Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Repülés a Tátrai Trenddel

Tavaly októberben lépett először színpadra a Tátrai Trend. Tibusz így beszélt az első koncert előtt új zenekara esélyeiről: „Hogy hová futhatja ki magát a Tátrai Trend? Csak azt mondhatom, amit a többi bandám indulásakor is: ússzuk meg az első három bulit paradicsom nélkül...” Azóta kilenc hónap telt el, s az utóbbi időben a színpadon és a nézőtéren is paradicsomi állapotok uralkodnak, amikor Tátrai Tibor, Pintér Tibor, Glaser Péter és Czibere József kvartettje muzsikál. Összeforrt, beért a Tátrai Trend. Erről beszélgettünk Tibusszal.

- Mikor érezted először, hogy ez már az a zenekar, amit elképzeltél az induláskor?

- Júniusban, a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztiválon – mondja Tátrai Tibor. – Ekkor tört meg a jég, végre igazán felszabadultan tudtunk játszani. Pedig lehetett volna görcs bennünk, ugyanis igen komoly, nagyrészt szakmai közönség előtt zenéltünk. De épp a koncert előtt lett végleges a műsorunk, megszabadultunk azoktól a számoktól, amelyekben nem éreztük magunkat jól, s új, már közösen írott darabok kerültek a helyükre. Végre tudjuk, mit akarunk csinálni! Azóta is töretlen a lendület, minden fellépés élvezetes, összemosolygunk a színpadon.

- Korábban görcsösek voltatok?

- Ez így talán túlzás, de eleinte kapaszkodnunk kellett, nem úgy léptünk színpadra, mint ma, hogy azonnal kiszakad belőlünk a zene. Túl kellett jutni a szokásos stációkon, még ha úgy is éreztem, nem lesz szükségünk rá. Pálvölgyi Géza mondta egyik első bulink után, hogy jó lesz ez, de kell hozzá cirka fél év. Nem hittem neki, én már az ötödik koncerten úgy éreztem, minden rendben van, ahogy rendben is volt, csak még az a többlet nem érződött, amiért összehoztuk a csapatot.

- Mivel tudnád érzékeltetni ezt a bizonyos többletet?

- Elrepdesünk a nótákban – ennél jobb kifejezést nem tudok rá. Helyük van a hirtelen jött ötleteknek is, képesek vagyunk más atmoszférába átlebegni dal közben. Ami csak úgy megy, ha tökéletesen bízunk egymásban. Ehhez kellett a néhány hónap, hogy összeszokjunk.

- Az induláskor kerülted a műfaji meghatározásokat.

- Most még inkább azt teszem! Sorolhatnám a zenénkben jelen lévő stílusokat, de inkább nem teszem, egyrészt, mert annyi van, másrészt nem volna több felsorolásnál. Mindent rá lehet húzni – és semmit sem... Minden dalnak más hangulata van, s úgy vettem észre, ezt kimondottan szereti a közönség.

- Tényleg, van már kialakult tábora a Trendnek? A legkülönfélébb helyeken léptek fel, nem mindig szakmai „zsűri” előtt, fesztiválokon, falunapokon. Hogyan fogadják a zenéteket?

- Ahol egészen másra számítanak, csendesen tűrik... Szerencsére ebből van kevesebb, általában értő közönség előtt játszunk, ilyenkor bizony előfordul, hogy minden komolyabb „rázás” vastapsot vált ki. Ősztől saját klubunk lesz, a Columbus Pubban, ettől kezdve számíthatunk törzsközönségre.

Szeretném, ha a klubban mindig lenne vendégünk, csemegéznénk kedvenc szaxofonosaink közül, szerencsére jó néhány akad. Ezt ugyan még nem mondtam a fiúknak, de biztosan vevők lesznek az ötletre. Olyan közösséggé vált ez a négyes, hogy már képesek vagyunk valaki alá dolgozni.

- Első hangzóanyagotok, a Primőr című CD még tavaly novemberben jelent meg. Mikorra várható a folytatás?

- A Primőr egyik első fellépésünket örökítette meg, érződik rajta a koncertfeeling, nyers volt, akárcsak maga a zenekar. Ősszel az ellentettjét készítenénk el, stúdióban, a technika maximális kihasználásával. Szeretnénk még jobban „megreptetni” a dalokat, természetesen már a négy-öt újat is. Nem lesz agresszivitás az albumon, a „na, most megmutatom, mit tudok” attitűdöt teljes mértékben elvetve arra koncentrálunk, hogy a számokat (még a gyorsabbakat is) a könnyedség, a játékosság és az elegancia jellemezze.


Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.

Hivatalos honlap:

Tátrai Tibor

Hallgatható Tátrai Trend dalok:

SellaBand

Kapcsolódó cikk:

Tátrai Trend
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek