Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Él a zene Kőbányán

A Kőbányai Önkormányzat tegnapi ülésén úgy határozott, hogy rendezvényein ezután kizárólag élő zenei produkciók szólalhatnak meg. A javaslat felvetője, Póka Egon reméli, hogy kezdeményezésükhöz más önkormányzatok és intézmények is csatlakoznak.
 
Évről-évre egyre kevesebb a zenészek fellépési lehetősége. Különböző okok miatt, melyeket most nem részleteznénk, mert az is épp elég, hogy fogytán a közönség pénze. A zenekedvelők rászoktak az ingyenes koncertekre, a falu- és városnapokra. Nem volna ezzel semmi baj, legalább ilyen rendezvényeken találkozhatna zenész és hallgatósága - csakhogy gyakran épp zenész nem kerül a színpadra. Bulvármédia létrehozta csillagocskák playback előadással csúfolják meg a zenét, s nézik hülyének a közönséget.

Póka Egon, Kőbánya díszpolgára és egyben a Kőbányai Zenei Stúdió vezetője azt ismerte fel, hogy ez végső soron az önkormányzatok felelőssége. Hiszen ők fizetnek a semmiért. S beterjesztette a javaslatot, hogy ezentúl ne finanszírozzanak playback haknikat. A helyi képviselőtestület egyhangúan mellette szavazott, ami annyit jelent, hogy elméletben már a júniusi Szent László Napokon is kizárólag élő zenét hallhatunk majd.

Mindössze egyetlen kerületről van szó, ott is az önkormányzati rendezvényekről, így mondhatnánk, ez édeskevés - de miért ne követhetné Kőbánya példáját az ország összes önkormányzata, illetve minden olyan szervezet, ami az állampolgárok pénzéből működik? Az idei bulikat nagyrészt már nyilván megszervezték, de ha ez a búcsú a haknitól, s jövőre mindenhol élő zene szólna, akkor még utoljára nevethetnénk egyet a playback fellépőkön.

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy politikailag is példaértékű a döntés. Nem az egész kerületben tiltották be a playback haknit, egyszerűen csak közpénzt nem áldoznak rá. Azzal foglalkoztak, ami a dolguk. Még ilyet!)

(Kép: Kőbánya Online)

 
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek