Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]

Rolls Fraktion

Tribute bandának indult – utódzenekar lett belõle. Ilyesmire aligha volt példa a rock történetében. A Rolls Frakció utódja már el is készítette elsõ albumát, a kizárólag új dalokat tartalmazó „…és mégis lapos a Föld” minden bizonnyal az õsz folyamán jelenik meg. Az együttes két stabil tagjával, E222-vel (ének, zeneszerzés, szövegírás) és ET-vel (gitár, billentyûs hangszerek, zeneszerzés) beszélgettem.


- Hogyan váltatok „hivatalos” utódzenekarrá?

E222: - Hosszú a történet! Akárcsak a Rollsé. Hiszen még ezen a néven alakult meg harminc évvel ezelõtt egy rockbanda. Késõbb Rolls Frakció lett belõle, újhullámos zenéjével a nyolcvanas évek elején aratta legnagyobb sikereit. 1993-ban újra feléledt, a D. Nagy és a Frakció két lemezt is készített. Most meg itt vagyunk mi, a Rolls Fraktion. Ami engem illett, Rolls dalt, illetve feldolgozást 1986-ban hallottam elõször, Bikini koncerten. Lenyûgözött, akárcsak maga a Bikini – a mai napig imádom a zenekart, sõt még animációkat is készítek nagyobb koncertjeire. Különbözõ formációkban mindig szívesen dolgoztam fel Bikini és Rolls számokat. 2001-ben az Operaház gyermekkórusával csináltam meg az Ezt nem tudom másképp mondani címû dalt, 2003-ban két Rolls nóta átiratát készítettem el a Hunter and the Performans nevû társulattal. Egy évre rá indult el a Rolls Frakció Tribute. Koncerteztünk, bootleg anyagokat készítettünk.

Az eredeti zenekarból Trunkos András és D. Nagy Lajos is biztatott a folytatásra. Egy idõ után pedig már arra, hogy vigyem tovább a Rolls nevet! Tóth Csaba, a régi banda gitárosa is képbe került, õ lett a Rolls Fraktion producere. Lemezfelvételre az ET Sound Stúdióba mentünk, ettõl kezdve stabil tag ET, a többiek session zenészek.

- Egészen eddig a pontig régi Rolls dalokat játszottatok, különbözõ koncepciók szerint feldolgozva. A debütáló albumon azonban csupa új nóta van. Miért?

ET: - A terv ezúttal is régi dalok feldolgozása volt, persze egy-két saját szerzeménnyel kiegészítve. Csabának annyira megtetszettek az új számok, hogy eldobtuk a régiek már elkészült felvételeit. Az õ ötlete volt, hogy ezen az úton, a saját utunkon haladjunk.

- Milyen ez az út?

E222: - Nagyon egymásra találtunk ET-vel, szinte csak egymásra néztünk és már meg is írtunk egy dalt. Új zenei világ nyílt számomra a stúdiójában, az elektronikus elemeket amolyan Bon Jovis hangzással ötvözzük, úgy, hogy közben megmarad a Rollsos mondanivaló és a Bikinis hangulat.

- Mi következik most?

E222: - Augusztus 20-ára készül el a Rolls Fraktion film, finn-amerikai-magyar koprodukcióban. A közel félórás animációs „mozi” az új dalokra épül, ám a képek nem a zene kiszolgálói és viszont, hanem egyenértékû a szerepük. Legszívesebben érzésfilmnek nevezem – ebben talán minden benne van.

Szeptemberben valószínûleg nagy kiadónál jelenik meg az album, ekkortájt mutatkoznánk be élõben, a Bikini elõtt. Még az õsszel újra stúdiózunk, az angol nyelvû lemezünket vesszük fel, Csaba lát esélyt arra, hogy Európában is meg tudjunk jelenni.

ET: - Ami a koncerteket illeti, igyekszünk a lehetõ legjobb körülmények között fellépni, mert ez a zene megköveteli a kiváló hangosítást, s szeretnénk vizuális élményt is adni a dalok mellé. Ez valószínûleg azt jelenti, hogy csak kevés, viszont mindig nagy és különleges koncertünk lesz.

- Ahhoz képest, hogy nemrég még emlékzenekar voltatok...

E222: - Igen, jelentõsen megváltoztak a körülmények. S ez egyértelmûen a Frakció tagjainak érdeme, Csaba mellett András és Lajos is sokat segít nekünk.

- Bár még nem jelent meg a lemez, itt-ott már lehetett hallani a dalokat. Milyen a közönség reakciója?

E222: - Röpke „közvélemény-kutatásunk” szerint a fiatalok szeretik és értik, amit csinálunk, sõt, a jóval idõsebbek is, ám van egy korosztály, a negyvenesek, akik inkább kritizálnak.

- Talán azért, mert mi hallottuk az eredeti Rolls Frakciót. Én sem érzem igazán folytatásnak a lemezeteket. A zene jóval gitárcentrikusabb, szövegben meg én leginkább Dévényi Ádám miatt szerettem a Frakciót – az õ mûvészetét nehéz felülmúlni, sõt, megközelíteni sem könnyû.

E222: - Sok Rolls volt, sokféle zenével és sokféle szöveggel. Maga a Frakció is igen eklektikus muzsikát játszott, a szövegeket pedig többen írták. Remélem, hogy mi is elférünk a palettán: a régi tagok véleménye ezt bizonyítja.

De nem magyarázkodom, inkább azt mondom el, szerintem miben hasonlítunk a régi csapathoz. A tagok között ugyanaz az inspiráló kölcsönhatás érvényesül, mint a Rolls Frakció esetében. A gondolkodásmódunk is azonos. És sajnos a körülményeink is. Ugyanolyan dolgok ellen pisilünk, széllel szemben. Az emberi butaság, az irigység, a rosszindulat ellen. Nem sok változott ebben az országban. Még a külföldi katonák is itt vannak, egyedül a zubbonyuk színe más... Ha nem állsz be a sorba, a hatalom ugyanúgy kicsinál, csak már nem egyfelõl.

ET: - A zenét régen egy belvárosi üvegházból irányítottak, ma többõl teszik – ez volna a változás? Bár a zenei élet valóban nem ugyanolyan, mint régen. Egykor lehetett érvényesülni a mondanivalóval, lényegében akármilyen zenei felkészültséggel, ma már sem a gondolat, sem a tudás nem elég. A Bon Jovi harmadik lemezével futott be, ma itthon kevesen jutnak el még a második albumig is.

E222: - De nem panaszkodunk, mert nem az számít, hogy velünk mi lesz – nem véletlenül nem szerepelünk valódi nevünkkel és arcunkkal, nem a személyünk a fontos, hanem az, hogy a dalok eljuthassanak az emberekhez. Hogy valakit úgy meg tudjanak váltani, ahogyan engem megváltott a Bikini...Creative Commons License
Ezt a Mû mûvet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.


Hivatalos honlap:

Rolls Fraktion


Zenék a Rolls minden korszakából:

Rolls Rádió


Részlet a filmbõl:

Veled ébred a magány
Kommentelni itt lehet:

marothy.blogspot.com
Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek