Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Tátrai Trend

Az első koncert

A Tátrai Trend körül, ha nem is volt teljes csönd, de különösebb felhajtás nélkül indult el. Tátrai Tibor (gitár), Glaser Péter (bőgő), Pintér Tibor (gitár) és Czibere József (ütőhangszerek) október 10-én, a székesfehérvári FEZEN Klubban lépett fel először. Volt szerencsém ott lenni, velük utazni, s tanúja lenni annak, hogy itt valami igazán jó jöhet létre.

A párhuzam adja magát: a mára igazi sikertörténettel bíró Latin Duó is hasonlóképp indult el 2000-ben. Tátrai Tibornak és Szűcs Antal Gábornak kedve támadt együtt zenélni, s bár még nem is sejtették, pontosan milyen műsorral állnak (ülnek) majd színpadra, segítőjük, Kersák Hugi egymás után gyűjtötte be a koncertmeghívásokat. Hugi most is Tibusz mellett van, s ugyanazt tette: amíg a Trend próbákon formálta muzsikáját, már meg is szervezte a kvartett őszi-téli turnéját, mit sem sejtő klubvezetőknek adta el a produkciót.

No jó, Tibuszt nyilván mindegyikük ismeri, az első buli helyszínén, a FEZEN Klubban is megfordult már a Latin Duóval és a Magyar Atommal. Nem vettek zsákbamacskát, még akkor sem, ha lényegében csak a felállást ismerték, az pedig szokatlan lehet rockklubokban. Elektromos és akusztikus gitár, nagybőgő és ütőhangszerek. Jazz-re lehetne gondolni, Tibuszt ismerve azonban sejthető, hogy egészen másról van szó.

Folyton keresem az újat - mondja Tátrai Tibor. - Leginkább azért, mert az újban mindig rengeteg energia feszül, mindenki éhes arra, hogy valami jót csináljon. Remek partnerekre találtam, a próbák során kiderült, hogy a srácok mindent el tudnak játszani, s képesek vagyunk együtt lélegezni a zenében.

Kamaramuzsikálásnál nem ritka ez a formáció, de mi nem jazzt játszunk, inkább a rám jellemző dolgokat. Kellemes, érthető és szerethető zenét.

Magáról a muzsikáról később, most nézzük azt, hogyan jött létre a Tátrai Trend. A Latin Duó tavaly téli nagy koncertjein találkozott Tibusz jelenlegi társaival, a közös zenélés során kiderült, hogy együtt is alkothatnának valamit. Nyár elején lett bizonyos, hogy létrejöhet a produkció, amely a „keresztségben” a Trend nevet kapta. Biztos lesznek, akiknek a Tátrai Band ugrik majd be, hiszen erre rímel, de ez nyilván csak Tibusz tréfája, mivel a korábbi sikeres zenekarral ellentétben itt nincs énekes. Tátrai és a trend? Ez is vicc – ha van, aki nem követi a magyar zenei divatot, akkor az pont ő.

Persze jelen pillanatban, még Budapesten, pakolás közben én sem tudhatom, milyen zenét fogok hallani este. Meglepően korán indultunk el, de mint kiderült, megvolt az oka: első bulinál több időt kell szánni a felszerelés buszba tételére, még semminek nincs meg a helye. De így legalább van idő pár szót váltani Tibusszal.

Amikor régen több hónapra mentünk külföldre öt-hat Barkasszal, volt külön próbapakolás is... Most megoldjuk közvetlenül az indulás előtt. Ami a próbát illeti, még csak ilyen körülmények között zenéltünk együtt, egyelőre azt sem tudjuk pontosan, ki hová fog ülni a színpadon. A lényeg az, hogy folyamatos szemkontaktusban lehessünk egymással. A hangbeállás sem csak a hangzásról fog szólni, szinte minden dalba belenézünk az első koncert előtt.

A régi barátok nem hagyhatják ki a „történelmi” fellépést, igaz, már vadonatúj eszközökkel érkeznek, iPod és HD kamera segít a megörökítésben. Azért persze akad, aki ősi turnékellékkel, szatyornyi sörrel érkezik... Így legalább könnyebb a közönség előtt még meg nem szólalt zenéről beszélni.

A Latin Duóban Totyával mindig csak megyünk előre, egyre gyorsabban. Élvezem ezt is, de a Trenddel időnként levesszük a gázt, szellősebbé tesszük a zenét. Már csak azért is, mert az utóbbi években inkább a lassúbb zenék jönnek belőlem. A műsor még messze nem végleges, szinte buliról-bulira alakulhat, én például szeretném, ha nem csak négy-öt dalban használhatnék szájgitárt.

Megérkeztünk. Elkezdődik a hosszú beállás, s én rájövök, hogy hülye voltam, amikor nem tudtam elképzelni, milyen zenét fogok hallani. Ez bizony Tibusz zenéje. Egyenesen következik a Tátrai Band instrumentális anyagaiból, valamint a legutóbbi, dupla Latin-album Tátrai lemezéből. Meglepetés tehát nincs – marad a várakozás, hogy halljam, ezúttal milyen tartalom fogja kitölteni Tibusz muzsikáját.

Az előzenekar (Birta Mikivel) műsora után itt a nagy pillanat: először lép színpadra a Tátrai Trend! Sok új dallal, valamint korábban már hallottakkal, több Latin Duó szám szólal meg elektromos gitárral, van itt Earl Klugh feldolgozás és a végén még a Tátrai-Pálvölgyi közös album zseniális Bye Bye Bluesa is megszólal. Számomra az új nóták az igazán izgalmasak, rájuk lehet „ülni”, olyan kellemes a tempójuk, s tele vannak apró ötletekkel, finomságokkal. Kiderül az is, hogy Tibusz társai nem kísérők: a négy muzsikus együtt rezeg a koncert minden pillanatában.

Még nagyon nyersek vagyunk, de elindult valami. Most már biztosan lesz változás a műsorban, ki fog kerülni több Latin nóta, s olyanok kerülnek be, amikben igazán lehet „repdesni”. Elsőre mindenki a biztosat hozza, amit a legjobban tud, ez is alakulni fog, ahogy közelítünk egymás gondolkodásához.

A Tátrai Trend első fellépése természetesen nem volt a világ legjobb koncertje, de a sok-sok kellemes és izgalmas pillanat azt sejteti, hogy a zenekarban benne van a nagy durranás lehetősége. Persze az is elképzelhető, hogy megmarad klubbandának, de a lényegen ez sem változtat: élvezik, amit csinálnak – és mi is élvezhetjük...


Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.

Balról jobbra: Tátrai Tibor, Czibere József, Pintér Tibor és Glaser Péter


A Tátrai Trend akcióban


Tibusz és a szájgitár

Fotó: Ludassy "Hosszú" András

Hivatalos honlap:

Tátrai Tibor


Tátrai Trend és Latin Duó a Művészetek Palotájában, november 22-én:


Kapcsolódó cikk:

Repülés a Tátrai Trenddel
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek