Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Arany NyĂ­l, a rockdĂ­j

"Remélem, üresek"

Idén is átadták az Arany Nyíl Díjat, az arra érdemeseknek. A Wigwam Rock Klub alapította elismerés évrõl-évre komolyabbá növi ki magát, ezúttal már nem csak a szakma, hanem a közönség is tiszteletét tette a márciusi gálán.
A rendezvény jó hangulatban zajlott, bár nem igazán volt érthetõ, miért épp pornószínésznõ vezeti a mûsort. Viszont mindenképp Michelle Wild javára írható, hogy feltalálta magát a szokatlan helyzetben, s jól tûrte a furcsa módon inkább maga mellõl, a színpadról és nem a közönség soraiból érkezõ alpári megjegyzéseket.
A lényeg persze nem ez, hanem hogy olyan muzsikusok is díjat vehettek át, akik valóban kiváló mûvelõi szakmájuknak, ám más "osztogatáskor" nem kerülnek szóba. Nem is kerülhetnek, mert rockzenészek. A közelmúltban még komoly tényezõnek számító mûfaj az utóbbi években háttérbe szorult, nem kis mértékben a kereskedelmi média és a nagy lemezkiadók összehangolt "munkája" eredményeképpen.
Csakhogy a világ változik. Jól jelzi ezt, ami az egyik díjazottból bukott ki a színpadon, amikor átvette a tucatnyi CD-bõl álló ajándékcsomagot: "Remélem, üresek." Ha a százforintos, üres hanghordozó többet ér, mint a négy-ötezres, jórészt minden bizonnyal gagyit tartalmazó lemez, akkor itt megfordult valami. S valóban többet ér, ha mi magunk tölthetjük meg nekünk tetszõ zenével, s nem azt hallgatjuk, amit ránk kényszerítenek. A digitális világ erre ad lehetõséget, minden eltelt nappal egyre többet.
Így pedig újra a helyére kerülhet minden.

M. Gy.


Megjelent a Zenész magazin hírrovatában, 2004-ben.


Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek