Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Török Ádám és a Mini - Vérfrissítés

Vérfrissítés

A hosszabb ideje, évtizedek óta működő zenekarokat hallgatva gyakran az az ember érzése, mintha nem is az eredeti játszana, hanem valamiféle utánjátszó banda. A dalok és a zenészek ugyanazok, ám a fénykorukra jellemző hangulatot képtelenek felidézni. Bevallom, pár évig a Mini koncertjein is efféle gondolatok jutottak az eszembe. Ám idén mintha megint a nyolcvanas évek elején lettünk volna a bulikon. Török Ádám és társai újra olyan feelinggel játszottak, mint abban az időben, amikor megalapozták a Mini nagyságát.

- Mi az oka a változásnak?
Török Ádám: - A vérfrissítés. Bő egy éve csatlakozott hozzánk Paróczai Attila basszusgitáros. Fiatalságával, lendületével és színpadi munkájával minket, öreg medvéket is feldobott. Ráadásul basszusozni is tud, méghozzá nem akárhogyan. Lehet, hogy korábban kicsit nyugdíjas módon muzsikáltunk, de most mi is újra ifjúnak érezzük magunkat. Meg nem tudnám mondani, hányadik virágzását éli a Mini.
- Mások is így vélik, egykori basszusgitárosotok, Németh Alajos mondta a Bem rockpart harmincötödik (!) szezonnyitója után, hogy azt a korszakot idéztétek, amikor tizennyolc évesen állt melletted a színpadon.
Török: - Olyasmi ez, mint amikor az öreg pasi fiatal nőre talál. Ő maga is megfiatalodik. Ha megnézed a külföldi nagy fusion bandákat, a szerzők, az a két-három tag rendszerint állandó, a ritmusszekció azonban gyakran cserélődik. Szükség van erre, hogy új lendületet kapjon a zenekar.
Németh Károly: - Az emberi okok mellett az sem elhanyagolható tényező, hogy Attila eltérő, modernebb és frissebb zenei felfogása is inspirál minket. Ettől a mi zenei felfogásunk és hozzáállásunk is változik.
Köves Miklós: - Szerencsés volt a találkozásunk. Attila korábban a Kőkorsó együttesben zenélt, sokat játszott előttünk, sőt, a zenekar gitárosa, Borsodi László többször vendégként lépett fel velünk. Eleve tudta a műsort.
- Szeretted is?
Paróczai Attila: - Két évvel korábban ismertem meg a Minit. Már akkor tetszett a zene, amióta pedig játszom, még jobban szeretem. A két legnagyobb kedvencem a Bem Rockpart 6. és a Körbezárt a dzsungel. Előbbi nem is annyira a basszusszóló, inkább a groove miatt. De amikor a színpadon állok, minden nóta egyformán közel áll hozzám. Egyébként először csak nyolc koncertre hívtak, beugróként, Füles, azaz Kerékgyártó István betegsége miatt, s amikor kiderült, hogy nem tér vissza a zenekarhoz, állandósítottak. Talán mondanom sem kell, hogy nagy megtiszteltetés a Miniben játszani. Valamint nagy lehetőség is.
- A megváltozott műsorban több a basszusszólós nóta. Az eredeti változatokat játszod?
Paróczai: - Az alap, a kiindulás ugyanaz, de van lehetőségem arra, hogy a saját ötleteimet is belerakjam.
Németh: - Nem lenne szerencsés, ha ráerőltetnénk Attilára az eredeti változatokat. Hiszen más stílusban játszik, mint korábbi basszusgitárosaink.
Török: - Ugyanakkor a közönség miatt bizonyos mértékig ragaszkodnunk kell a régi hangokhoz, legalább kiindulásképp. De sebaj, az új lemez néhány dala majd az ő basszusszólójával lesz híres...
- Mikor jelenik meg?
Török: - A jövő év első hónapjában. Január 29-én lesz a lemezbemutató koncert a Petőfi Csarnokban. Az album és a buli címe is: Éjszakai harcos. Utalva a rendhagyó műsorra. Mert a szuperkoncert szünetében superfight mérkőzésre kerül sor. Dániel fiam ezt a sportágat űzi, s most lesz az első profi meccse.
Köves: - Ő a harcos, ami meg az éjszakát illeti, az inkább Ádám terepe...
Török: - Kíváncsiak vagyunk, mi sül ki a zene és a sport találkozásából. A koncerten egyébként a Mini egyik alapító tagja, Závodi János is velünk lesz a színpadon, s még egy gitáros vendégeskedik nálunk, a nagy tehetségű, ám sajnos kevéssé ismert Tóth-Bagi Csaba. A meccs után, a műsor második részében négy dalt vonósnégyes segítségével szólaltatunk meg, ez is újdonság a Mini történetében.
- Milyen lesz az új album?
Németh: - Változatos. Akad rajta bluesos hangulatú, valamint nagyon modern, acid hatású dal is. A hét új szám mellett három régi darabot is feldolgozunk, a Rakétaember, a Hang és a jel, valamint az Armenia mai megszólalással, újragondolva kerül lemezre.
Köves: - Újdonság, hogy két dal nem a zenekartól származik. Kiadónk, a NarRator Records javaslatára fiatal, tehetséges szerzők dalai hallgattuk meg, s kettőt kiválasztottunk közülük. Hogy tovább frissítsük a Mini zenéjét.
- Igaz, hogy Bem rockparton egyedül a Török Ádám és a Mini játszhat?
Török: - Nem teljesen, mert minden hónap első szombatján fellép előttünk egy-egy banda. De tény, hogy 2001-ben a lakók kérésére rendeletet hozott az önkormányzat, hogy tíz óra után nem szólhat hangos zene az I. Kerületi Művelődési Házban. Egyedül nekem és zenekaromnak engedtek évi öt koncertet. Azért ki szoktunk hozni ebből hatot-hetet...
- Rendeletbe került egy zenész neve?
Köves: - Miért? Szobrot is itt fognak emelni Ádámnak...
- November elején beszélgetünk. Mit csináltok a nagy koncertig?
Török: - Jelenleg minden hétköznap próbálunk, szintén itt, a Bem rockparton. Egy igazi, élő zenekarnak szüksége van erre, mielőtt lemezt vesz fel. Minden hangot tudnunk kell, azután persze a stúdióban még lehet alakítgatni a dalokon. November második felében Svájcba utazunk, két hét alatt nyolc koncertet adunk. Visszatérésünk után azonnal a felvétel következik, decemberben az Aquarium stúdióban dolgozunk. A január pedig már arról fog szólni, hogy készülünk a "verekedős-csörömpölős" koncertre.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Török Ádám és a Mini


Závodi János hivatalos honlapja:

Závodi Janó


Az új felállás első klipje:

Éjszakai harcos


Kapcsolódó cikkek:

Török Ádám 60

Mini: Vissza a városba
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek