Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]

Irigy Hónaljmirigy

A szilveszter a kényszerszórakozás ünnepe, ritka, hogy jól sikerüljön egy-egy házibuli. Húsz évvel ezelõtt mégis volt rá példa, amikor Pest keleti végén összeállt néhány régi e-klubos és tüzesvizes jó barát, hogy saját magát és haverjait szórakoztassa. Sipos Peti, Ambrus Zoli, Molnár Imi és a többiek viccelõdtek, parodizáltak – s emlékeim szerint még komolyan is zenéltek, az egykori Carat együttes néhány dalát adták elõ egy az egyben.

Ami azóta történt, ismert mindenki számára: az Irigy Hónaljmirigy sztárrá vált. Azóta is hordozza ennek minden áldását és átkát. Áldás, hogy a megalakulás huszadik évfordulóját december 29-én este nyolctól a Papp László Budapest Sportarénában ünnepelheti, akár telt ház elõtt is. S átok lehet az együttest alkotó rockzenészeknek, hogy legalább egy évtizede kénytelenek azt hallgatni és nézni, amit az ország nagy része, azaz: a gagyit.

Pedig idõközben még az is megtanult muzsikálni a bandából, aki szinte csak az ominózus házibulin látott elõször hangszert. Több tag is fel-feltûnik más produkciókban, Sipos Peti például P. Box dalokat énekel, ha kedve tartja. De mivel az Irigy Hónaljmirigy már nem ötven embert szórakoztat külvárosi családi házban, hanem százezreket (milliókat?) a tévék elõtt, ezért alkalmazkodni kezdett nézõihez. S mivel ez a közönség nem hogy a Caratról, hanem a P. Boxról sem hallott soha, mást a zenészek sem tehettek, mint leültek a tévé elé, s nekiálltak valóságshowt nézni, mulatós nótát hallgatni.

Vannak, akik szerint nekik is sikerült elérni erre a szintre, pedig valójában parodizálják, esetenként keményen kigúnyolják a bulvármédiát. Az már igazán nem rajtuk múlt, hogy a bulvármédia válasza erre az volt, hogy részévé tette magát a zenekart is. Ahogyan az sem róható fel a tagoknak, hogy a közönségük egy része nemigen veszi észre, ha éppen nem csak meg-, hanem ki is nevettetik...

December 29-én a BS-ben nem csak az Irigy Hónaljmirigy elmúlt húsz éve elevenedik meg, hanem a magyar könnyûzenéé is. Avagy Magyarországé. Avagy a miénk – akár tetszik, akár nem.Creative Commons License
Ezt a Mû mûvet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.

Fotó: Török Hajni

Hivatalos honlap:

Irigy Hónaljmirigy

Kapcsolódó cikk:

Irigy Hónaljmirigy - Jobb, mint az eredeti
Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek