Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Latin Duó: Tűz és szenvedély

2001 januárja óta lép fel az Old Man’s Pubban Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor kettőse, a Latin Duó. Lényegében minden második hétfőn – és mindig telt ház előtt. Érdemes napokkal korábban asztalt foglalni. Nekem nem kell, a zenekari asztalnál szorítanak helyet. A gitárosok még nincsenek itt, a duó „harmadik tagja”, a szervező Kersák Hugi, valamint a technikus Hippi és a zenészek barátai várják a kezdést. A hangulatot nem nevezném felemelőnek, a téma az úgy két hete történt esemény, amikor Tibusz lakása kiégett.
Közben be is fut a károsult.

Tátrai Tibor:

„Homeless lettem. Persze csak elméletben, a gyakorlatban van hol aludnom, de azért megzúzott ez a horror. Óriási mázli, hogy személyi sérülés nem történt. Egy berendezés hibája okozta a tüzet, kiégett a teljes lakás, szinte csak a gitárok menekültek meg, köszönhetően a masszív tokoknak és hogy a földön hevertek, mert magasabban a hő mindent tönkretett. Ami nem égett el, azon több centis korom van, most még napi öt-hat órában „ganézunk” – találgatunk, mi lehetett egykor a szénné égett tárgy. Több mint ötven év emlékei lettek semmivé…”

Totya is megérkezik, lassan kezdődhet a koncert. Aki még nem hallotta a két gitárost hasonló fellépésen, könnyen értetlenkedhet, mi is lehet jó abban, hogy gépi alapra játszanak. Olyan véleményről is tudni, miszerint biztosan azért nincs (a nagy bulikat leszámítva) zenekar a Latin Duó mögött, hogy a legkisebb helyeken is haknizhassanak. No de ilyet tényleg csak az állíthat, aki még egy bulin sem volt. Mert ez nem hakni. Parádés gitározást hallhatunk, ráadásul nem öncélú a virtuozitás, minden hangnak megvan a maga értelme. Többségük ráadásul helyben születik – a pillanat és az érzelmek diktálta módon.

Szűcs Antal Gábor:


„Maga a program ritkán változik, mégsincs két egyforma műsorunk. Legalább nyolcvan százalékban improvizálunk! Egymást bolondítjuk a zenével, ahogy feldobjuk a témákat. Jó érzés, hogy a közönség vevő erre az élményre, az emberek értik és érzik, hogy mi zajlik a színpadon, rájuk is átragadnak a muzsika keltette érzéseink.”

Érzelmekben most sincs hiány: Tibusz mintha kijátszaná magából minden keserűségét. Egyes szólóiból kiérezni azt is, hogy vele aztán nem babrálhat ki a sors, állja a sarat! Totyáról általában méltatlanul kevés szó esik, ha a Latin Duó a téma, pedig ugyancsak zseniális gitáros, a tűz és a szenvedély benne éppúgy megvan, mint Tibuszban. Eltérő stílusaik pedig tökéletesen egészítik ki egymást. Élményszámba megy az is, amikor egyikük a másik szólója alatt kísér, szinte úgy kell kapkodnunk a fejünket, mint egy pingpongmeccsen, hogy most épp melyikük játékában mélyedjünk el.
A szünetben Tibusz érezhetően jobb hangulatban van, már a zenéről is merem kérdezni. Mert ugye úgy volt, hogy a szeptembert stúdióban tölti a Latin Duó, karácsonyra jelent volna meg rendhagyó módon nem egy, hanem két album.

Tátrai Tibor:

„Minden csúszik, s most még nem tudom megmondani, mennyit. Hugi erősködik, hogy tavaszra jelenjen meg a lemez, de ahhoz, hogy olyan legyen, amilyet szeretnék, szükség van néhány hónap nyugalomra. Egyébként gitárversenyben gondolkodom. Nagyobb lélegzetű, klasszikus ihletésű kompozícióban. Úgy húsz-huszonöt perces lenne, s mellé kerülne még négy-öt, szintén szívemnek kedves darab.”

Szűcs Antal Gábor:

„A csúszás az én terveimet alapjaiban változtatja meg, mert azt ötlöttem ki, hogy latin karácsonyi lemezt készítek. Ami nem könnyű, mert a legtöbb ilyen témájú dal túl egyszerű, nem igazán alkalmas a latinos feldolgozásra. Az ötletet nem vetem el, tavasszal viszont nyilván nem érdemes ilyen anyagot kihozni. Annyi bizonyos, hogy maradok a megszokott stílusomnál, azaz a hagyományos, dallamos latin vonalnál. Nem kizárt, hogy pár régebbi, még a Creolban játszott kedvenc szerzeményemet is felújítom.”

A második felvonás semmiben sem marad el az elsőtől. Tibusz és Totya három stúdióalbuma legjobb dalaiból válogat, s úgy adja elő azokat, ahogyan még az Old Man’s törzsközönsége sem hallhatta. A vájtfülűek tudják, milyen hangokkal, futamokkal, megoldásokkal ad új élményt nekik a két gitáros, a többiek pedig egyszerűen csak jól szórakoznak. Nem mintha ez utóbbi kevés volna. Sőt! Számukra óriási dolog. Mert ki tudja, belőlük milyen és mennyi fájdalmat, keserűséget, bosszúságot űzött el ez az este, a két gitárossal.
Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.

Tibusz kijátssza magából a keserűséget


Totya és Tibusz a szünetben


Totya: "Nyolcvan százalékban improvizálunk!"Tibusz honlapja:

Tátrai Tibor

Korábbi koncert felvétele:

Latin Duó az Old Man's-ben


Kapcsolódó cikkek:

Latin Duó

Latin kavalkád
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek