Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Nyakas Zsiráf

Március 10-én közölte az Index nevű internetes újság, hogy elmarad a MAHASZ szokásos Arany Zsiráf gálaestje. Méghozzá nem másért, mint hogy így üzenjen a szervezet a közvéleménynek: az internetes letöltésekkel és az illegális másolásokkal az egész zeneipart veszélyeztetik.
A MAHASZ körlevele másképp fogalmaz. Idézem: "A korábbi években megszokott gálát az idén sajnos nem tudjuk megrendezni, mivel a magyar egyáltalán nincs abban a helyzetben, hogy bármit is okunk lenne ünnepelni. A művészek, alkotók azonban megérdemlik az elismerést, ezért a díjakat az idei évben is kiosztjuk."
Figyelem, a magyar nincs abban a helyzetben! Így is értelmezhető lenne a mondat, de talán ne menjünk bele, mert nyilván kimaradt egy szó a szövegből. Találgathatunk, mi lehetett az. A magyar könnyűzenére gondolnak? Aligha, mert ma is tömegek ragadnak gitárt és/vagy számítógépet, hogy muzsikálhassanak. (Sokan talán épp letöltött vagy másolt zenék hatására, mert a forrás nekik alighanem közömbös.) Születnek kiváló produkciók, vannak telt házas koncertek.
Valószínűbb, hogy a magyar lemezkiadásról van szó, már csak azért is, mert a szervezet kiadókat tömörít, tehát az ő érdekeik védelmére hivatott. Maga a díj is azért jött létre, a gálával egyetemben, hogy a cégek termékeit népszerűsítse. Akkor hát mi ez az egész? Az Index tudósítója szerint a letöltőket és a másolókat próbálja büntetni a MAHASZ a gála lefújásával. Ebből a szemszögből nézve azonban inkább úgy tűnik, hogy saját magát.
Hogy a zeneipar veszélyben lenne? Talán inkább átalakulás előtt áll. Ne feledjük: a zene elsődlegesen az alkotó és a befogadó kapcsolatáról szól. Hogy hogyan jut el egyiktől a másikig, az részletkérdés. Ha a kiadás hagyományos formáin kezd túllépni a világ, az eddigi közvetítőknek maguknak kell megtalálniuk, hogyan maradhatnak fenn a változás után is. A közvélemény ebben nem segíthet.


Maróthy György


Megjelent a Zenész magazin hírrovatában, 2003-ban.


Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek