Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

PG Csoport - Víz fölött maradni

Októberben maxival, novemberben teljes albummal jelentkezik a PG Csoport. A Jantyik Zsolt (ének, gitár), Jantyik Csaba (gitár), Fazekas László (basszusgitár) és Kiss Attila (dob) felállású együttes új munkamódszerrel készíti dalait. A technika a korábbinál jóval nagyobb szerephez jut, gitárzenekarnál nem annyira megszokott módon.

- A hozzátok hasonló bandák rendszerint csak a stúdióban találkoznak gépekkel. Ti pedig már az elsõ munkafázisnál komputert használtok. Miért?
- Otthon jó minõségû házi stúdiót építettem ki az évek során - mondja Jantyik Csaba. - PC-n mûködõt, Audiowerk 8. hangkártyával, Logic Audio Platinum szoftverrel. Huszonnégy audio- és korlátlan midisávot tudok használni, programozható keverõvel és effektekkel. Adódott, hogy már a dalírásnál éljünk a lehetõségekkel. Zsolt az ötleteit gitárral kísérve, taktjelre énekelte fel, majd ezekbõl hoztunk létre dalvázakat, kiegészítve Ddrummal és szintiszólamokkal. Ekkor már a teljes zenekar együtt dolgozott a számokon. A számítógépnek köszönhetõen az egyes részek könnyen cserélhetõek, így demószinten mindent ki tudtunk hozni a dalokból. Hogy hány refrén legyen, hol kapjon helyet a szóló és még egy sor szerkesztési feladat vált kimondottan egyszerûvé.
- Ez eddig rendben van, de talán mégsem helyettesítheti azt a folyamatot, amely során a próbákon, élõ zenélés közben formálódnak a dalok.
- Miután ilyen módon összeraktuk a számokat, természetesen valódi próbák következtek. Speciálisan, mert sok dolog ekkor is géprõl jött, s nem csak a szinti, hanem a basszus és a dob is. Egyszerre játszottunk a gépi szólamokkal. A próbákon derült ki, hogyan lehet lendületesebbé tenni a dalokat. A tapasztaltakat ismét gépekkel valósítottuk meg, s máris készen álltunk az igazi felvételre. Ahol már csak el kell játszanunk a teljesen kész nótákat.
- Az új munkamódszer változtatott a zenéteken? Több lett a dalokban a gépi elem?
- Sok mindent eddig nem csinálhattunk meg, most azonban végre igen. Például olyan effektötletekkel kísérletezhettünk, amilyenekkel eddig leginkább azért nem foglalkozhattunk, mert nem volt rá idõnk a stúdióban. Külsõségeiben tehát valamennyit változott a zenénk, de a lelke ugyanaz maradt. Zsolt dallam- és szövegvilága jelenti a PG Csoport dalainak lényegét, s gépek ide vagy oda, maguk a nóták ugyanúgy az õ agyában születtek.
- A maxitokon Bob Marley feldolgozás is hallható. Ti eddig nem álltatok be a feldolgozók népes sorába.
- Nem hagyományos a feldolgozás, mert Zsolt nem fordítást készített az eredeti szövegbõl, hanem azt írta, amit kiérzett a dalból. Volt kedvünk újragondolni a nekünk kedves nótát, bár szempont volt az is, hogy az ismert dallam könnyebben bekerülhet a kereskedelmi rádiók mûsorába.
- Ideje volna, hogy sikeres legyen a PG Csoport. Elvégre négy éve nyertétek meg a Marlboro Rock-Int, s azóta egy helyben topogtok. Bár mintha ez lenne a sorsa a legtöbb, tehetségkutatót nyert bandának...
- Eleinte futott a szekér, játszhattunk Svácban, a Marlboro-gálán, majd Amerikába is eljutottunk. Itthon jól sikerült a fesztivált követõ promóciós turné. Szokatlan módon a díjakat is megkaptuk, lemezt készíthettünk. Csakhogy a verseny lecsengésével megállt a történet. A magyar piac rendkívül zárt, nehéz az elõbbre jutás. Fõleg élõ zenével. Jelenleg lehet úgy huszonöt zenekar, amelyik a víz fölött maradt, a többi elsüllyedt. Mi hol felbukkanunk, hol lemerülünk... De azt hiszem, ma ez is nagy dolog. Kevés a fellépési lehetõség, a rádiók más zenét játszanak. A nagy kiadók nem a hazai zeneért vannak itt, egyszerûen csak vásároltak a nagy piacon egy újabb standot, amit Magyarországnak hívnak. A kicsik pedig kénytelenek a gyors sikert hajhászni, máskülönben azonnal végük van.
- Mindez igaz, de nektek, zenészeknek nincs részetek abban, hogy nem tudtok elõbbre jutni?
- Biztosan megvan a magunk felelõssége. A Rock-In után elhittük, hogy mûvészi produkcióval is el lehet jutni a szélesebb rétegekhez. Mégsem nõtt a közönségünk. Igazából példa sincs arra, hogyan lehetne az egyrõl a kettõre lépni. Illetve ami példa akad, nem szívesen követnénk, mert azt veszíthetnénk el, amitõl PG a PG. Amúgy hiába vagyunk tisztában azzal, hogy milyen nehéz a helyzet, eszünk ágában sincs feladni. Mert egyedül az számít, hogy szeretjük, amit csinálunk. Most újra nekibuzdulunk. Hamarosan megjelenik a Mennyi nõ (és mind a másé) címû album. Ezután turnéra indulunk, s legalább huszonöt koncertet adunk tavaszig.
- Mi lesz, ha most sem jön be nektek?
- Mi lenne? Megcsináljuk a következõ lemezt. S leszámolunk egy-két illúzióval. Talán marad még valamennyi...


Megjelent a Zenész magazinban, 1999-ben.

Hivatalos honlap:

PG Csoport


Klip az albumrĂłl:

Megáll a Nyugat
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek