Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Vedres Joe - Kívülállók

Kívülállók

Vedres Joe a Beatrice egyik legizgalmasabb felállásában tűnt fel, 1981-ben. A következő évben már a ma ős-Bikini néven ismert formációban gitározott, sőt, ott volt a zenekarban a Bikini csúcsra jutásakor is. Ezután következett a jobb sorsra érdemes Telegram együttes, amely csak egy lemezt készíthetett, a billentyűs Ádok József korai halála miatt. Vedres később a Machine Mouse tagja volt, feltűnt a visszatérő Bikiniben, s ma újra Nagy Feró oldalán szerepel a Ricsében. Pár hónappal ezelőtt szerzői albummal jelentkezett.

- Hogyan jutott eszedbe szólólemezt készíteni?
- Volt egy csomó számom - mondja Vedres Joe. - Amikor megtudtam, hogy szerzői album esetében milyen egyszerű a saját kiadás, mi több, az Artisjus még segíthet is benne, belevágtam. Végigjártam a köröket, megkaptam a támogatást, ebből fedezni tudtam a kiadást. A felvétellel nem volt gond, hiszen van stúdióm, egyebek mellett a Háború első albuma is nálam készült. A közreműködő zenészek egytől-egyig a barátaim, ingyen jöttek el muzsikálni. Így jött létre a Kívülállók című album.
- Mi van rajta?
- Az anyag magját négy Telegram-nóta alkotja, 1990-ből. A második albumon szerepeltek volna. Már elkészültünk a demóval, amikor Ádok Józsi elhunyt. Nélküle nem akartuk folytatni. Ugyanakkor kár lett volna, ha elvesznek ezek a dalok. Igaz, egyet életben tartott Mr. Basary, az Ez az érzés jó című számot a mai napig játssza zenekarával.
- A borítón a közreműködők fotói mellett Ádok képe is szerepel. Tudtátok használni a régi felvételeket?
- Sajnos nem, csak sztereóban vannak meg. Mindent újra fel kellett vennünk. Ám a billentyűszólamok egy az egyben az eredetiek. Józsi fényképe pedig azért kapott helyet a többieké között, mert a lemezt az ő emlékének ajánlottuk.
- Mi került még az albumra?
- Pár olyan dal, amit 1997 tájékán írtam. Amikor még úgy volt, hogy maradok a visszatért Bikiniben. Mindezt teljesen friss nótákkal egészítettem ki, hogy teljes legyen az album.
- Kikkel zenéltél?
- Régi barátom és szerzőtársam, Hirlemann Bertalan dobol a lemezen, illetve egy dalban Kaszás Péternek jutott ez a feladat. Basszusgitáron Makovics Dénes, Laczik Fecó és Barán Attila játszik. Hirlemann Berci volt a billentyűs is. A gitáros szerepét természetesen én vállaltam, leszámítva egyetlen szólót, amit elkért tőlem Mohai Tamás.
- Énekesek?
- Rudán Joe három, Mr. Basary két, Mohai Tamás és Almási Enikő egy-egy dalban énekel. Szintén egy nóta jutott a kevésbé ismert, viszont "végtelen hangú" Naszvagyi Tamásnak, egyébként ő vokálozik végig a lemezen. Két számot pedig én adok elő. Már nem akadt több haverom, muszáj volt dalra fakadnom...
- Csupa saját szerzeményről van szó?
- Persze, ezért szerzői a lemez.
- A Mohai énekelte dalban mintha az ő keze is benne lenne, jellegzetesen "mohais" a nóta.
- Igen, ez az egyetlen kivétel. Maga a dal szintén az enyém, ám itt arra kértem Mohait, hogy írja ő a szöveget és az énekdallamot. Mivel olyan előadóról van szó, akinek szerintem nem szabad más szavait énekelni. Száz százalékot javult ettől a dal. Amúgy a többiek is sokat tettek a számokhoz, például Joe is a maga képére formálta az énekdallamokat.
- Ezek szerint a szövegeket is te jegyzed.
- Igen, s még mielőtt számon kérnéd rajtam a komoly mondanivalót, elárulom: mindössze annyit akartam elérni, hogy a szöveg szinkronban legyen a zenével. Az egyszerű hard rock nóták egyszerű szerelmekről szólnak. Annak idején fordítgattam kedvenc angol és amerikai bandáim szövegeit, s kiderült, hogy mind ugyanarról szól. Meggyőződésem, hogy ehhez a zenéhez más nem is illik, csak szerelmes vagy politikus szöveg. Az utóbbival pedig nem óhajtottam foglalkozni.
- Igaz is, a zenéről még nem beszéltünk.
- Mint mondtam, ez egyszerű hard rock. Mindig is ilyen dalokat írtam. S nagyon úgy néz ki, hogy ezután sem fog más kijönni belőlem. Sosem akartam trendi lenni. Azt a zenét játszom, amin felnőttem. Érdekes, hogy ez a muzsika kiállta az idő próbáját, a mai napig telt házak előtt játszanak a hard rock régi nagy előadói, együttesei. Nem tudom, hogy a mai irányzatok képviselői elmondhatják-e ezt magukról évtizedek múltán...
- Te fogsz telt ház előtt játszani ezzel az anyaggal?
- Még üres előtt sem. Nem látok esélyt arra, hogy ebből koncertező produkció legyen. Nyilván csak a lemezen közreműködőkkel lehetne elképzelni a fellépést, ám mivel sokan vannak, már szinte az egyeztetés is megvalósíthatatlan. Gyakori klubozásról aligha lehetne szó.
- Nem túl szerencsés, ha a levegőben lóg egy album...
- Arra gondolsz, hogy senki nem fog bemenni érte a lemezboltba? Ne is tegye, mert nem találná. Egyedül a honlapomról rendelhető meg az album. Ezer forintért, no és persze a postaköltségért. Az árból kiderül, hogy nem akarok üzletet csinálni belőle, nem ezért készítettem el a lemezt. Csak szerettem volna, ha nem tűnnek el a süllyesztőben ezek a nóták. Mohai Tamás korábban több szólóanyagot is készített, ezekhez szintén hozzá lehet jutni az oldalon keresztül. Más barátaimat is arra biztatom, hogy álljanak elő saját albumaikkal, hasonló úton. Hirlemann Berci lemezét például már nagyon hallgatnám. Bízom az internet hatalmában, s tudom, hogy jelenleg más módon nem tudjuk elérni azt a réteget, amelyik szereti az ilyen zenéket.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Vedres Joe


Dal a Kívülállók című albumról:

Ezernyi titkos gondolat
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek