Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Szűcs Gábor

Blues - régen és ma

Little G. Weevil, azaz Szűcs Gábor már szerepelt lapunkban, évekkel ezelőtt, amikor maxija jelent meg. Azóta több lett, mint "klubhős", nemrég látott napvilágot első albuma, One címmel. A gitáros-énekes zenekarával, a Pure Blues nevű formációval készítette a két CD-t tartalmazó anyagot. A két saját dal, illetve a kilenc feldolgozás éppenséggel ráfért volna egyetlen hanghordozóra, ám annyira eltérnek egymástól, hogy célszerűnek tűnik szétválasztásuk.

- Magyarázat?
- A One a D&B Group és az RTL Klub közös kiadásában jelent meg - mondja Szűcs Gábor. - A kiadók kérése volt, hogy magyar nyelvű számok is szerepeljenek rajta. Én eredetileg csak feldolgozásokban gondolkodtam. A 2001-es maxi, a Chump Change kezdte a "sorozatot", amit most zártam le: felvettem a számomra legkedvesebb klasszikus bluesokat. Méghozzá a saját felfogásomban. Elméletben csak ezután rukkoltam volna elő a magam dalaival.
- A kiadók kérésére lettek a saját számok kimondottan populárisak?
- Nem, de ha már így alakult, hogy két dal a tervezettnél korábban jelent meg, úgy gondoltam, érdemes csavarni a hangszerelésen. Rádióbarát lett a két bluesnóta. Remélem, így olyanokhoz is eljuthatok, akiket hidegen hagy a tradicionális blues. Rengetegen vannak, akik nap mint nap bluest hallgatnak, rádióból, tévéből, csak épp nem tudatosul bennük.
- De hogy még rapbetét is legyen az egyik dalban...
- Miért? Én szeretem a jó, fekete rapzenét. Nem állítom, hogy otthon ilyen CD-k sorakoznak a polcon, de a jó ritmika mindig közel állt hozzám, már csak azért is, mert egykor dobos voltam. Amúgy a betétnek fontos mondanivalója van. A szövegeket is én írtam, s szerintem érződik, hogy blues indíttatásúak. Itt tényleg csak arról van szó, hogy más a hangszerelés. Bluesmuzsikus vagyok, mást nem tudok és nem is akarok játszani. Most csak azt mutattam meg, mit lehet még kihozni ebből a csodálatos zenéből, ennyi idővel a létrejötte után.
- Magyarországon mások is próbálkoztak a blues megújításával. Az egyik banda koncertjén a tradicionális vonal kedvelői azt kiabálták be, hogy "diszkó!"
- Nem hiszem, hogy ilyesmitől kellene tartanom, mivel a bulikon élőben szólalnak meg a dalok. Ráadásul az év végén megjelenő, szinte kizárólag saját szerzeményekből álló albumon ez a két szám is rajta lesz, csak akkor már kizárólag élő hangszerekkel előadva, a komputertechnika mellőzésével. Nem mondom, hogy egyszeri alkalom volt ez a kísérlet, később talán újra foglalkozom hasonlóval, de egyelőre nem tervezem.
Egyébként érdekes volt így dolgozni, mert eddig nem találkoztam gépi eszközökkel, még számítógépem sincs otthon. A dalok ugyanúgy egy szál akusztikus gitáron készültek, mint máskor, ezután együttesem (és a Hobo Blues Band) billentyűse, Nagy Szabolcs házi stúdiójában játszottuk fel a zenéket, majd elkerültek a komputeresekhez, Bacsa Gyulához és Gyulai Zsolthoz, ők készítették el a végleges változatokat.
- Beszélj a One nagyobb részét alkotó CD-ről! Mennyire feldolgozások a feldolgozások?
- Nagyon azok. Talán csak egy-két szám akad, amibe alig nyúltunk bele. A When You Got A Good Friend című nótához én írtam a zenét, a Can't Be Satisfied reggae alapot kapott, a Sally Mae esetében pedig csak a szöveg az eredeti, a stúdióban született hozzá a muzsika.
- Nagy Szabolcs mellett Kepes Róbert basszusgitáros és Mezőfi István dobos, a jól összeszokott ritmusszekció alkotja a Pure Bluest. Mennyit tettek ők a dalokhoz? Netán csak kísérnek téged?
- Keveset próbáló zenekar a miénk, gyakran a koncerteken alakulnak a nóták, tehát nagyon is benne vannak mindegyikben. Jó érzés ilyen rutinos zenészekkel játszani. Nem szimplán kísérők, bár a repertoárt én állítom össze, s az én nevemen fut a produkció. Ha már itt tartunk, a Little G. Weevil inkább külföldön használatos név, mivel a Szűcsöt sokfelé sem kimondani, sem leírni nem tudják.
- Kik játszottak még az albumon?
- Az osztrák Ripoff Raskolnikov gitározott és énekelt, Besenyei Csaba szájharmonikázott és énekelt, Kovács Erik zongorázott és orgonált, valamint a két magyar dalban a Szörp fúvósszekciója közreműködött.
- Említetted a külföldet. Más országban is kapható az album?
- Üzletben nem, egyelőre csak a koncertekre visszük ki magunkkal. Minden bizonnyal ősszel indulunk európai turnéra. Fontos, hogy más országokba is el tudjunk jutni. A blues ma Magyarországon, sőt, talán az egész világon nincs valami jó helyzetben. Ezen nem érdemes keseregni, viszont érdemes tudomásul venni. Ha periférián is, de működik, s ez a lényeg. Hibát követ el az a bluesmuzsikus, aki ettől az országtól várja a megélhetést. Sokszor én sem látom a kiutat, erőt vesz rajtam a csüggedés, de másnap felkelek, nekiállok gyakorolni, s keresem az új utakat. Csinálni kell, foglalkozni kell vele, nem pedig siránkozni, hogy milyen jól zenélek, mégsem vagyok sehol. Bár azt hiszem, ez nem kizárólag a bluesra, s nem kizárólag a zenére igaz.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Little G. Weevil
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek