhat gikszer, hiszen emberek dolgoznak a gépekkel.
- Lehet, hogy tévedek, de szerintem a KFT olyan zenekar, amelyiknek - egy bizonyos szint fölött - mindegy, milyen a technika.
Mohai: - Nem hiszem. Sokat számított, hogy már a feljátszott anyag minősége optimizmusra adott okot. Én egy ideig csak ájuldoztam a technikát látva, azután megszoktam a körülményeket. A jót nem nehéz...
Bornai: - Nekem egy olyan pult, mint az SSL, amiről tudom, hogy a világ legjobbja, nem mond többet, mint egy terepasztal Siófok jövőbeli látképével... Nincs ilyesfajta érdeklődésem. Igazából akkor vagyok boldog, ha megnyomok egy gombot és kapok egy libacombot... Nos, itt valami ilyesmi történt, ha nem is én nyomtam meg a gombot. A technika nem érdekel, de fülem van. Egyébként életemben először éreztem, hogy a lemezfelvétel munka, méghozzá nehéz munka.
- Ezt hogy érted?
Bornai: - Mindig óvakodtam attól, hogy azt mondjam, dolgozni megyek, amikor fellépésre vagy stúdióba indultam. A zenélést nem tudtam munkának felfogni. Most viszont dolgoztam. A technika magas színvonala, valamint az ezzel járó és a Lakatos Gáborból is fakadó pedantéria eredményezte az érzést.
- Ezek szerint neked nem volt jó az Aquariumban?
Bornai: - Dehogynem: imádok dolgozni. Csak esténként fáradtabb voltam.
- Lakatos Gábor hangmérnök és zenei producer is volt a lemez készítésénél.
Bornai: - Fontosnak tartom elmondani, hogy még ennél is több volt. A zenekar ötödik tagjaként nagyon komolyan beleártotta magát a felvételbe.
- Sok zenész mond ilyen szépeket a hangmérnökéről - de mit jelent ez a gyakorlatban?
Mohai: - Gábornak is döntési joga volt. Egyötödnyi, mint bármelyikünknek. Amivel vétójog is járt.
- Konkrétabban?
Bornai: - Az egyik dalban például gitárszólót szerettünk volna hallani az egyik versszak után. Gábor javaslatára még beletettünk egy refrént. Fontos volt nekünk a véleménye, megvártuk, amíg rábólintott az elképzeléseinkre.
- A CD anyaga jóval hosszabb, mint a kazettáé. Mit kap többletként a kompakt lemez vásárlója?
Bornai: - A Napfogyatkozást. A tizenkét perces szvit épphogy elfért a CD-n az egyórányi anyag mellett. Ezt a darabot élőben egyszer adtuk elő, Szegeden, talán mondanom sem kell, hogy a teljes napfogyatkozás alatt. Mivel a következő Magyarországon 2082-ben lesz tapasztalható, ezután a mi előadásunkban csak CD-ről hallgatható a szvit.
- Erről jut eszembe: milyen volt tavalyi koncertjeitek fogadtatása?
Bornai: - Csodálatosan viselkedett a közönség. Elfogadta ezt a formáját a zenekarnak. Számítottunk némi ellenállásra, de az emberek szerencsére készségesen elhitték, hogy jót akarunk nekik. Az új dalokra is nyitottak voltak. Az Éljen a szerelemre, a Teknősbékatangóra, a Medveczky Medvére és a Nem a tiédre. Az újakat azért is érdemes volt játszani, mert ismét kiderült, hogy a közönség egészen más rangsort állt fel köztük, mint amilyen a mi, belső hierarchiánk.
Mohai: - Sokszor tusakodtunk egy-egy dalrészlet kapcsán. A bulikon pedig kiderült, hogy nem is érdekes az a rész. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell mindig a legjobbra törekedni, de talán nem ártana kicsit kívülállóként is szemlélni a dalokat.
- Idén több lesz a koncert?
Bornai: - Májusban turnézunk, június harmadikán a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán játszunk. Talán még érdekes információ lehet, hogy Márton András Hazel O'Connort hívogatja, a régi szép időkre hivatkozva. Ezúttal nem fellépésről van szó; azt szeretnénk, ha néhány dalra angol szöveget írna. A Warner kelet-európai igazgatója ugyanis (hogyan mondjam szerényen, de úgy, hogy azért mégis kiderüljön a lényeg?) komoly terveket kovácsol, amióta meghallgatta az anyagot. A Grammy-díj átadáson majd integetünk...
- Bornai Tibor a KFT feloszlása után szólópályára lépett. Ezzel most mi lesz? S mi lesz Mohai Tamás egyéb munkáival? A Háború végképp eltűnik?
Mohai: - A Háború egy ideje szünetelteti pályáját, dr. Csónakos illegalitásba vonult. De azért zajlik a titkos fegyverkezés... A többi produkció fut tovább, bár a KFT-turné alatt nyilván lesz egy-két módosítás. De azért ezután is szeretném élvezni a gitárzenét Tátrai Tibuszékkal a Boom Boomban és játszani Almási Enikő dalait élőben.
Bornai: - Ehhez annyit tennék hozzá, hogy Tamás főfoglalkozású viszonyt létesített a Korlátolt Felelőségű Társasággal. Mindenben előnyt élvez a zenekar. Ami engem illet, a szólólemezeket kényszerűségből csináltam, mert nem volt együttes. Sosem jutott volna eszembe saját dalokat, albumokat írni, ha nem szűnik meg a KFT. Ugyanakkor mennem kellett, csinálnom kellett valamit. Ma viszont minden aktivitásom a zenekaré, akárcsak régen.


Megjelent a Zenész magazinban, 2000-ben.Hivatalos honlap:

KFT
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek