Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Zenészbűnözés

Budapesten és Pécsett vége annak az áldatlan állapotnak, hogy gyanús egzisztenciájú alakok zenével mérgezik a békés járókelőket. Az illetékes önkormányzatok ugyan különböző eszközökkel (a fővárosban engedélyhez kötéssel, amit például aluljárókra bevallottan nem óhajtanak kiadni, a tavalyi európai kulturális fővárosban pedig a belvárost lefedő tiltott területek meghatározásával), de azonos céllal hoztak rendeleteket: hogy ellehetetlenítsék az utcazenélést.

Aki a tiltás ellenére is muzsikál, bírságot köteles fizetni, amennyiben nem teszi, természetesen le kell ülnie. Abszurd képnek tűnik, hogy zenészekkel telnek meg a börtönök, de mivel általában nem dúsgazdagok tárogatóznak az utcákon, hobbiból, hanem éppen ellenkezőleg: olyan emberek, akiknek nagy szükségük van a hangszertokba dobált apróra, azaz képtelenek lennének megfizetni a kirótt összeget, akár még ez is elképzelhető.

Persze a börtön elkerülésének legjobb (ha nem is mindig sikeres) módja, ha nem bűnözünk.

De hogyan vált a zenélés bűnné? Valójában mindkét hivatal a városi zaj ellen próbál tenni, nem konkrétan a muzsika ellen emel kifogást. Csak éppen egy kalap alá veszi például a fűnyírással. Valamint nem tesz különbséget a valóban fülsértő és a művészi produkciók között. (Nem mintha hatósági ellenőrt kívánnánk minden zenész mellé...) S érdekes módon a hangerő sem izgatja a rendeletek alkotóit.

A zene tehát az illetékesek szerint nem más, mint zajforrás. Amit elüthetnénk azzal, hogy ugyan már, ki várt mást hivatalnokoktól, de ez pont olyan ostoba általánosítás volna, mint minden utcai hangot lármának tekinteni.

Igaz is, nem minden hang tiltott, bejelentés után most is lehet ordítva különböző istenségek mellett agitálni, illetve különböző politikusok takarodását kívánni, s még bejelentés sem kell a motor bőgetéséhez. Egykor Julius Caesar tett elsőként a városi zaj ellen, Rómában vásár- és ünnepnapokon csak a gyalogos közlekedést engedélyezte. Ma alighanem jól ellennénk lópaták dobogásával és szekérkerekek csikorgásával, így nem kellene attól tartanunk, hogy a nyolcvan százalékban a modern közlekedés okozta zajszennyezés évekkel rövidíti meg életünket.

Biztosan az utcazenészekkel kell kezdeni a sort?Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek