Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Sex Action - Vissza a gyökerekhez

Vissza a gyökerekhez

1990. március 16-án lépett a Fekete Lyuk színpadára négy jó barát, négy különböző zenekarból. Szendrey Zsolt énekes (Love), Mátyás Attila gitáros (F. O. System), Somlyai Miklós basszusgitáros (Kézi Chopin) és Zana Zoltán dobos (Dance). Az alkalmi formáció a Sex Action nevet kapta. Merthogy aznap este még egyik muzsikus sem sejtette, hogy ez az összeállás meghatározza a pályáját. Az alapító négyes öt éven át sikert sikerre halmozott, s bár 1995-ben két tag is kivált, az Action egészen 2003-ig működött és alkotott. Most pedig újra itt van az eredeti felállás, vadonatúj albummal és a nagy koncertre készülődve.

- Miért állt újra össze a Sex Action?
- Tavaly Szasza szülinapján zenéltünk együtt, hosszú idő után először – mondja Mátyás Attila. – Zártkörű bulin, a Wigwamban. Hat számot játszottunk, de ez is elég volt ahhoz, hogy észrevegyük, nem gyenge a produkció, s hogy minden a fejünkben és a kezünkben van. Újra azt éreztük, amit az ominózus első koncerten. A Sziget szervezői tudomást szereztek rólunk, meghívtak, s nyáron azon a nagyszínpadon játszhattunk, ami a mi időnkben még nem létezett. Mivel nem csak mi élveztük a koncertet, hanem a közönség is, egyértelmű volt, hogy folytatjuk. Első, annak idején még bakelitre készült lemezünk ősszel CD-n jelent meg. Decemberben újra a Wigwam következett, az érdeklődők be sem fértek a helyre. Most pedig itt vagyunk a Pódium Stúdióban, ahol az új album készül.
- Miért épp itt dolgoztok?
- Olyan helyet kerestünk, ahol analóg módon lehet felvenni a lemezt. Széles szalagra rögzítünk. Mai zenénk az első lemez stílusát követi. Ehhez ilyen felvételi módszer kell, hogy valóban vissza tudjunk térni a gyökereinkhez. Rozgonyi Péter a hangmérnökünk. Már többször dolgoztam vele, én javasoltam, s kiderült, hogy mindenki ismeri és mindenki szívesen venné, ha ő készítené felvételt. Ráadásul maga Rozi is, amikor meghallotta, hogy újra van Sex Action, rögtön azt mondta, hogy ő szeretné megcsinálni velünk az új albumot.
- Tehát vissza az első lemezhez?
- Igen, ugyanolyan nyers, húzós, erős dalok készülnek.
- Ugyanúgy, mint akkor? Tizenöt év alatt nem változtak a dalszerzési módszerek?
- Ugyanúgy Matyié a főszerep – válaszol Zana Zoltán. – Hozza az alaptémákat, a zenéket Miksával rakja össze, a szövegeket pedig Szaszával. Nekem csak dobolnom kell. Visszatérve a hangzáshoz, a régi sound miatt van szükségünk az analóg stúdióra, de a megszólalás természetesen mai lesz. Egyébként a feeling kedvéért együtt játszva vettük fel az alapok nagy részét. Én jártam a legjobban, mert én még teljes zenekarral zenélhettem, aki ezután hozzátesz valamit, már egyedül kell, hogy csinálja. Most épp Miksa basszusozik ezt-azt, emiatt nem ül itt velünk.
- Mennyire érződik a dalokon, hogy időközben eltelt másfél évtized?
- Arra törekedtünk, hogy valóban az első lemez világát hozzuk – szól Szendrey Zsolt. – Persze nyilván benne van a zenében, ami megtörtént velünk az utóbbi tizenöt évben. Egymás hiánya is benne lehet. Ami a szövegeket illeti, mivel a gondolatok nem változtak, szintén a régiekhez hasonlítanak, bár legfontosabb témánkban azért közben csak szert tettünk némi tapasztalatra...
- Most már stabilan fog működni a Sex Action? Az új lemez készítése arra utal, hogy nem csak egy-két nagy bulira álltatok össze, nosztalgiázni.
- Igazából most sem történik más, mint 1990-ben. Kedvünk támadt együtt zenélni, kedvünk támadt új számokat írni, úgyhogy ez nem valamiféle előre megtervezett dolog. Csináljuk, mert élvezzük.
- A koncertezést nem fogjuk túlzásba vinni – teszi hozzá Matyi. – Hogy esemény legyen a Sex Action fellépése, a közönségnek és nekünk is. Meg hát mindegyikünknek megvan a maga dolga, az egyeztetés nehézsége miatt sem játszhatnánk folyton.
- Leginkább Zoli, azaz Ganxsta Zolee van szem előtt. Már csak azért is érdemes a Kartelről kérdeznem, mert március 26-án együtt lép fel a Petőfi Csarnokban a két társulat.
- Köszönöm az érdeklődést, a Kartel is jól van. Sőt, épp most lett tíz éves. Úgyhogy kettős jubileumot ünneplünk a PeCsában. Először a Kartel játszik, s nem csak azért, mert a Sex Action korosabb – dobolás után nehezen menne nekem a rap. De így sem kis feladat egymás után két koncertet nyomni.
- Nem üt el egymástól a két csapat stílusa?
- Nem, mostanában ugyanis rockzenekar kíséri a Kartelt. A Fényes Ösvényt Pribil György (gitár), Vörös Gábor (basszusgitár), Cséry Zoltán (billentyűs hangszerek) és Markó Ádám (dob) alkotja. Szinte csak élő bulijaink vannak, a haknik eltűntek.
- Doboltál az utóbbi tíz évben?
- Ujjaimmal a kád szélén... Időnként elzavartam a dobosunkat és beültem a szerkó mögé, egy kis jam kedvéért, de gyakorlásról vagy próbáról egészen a Sex Action újjáalakulásáig szó sem volt. Most viszont új cuccot vettem, a Pearl szép és jól is szól. Amúgy nagyon élvezem, hogy visszatérhettem a dobos szerepkörébe, ez azért jóval lazább, mint frontembernek lenni. Kevesebb a felelősség, lehet hülyéskedni.
- Szasza, te ugye megmaradtál az Action vezetőjének, a legutóbbi időkig. Miért oszlott fel a zenekar?
- 2003 nyarán Sirokon játszottunk, egy fesztiválon, valamikor hajnalban. A színpadon állva azt éreztem, hogy semmi nem tetszik. A zenekar sem, én magam sem – ekkor döntöttem el, hogy véget vetek a történetnek. Számomra nem erről szól a zenélés. Egyébként Miksa már korábban mondta, hogy abba kéne hagyni, de úgy éreztem, én vagyok a kapitány a süllyedő hajón. Viszont, ha már elsüllyedt a hajó, a kapitány is távozhat...
- Közben lett másik zenekarod, a Zorall.
- Barbaro Attila (gitár, Junkies), Weisz László (gitár, Kalapács), Hangyássy László (basszusgitár, ex-Sing Sing) és Bonyhádi Bálint (dob, Junkies) játszik a bandában. Attila ötlete volt az egész, hogy régi magyar slágereket külföldi, igen kemény bandák dalaival párosítsunk. Jól alakulnak a dolgaink, most jutottunk el oda, hogy már keresnek minket a szervezők. Jelenleg stúdióból stúdióba rohanok, mert készül második albumunk, a Randalíra. Kicsit nehézkesen, mert nem minden dalra kaptunk engedélyt. Hogy tizenhárom nóta felkerülhessen a lemezre, huszonegyet kellett felvennünk. De márciusban meg fog jelenni. Más lesz, mint az első, most inkább zenei hangulatokban gondolkodtunk, nem konkrét dalokban, amikor feldolgoztuk a számokat. Így lett például Máté Péter Régi útjából hardcore nóta, vagy így szólal meg ska stílusban a Piramis Ajándéka.
- Matyi, rólad kevesebbet hallani.
- Pedig létezik a Mátyás Attila és barátai nevű formáció. Ha nem is folyamatosan, de azért koncertezünk, régebbi, nem a Sex Action-nek írott dalaimmal. Azaz az F. O. System, az Agnus Dei és szólólemezen számaival lépünk fel. Emellett a Merkaba Stúdióban ismeretterjesztő és természetfilmekhez írok és veszek fel zenéket. Tervezem, hogy előbb-utóbb albumon is megjelennének.
- Térjünk vissza a Sex Action-höz és a nagy koncerthez! Mit fogtok játszani a PeCsában?
- Első három albumunk esszenciáját, tehát tényleg csak a Sex Action korát elevenítjük fel, az Action számaihoz nem nyúlunk, valamint természetesen az új anyag dalait. Elvégre ez most lemezbemutató koncert lesz. Igaz, ebben a pillanatban még nincs kiadónk. De jó helyzetben vagyunk, több érdeklődő közül választhatunk. Egyébként egyelőre lemezcímmel sem szolgálhatunk, jelenleg Jöhet bármi munkacímen fut az anyag.
- Ha átfutunk a zenekar történetén, azt láthatjuk, hogy már Action néven játszottatok, amikor előbb Matyi, majd Zoli vált ki a bandából. Nincs bennetek semmi tüske egykori ellentétek miatt?
- Nem haraggal váltunk el – mondja Szendrey Zsolt. – Matyinak az önpusztító életmódból lett elege, Zolit pedig túlságosan lefoglalta a Kartel elindítása. Az évek során sokszor felmerült, hogy újra ez a négyes áll a színpadra, de valamiért nem jött össze, egészen tavalyig. S amikor folytatódott a régi történet, természetes volt, hogy az egykori Fekete Lyuk vezetőjét, későbbi menedzserünket, Nagy Gyulát kérjük meg, hogy segítsen nekünk. Az egészben nekem az tetszik a legjobban, hogy ugyanott tudtuk folytatni a tíz éve megkezdett mondatokat. Azt hiszem, ezt kevesen élhetik át – ilyen lehet az igazi barátság.


Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Hungary Licenc alatt tették közzé.
Megjelent a Zenész magazinban, 2005-ben.

Hivatalos honlap:

Sex Action


Számok meghallgatása, dalszövegek:

Jöhet bármiKapcsolódó cikkek:

Zorall
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek