Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Visegrad Blues Band - Hey Joe – 1200 gitárral

Hey Joe – 1200 gitárral

Négy ország muzsikusai hozták létre tavaly a Visegrad Blues Band nevű együttest. A lengyel Leszek Cichoński gitározik, honfitársa, Zbigniew Jakubek billentyűs hangszereken játszik, a szlovák Peter Lipa énekel, a cseh Ondřej Konrád szájharmonikán játszik és énekel, Magyarországot pedig Póka Egon basszusgitáros és Solti János dobos képviseli. Az alapkoncepciót nyilván nem kell magyarázni, az úgynevezett visegrádi négyek, azaz ez a négy nemzet most nem tárgyalással, hanem muzsikával igyekszik közel kerülni egymáshoz.

- Ki találta ki a zenekart?
- Leszek ötlete volt – mondja Póka Egon. – Valahogyan összeakadt egymással ez a hat ember. Korábban mindenki játszott mindenkivel, különböző formációkban, most végre együtt muzsikálhatunk. Az első fellépésünk Magyarországon volt, ezután cseh túra következett, kétszer pedig Lengyelországban koncerteztünk. Úgy tűnik, elindult a zenekar a maga útján.
- Remek reklámötlet a visegrádi négyek zenészeinek összehozása. Ha popzenéről lenne szó, ennyi elég is lenne az együttes létezéséhez. De a blues más világ.
- Persze, ez a történet már nem arról szól, hogy befussunk vagy pénzt keressünk. Egyik tanítványom rákérdezett, miért csináljuk, hiszen nem kapunk sztárgázsit, rengeteget utazunk, gyakran nem a legideálisabb körülmények között. Azt válaszoltam, egyszer majd te is eljutsz odáig, hogy pusztán a muzsikálás kedvéért, az örömzenéért legyél ott egy bandában. Itt csupa tapasztalt, beérkezett zenész játszik, akiknek az a boldogság, ha együtt muzsikálhatnak. S nem mellesleg még az országukat is képviselik a nemzetközi bandában.
- Bár valóban csupa ismert zenészről van szó, azért bemutathatnád a tagokat.
- Jánoskát nyilván nem szükséges. Az a szerencse, hogy külföldön sem, hiszen az LGT-t jól ismerik ezekben az országokban. S talán már rólam is hallhattak korábban. Leszek Cichoński jó néhányszor megkapta a legjobb lengyel blues-rock gitárosnak járó díjat. Saját zenekara, a Guitar Workshop 1991 óta létezik, többek között Krzysztof Scieranski is tagja volt. Zbigniew Jakubek a katowicei zeneakadémián végzett. Nem újdonság számára a nemzetközi banda, egy sor olyan külföldi hírességgel játszott együtt, amilyen Frank Gambale vagy Eric Marienthal.
A Magyarországon is gyakran koncertező Peter Lipa a szlovák jazz legismertebb alakja. Közel negyvenéves pályája során már a fél világot bejárta, Örményországtól Mexikóig. Ondřej Konrád a legkeresettebb cseh szájharmonikás, emellett ő a Binder-Konrád Blues Band énekese, itt a neves gitáros, Peter Binder mellett szerepel.
- Milyen zenét játszotok, milyen dalok vannak műsoron?
- Rythm and blues alapú, fúziós történetről van szó. Egyelőre nincs saját számunk, még nem töltöttünk egymással annyi időt, hogy dalok születhettek volna. Jazz standardok és blues örökzöldek szólalnak meg a koncerteken, természetesen saját felfogásunkban. A közönség eddig mindenhol vevő volt a bandára, három ráadásnál kevesebbet még nem adtunk. Ezek szerint lejön a színpadról, hogy nem nyögvenyelős a produkció, valóban jó kedvből és örömmel zenélünk.
- Hogyan tudtok próbálni?
- Az első buli előtt Lengyelországban találkoztunk, hogy összerakjuk a műsort. Azóta pedig hamarabb utazunk a fellépések helyszínére, hogy legyen időnk próbára. Túlzásba nem kell vinnünk, hiszen a dalokat ismerjük, s a koncertek legnagyobb részét improvizáció teszi ki.
- Mikor játszik újra Magyarországon a Visegrad Blues Band?
- Július tizedikén a paksi fesztiválon lépünk fel. Ha már újra együtt leszünk, pár nótát felveszünk Törökbálinton, hogy legyen zenei anyag a Duna Televízió rólunk szóló műsorához. Ősszel pedig a nagykanizsai jazz fesztiválon játszunk. Itt az ideje, hogy Magyarországon is mozduljunk.
- Lemez?
- Tervezzük, de nem szeretnénk kizárólag feldolgozásokat tenni rá. Ha elkészülnek a saját dalaink, biztosan lesz albumunk, de ez ebben az évben még nem aktuális.
- Májusban Wroclawban léptetek fel, különleges körülmények között.
- No ez nem pont a Visegrad Blues Band volt, a trióváltozatot, azaz Leszeket, Jánoskát és engem Tóth János Rudolf kísért el a harmadik Thanks Jimi fesztiválra. Amerikai Gibson fesztivál adta az ötletet Leszeknek, hogy egy helyen, ez esetben az óváros főterén hozza össze a lehető legtöbb gitárost. Idén már ezerkétszázan jöttek el! Négy-öt órás műsor keretében mások mellett mi is felléptünk, ezután jött a fő attrakció. Az ezerkétszáz gitáros egyszerre játszott el egymás után három dalt. A Hey Joe, a Little Wing és a Wild Thing volt műsoron. Már a hangolás is kivételes élmény volt. Utána pedig olyat éltem át, mint még soha. Fantasztikus volt, hogy ennyien játszunk együtt. Jól nézett ki, jól is szólt, de nem ez volt az igazán érdekes, hanem hogy ilyen sok, hasonló gondolkodású, ugyanazt érző ember gyűlt össze. Nem is lehet elmondani, mekkora élmény volt, ezt ott helyben kellett megélni. Remélem, jövőre az olvasók személyesen tapasztalhatják meg az érzést, mert a tervek szerint a fesztiválra Budapesten (és Prágában) is sor kerül.
- Ha csak a növendékeiddel számolunk, akkor is szép számú gitáros jöhet össze. Most az iskolaigazgató Póka Egont kérdezem: igaz, hogy a Kőbányai Zenei Stúdióból már külföldre is mehetnek tanulni a diákok?
- Januárban Hammelburgban volt az európai zeneiskolák találkozója. Angol, holland, ír, német és magyar sulikból jöttek össze tanárok és diákok. Nemzetközi zenekarokat hoztunk létre a növendékekből, tanárok irányítása mellett. Nekem remek társaság jutott, az ír Wallis Bird nagy tehetségű gitáros és énekesnő, mellette német dobos és gitáros, holland basszusgitáros és magyar zongorista alkotja az együttest. Nem egyszeri alkalomról volt szó, a banda azóta is létezik, már játszottak Frankfurtban, a Musikmessén és Dublinban, Wallis év végi zárókoncertjén. Augusztus tizennegyedikén pedig a Szigeten lépnek fel. Bármi lehet a lányból és persze a zenekarából.
De visszatérve a kérdéshez, a januári találkozón megállapodtunk, hogy ősztől (egyelőre) öt-öt diák vendégtanuló lehet egymás iskoláiban. Hozzánk is érkeznek és mi is küldhetünk. Nagy dolog ez, így végre a gyerekek előtt is megnyílik Európa, már a suli évei alatt bekapcsolódhatnak a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe.


Megjelent a Zenész magazinban, 2005-ben.

Hivatalos honlap:

Visegrad Blues Band


Három klasszikus dal a VBB előadásában:

All Along The Watchtower

Hoochie Coochie Man

Politician
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek