Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

P. Mobil-könyv

Sárvári Vilmos: Örökmozgó lettem...

Fantasztikus kiállítású a könyv. A4-es méret, kemény (kõkemény...) borító, szép papír, rengeteg kép, CD-melléklet - ilyet érdemelne valamennyi, hasonlóan nagy ívû pályát befutott zenekar. Az már más kérdés, hogy mindettõl az ára is elképesztõ, márpedig a rockrajongók mindenrõl híresek, csak arról nem, hogy lenne pénzük, de mivel láthatóan "életre szóló" darabról van szó, talán még ez is belefér.
A tartalomért a zenekar gitárosa, Sárvári Vilmos felel. Hogy jó-e, ha nem profi írja a könyvet? Manapság már nem számít. Noha ez esetben sem lett volna felesleges átnézetni a szöveget a magyar nyelvben igazán járatos emberrel, a mai könyvtermést inkább felül-, mint alulmúlja az alkotás.
Ugyanakkor nyilván érzelmi többlethez jut az olvasó, ha zenekari tag könyvét veszi kézbe. Sárvári Vilmos csapongó történetmesélése olyan érzetet kelt, mintha beszélgetne velünk. Egyedül az interaktivitás hiányzik. Mert bizony idõnként többet szeretnénk megtudni egy-két eseményrõl, illetve elõfordul, hogy másképp emlékszünk, mint a szerzõ. Helyenként jó lenne vitatkozni.
Ezzel nyilván így vannak az egykori zenésztársak is. (Fõként az alkoholistának minõsítettek...) Sajnálatos, hogy Sárvári Vilmos beköszöntõjében azt hangsúlyozza ki: igaz történet olvasható a következõ oldalakon. Igaz, valóban, de szubjektívan igaz. S ez messze nem ugyanaz, mert nyilván a többieknek is megvan a saját igazságuk. Persze ezt beszéljék meg egymás között - csak remélhetõ, hogy nem a bíróságon teszik...
Szubjektivitás ide vagy oda - a könyv szinte letehetetlen. Nem kizárólag a P. Mobil történetét ismerhetjük meg belõle, ennél jóval többet ad: a magyar rock múltja és jelene elevenedik meg az oldalakon. A szöveget elképesztõ mennyiségû képanyag egészíti ki, s érdekes dokumentumok kópiáival is találkozhatunk. A CD-melléklet pedig kimondottan izgalmas. A hanghordozón soha meg nem jelent koncert- és demófelvételek kaptak helyet, az 1973 és 1984 közötti idõszakból. A legelsõ saját nóta, a Felejts el, a Dinamittól ismert Vikidál-szerzemény, a Neked adnám a világot a P. Mobil elõadásában, az eredeti szövegû Bíborlepke és még sorolhatnánk. Hallhatjuk énekelni Losó Lászlót, Vikidált, Szegváry Gábort és Tunyogi Pétert. És újra nekünk játszik Bencsik Samu...

Maróthy György


Megjelent a Zenész magazinban, 2003-ban.

Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek