Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Temesi Berci - Tanulás és tanítás

Tanulás és tanítás

Temesi Berci mindössze hat éve zenél. Ehhez képest a Black-Out, a Kowalsky meg a Vega, a Stonehenge és más produkciók basszusgitárosa. Méghozzá nem is akármilyen szinten, amit például az Arany Nyíl zsűrije is elismert, ugyanis a Wigwam Rock Klub díjátadóján a tavalyi év legjobbjának bizonyult hangszerén. S úgy hírlik, jelenleg Magyarország első zeneoktató DVD-jének elkészítésén dolgozik.

- Hadd pontosítsak: nem oktatóanyagról van szó - mondja Berci. - Huszonkét évesen igazán nem venném magamnak a bátorságot, hogy ilyet jelentsek ki, hiszen még magam is tanulok. S nyilván tanulni is fogok életem végéig. Mindeddig autodidakta módon jutottam előbbre, még ha többektől vettem is magánórákat. Sok külföldi oktatóanyagot gyűjtöttem be, olyanokat, amelyek Magyarországon nem hozzáférhetőek. Ezek adták az ötletet, hogy hasonlót készíthetnék. Természetesen DVD-re, mivel ez az eszköz sokkal inkább alkalmas a feladatra, mint a videókazetta.
- Ha nem oktatsz, akkor mit csinálsz?
- Borlai Gergővel együtt dob-basszus groove-okat mutatunk be. Méghozzá mindenféle stílusból, a latintól a funkon, a soulon, a rockon át a jazzig. Mindketten magyarázunk is az anyagon, tehát teljesen közös munkáról van szó. A DVD fő részét ez tenné ki, s mivel még extrák elhelyezésére is van mód, zenekari gyakorlatok, dalok elemzései, hangszereink bemutatásai kerülhetnek rá. Valamint a zeneelmélet alapjai - bár tervem szerint e téma külön füzetben is járna a lemezhez. Úgy néz ki, hogy a Tom-Tom Records segíti az őszi megjelenést.
- Azt mondtad, sosem tanultál intézményesen. Ehhez képest a székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula zeneművészeti szakközépiskola marketingese vagy.
- Tulajdonképpen segítek Mits Gergőnek - aki mellesleg egyik legközelebbi barátom - mindenféle marketinges dolgokban és ezért cserébe fél éven át rendszertelenül látogattam az iskolát. Három évvel ezelőtt egyebek mellett azért költöztem Veszprémből Budapestre, hogy bekerüljek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakára. Tavaly nem sikerült a felvételim, idén újra nekifutok. Nem maga az iskola érdekel, diploma ide vagy oda, hanem az, hogy kik tanítanak. Lattmann Bélára gondolok elsősorban. Ha most sem sikerül bekerülnöm, kimegyek Amerikába, hogy a Bass Collective hallgatója lehessek. Nyilván nem akármilyen élmény lehet John Patitucci vagy Gary Willis kurzusain és magánóráin részt venni.
- Ők a kedvencek?
- Természetesen, és még nagyon sokan. Talán nem is tanulni akarok a legnagyobbaktól, hanem átvenni tőlük a zeneiséget. Azt, ahogyan alázattal kísérnek, vagy éppen alázattal szólóznak. Gary Willis egyetlen kipengetett hangja időnként értékesebbnek tűnik, mint mások virtuozitása. Én azokat kedvelem, akik nem csak jó dobosok, vagy kiemelkedő basszusgitárosok, hanem ZENÉSZEK. Nem kell messzire mennem, rögtön említhetem Borlai Gergőt és a Black-Out együttesből Csányi Zolit. Mindketten példaképeim, s boldog vagyok, hogy együtt muzsikálhatok velük.
- Ha már szóba került a Black-Out, beszélhetnél a zenekaraidról. Melyikkel mi van mostanában?
- A Black-Out tavaly volt tíz éves. A születésnapot nagy koncerttel ünnepeltük a Wigwamban. A felvétel most jelenik meg dupla albumon. Ősszel unplugged turnéra indulunk. Az énekes, Kowalsky emellett szólóanyagot készít, Kowalsky meg a Vega név alatt. Jávorszky Béla írta a poposabb dalokat, a lemezt már felvettük, várhatóan októberben jelenik meg. A Stonehenge progresszív zenéje itthon nem igazán érvényesül, ezért külföldön próbálkozunk. Nemrégiben Hollandiában voltunk, s úgy néz ki, Amerikába, Spanyolországba is visszahívnak minket. Az első album Magyarországon két évvel ezelőtt jelent meg, azóta már Japánban, a Koreai Köztársaságban, valamint Spanyol- és Franciaországban is kapható lesz a közeljövőben. Készülőben van az új anyag, érdekessége, hogy vonósok és kórus segítségével szólalnak meg a dalok, az After Crying-os Pejtsik Péter hangszerelésével, aki ugyebár Ákos mellett is dolgozik. A megjelenés szintén őszre várható.
- Rémlik, hogy Charlie fia mellett is feltűntél.
- Sőt, Charlie-val is sikerült játszanom néhányszor! Jó érzés huszonkét évesen elmondani, hogy már megvolt a Jég dupla whiskyvel... Horváth Ákossal, azaz Charlie Juniorral a Nightfly nevű formációban játszottam együtt, pontosabban a mai napig besegítek, ha szükség van rám. Marcus Miller gitárosa, Hiram Bullock rockos, bluesos, jazz-es világát igyekszünk idézni. Egyébként az évek során sok nagy egyéniséget kísérhettem, többek között Kútvölgyi Erzsébetet, Vári Évát és Hobót, valamint olyan muzsikusokkal játszhattam együtt, mint Csepregi Gyula, Orosz Zoltán, Elek Pista.
- Ilyen rövid idő alatt ez nem kevés, főleg ennyiféle stílusban. Milyen zene áll hozzád a legközelebb?
- Imádom a latin muzsikát! Két évig játszottam is, még vidéken, Budapestre költözésem után azonban megszűnt a zenekar. De tervezem, hogy újra hasonlót hozok létre. Sőt, van még egy ötletem: a szintén zenész és nem egyszerűen basszusgitáros vagy énekes Sting dalait szeretném feldolgozni klubokban. Alakul a zenekar, annyi már bizonyos, hogy női hanggal fognak megszólalni a nóták.
- Mindezt már neked is nehéz lehet fejben tartani. Még szerencse, hogy van saját honlapod, onnan megtudod, kivel mikor játszol...
- A berci.hu nyilvánvalóan nem ezért jött létre. S nem kizárólag rólam szól. Mint mondtam, folyamatosan tanulok, ám mellette folyamatosan tanítok is. A magántanítványok mellett az interneten is igyekszem segíteni az oldalamra tévedőket. Néhány groove egyelőre csak mp3 formátumban és lekottázva érhető el, de tervezem, hogy hamarosan videókat is felteszek a bemutatásukhoz.


Megjelent a Zenész magazinban, 2003-ban.

Hivatalos honlap:

Temesi Berci


Dalok:

Berci különböző zenekarokban


Internetes oktatás:

Kották és mp3-ak


Kapcsolódó cikkek:

Kowalsky meg a Vega

Black-Out
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek