Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Maróthy György

Valódi zenészek õszinte interjúi

Maróthy György újságíró elsõ cikke 1983-ban jelent meg, az Ifjúsági Magazin hasábjain. S milyen érdekes: zenésszel, az akkor szintén tizenéves, pályája legelején tartó gitárossal, Szekeres Tamással készített interjút. Most, huszonhárom évvel késõbb pedig elindult elsõsorban zenész interjúkat tartalmazó honlapja.

- Egész életedben zenész interjúkat készítettél?
- Szerencsére nem, mert akkor évekig tartana mindet felvinni az oldalra… De valóban sok ilyen cikket írtam bõ két évtized alatt. Közben persze majdnem minden voltam, ami csak lehet egy újságíró, gyakornoktól fõszerkesztõ-helyettesig. Dolgoztam napi- és hetilapnál, magazinnál. A legkülönfélébb témákban írtam, a gazdaságtól az általában vett kultúrán át a könnyûzenéig. Az utóbbihoz mindig visszatértem.
- Miért?
- Mert szeretem. S mert zenészek között éltem és élem az életem.
- Te magad is zenéltél?
- Nem.
- Ez sosem okozott gondot? Zenérõl írsz, pedig nem is értesz hozzá.
- Épp Szekeres Tamás mondta, még nagyon a kezdetekkor: ha komolyan gondolom, hogy a zenérõl írok, nem ártana elvégezni valami zenei sulit. Hogy támadhatatlan legyek. Azt válaszoltam neki, hogy eszem ágában sincs a zenérõl írni. Épp azért akarok újságíró lenni, mert túl sok minden érdekel, minddel akarok foglalkozni. Végül tényleg a zene lett és maradt a legfontosabb, ám mégsem a zenérõl, hanem a zenészekrõl írok. Ez azért messze nem ugyanaz. Húszévesen volt akkora arcom, hogy kritikát írjak Rolls Frakció, Senator és Karthago lemezekrõl – ma már tudok annyit a zenérõl, hogy ne tegyek hasonlót…
- Tehát nem elsõsorban a zene, hanem a zenészek az alanyok. Méghozzá a valódi zenészek, ahogy a nyitó oldalon láthatjuk. Mit jelent a „valódi” szó ebben az esetben?
- A honlap indulásakor a Zenész magazinban megjelent interjúimból válogattam. (S persze folyamatosan töltöm fel, mert rengeteg született tizenhárom év alatt.) Ez az újság leginkább a zenészekhez szólt és szól, amolyan szakmai lap. Egyértelmû, hogy nem foglalkozhattunk kitalált zenészekkel, akik helyett mások szólaltatják meg a hangokat a stúdióban. Ez volt a fõszerkesztõ, II. Lengyelfi Miklós koncepciója, amivel természetesen egyetértettem.
- Az interjúk a szakmának szólnak?
- Nem kizárólag. Itt jön jól, hogy nincs zenei végzettségem… Mindig megpróbáltam úgy írni, hogy a cikkek a zeneszeretõ közönségnek éppúgy érthetõek legyenek, mint maguknak a zenészeknek.
- De miért lehetnek érdekesek a nagyközönségnek ezek az interjúk?
- Leginkább azért, mert õszinték. Az interjúalanyok jól tudták, hogy a cikkeket kollégáik is el fogják olvasni, ezért egy pillanatig nem próbáltak „kamuzni”. Nem állítom, hogy más újságokban ezt teszik, de talán inkább fontolják meg, mit mondanak, melyik szavuk milyen hatással lehet rajongóikra.
- Rendben, õszinték a valódi zenészek. De ez miért lenne érdekes? Elejtette bármelyikük is a mobiltelefonját?
- Ó, a bulvárlapokra utalsz! Nem, ilyen jellegû álhírek ezen a honlapon nem szerepelnek. De nem hiszem, hogy az embereket manapság kizárólag a hülyeségek érdekelnék. Az interjúkban bõven akad olyan információ, ami kimondottan érdekes lehet az illetõ zenész iránt érdeklõdõ számára.
- Miért indítottad el a honlapot?
- Tizenhárom év után megszakadt a kapcsolatom a Zenész magazinnal, itt most nem részletezendõ okok miatt. Pár hónap után rájöttem, nem is annyira a kiesett pénzmennyiség hiányzik, hanem a nagy interjúk készítése. De miért ne csinálhatnék ezentúl is hasonlókat, mondjuk az interneten? Az alapötlet ez volt, s amikor kikértem Poór Dénes (Tátrai Tibor honlapján dolgozunk együtt) véleményét, a DesignStudio vezetõje, aki amúgy zenész is, gitározik, azt mondta, hozzunk létre valami komolyabbat. Egyrészt fel lehetne tenni az oldalra a régebbi interjúkat, másrészt erre alapozva akár könnyûzenei portált is létrehozhatunk. Elkezdtük. Ez persze azzal járt, hogy most sem készítek nagy interjút, ám amint elindul a honlap, végre hozzáfoghatok.
- Mi fog még az oldalra kerülni?
- Már most sem kizárólag interjúk szerepelnek rajta. Ha már adott a lehetõség, minden írás mellé igyekeztem odatenni a szóban forgó zenékhez vezetõ linkeket, hogy az olvasó meg is hallgathassa, mirõl beszélünk. Valamint egyfajta kislexikont hozunk létre Dénessel, egyelõre a honlapon szereplõ zenészek és zenekarok adataival. Azután ott van még a fórum. Örülnék, ha más oldalak mellett itt is összegyûlnének a zenészek (persze a közönségüket sem zárjuk ki), mert úgy gondolom, az interjúkban felvetett témákról van mit beszélni. Hogy azután még mivel bõvülhet a honlap, az a látogatókon is múlik. Minden ötletet, javaslatot szívesen fogadunk.


2006. áprilisFotĂł: ForgĂł ViktĂłria
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek