Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

RudĂĄn Joe - ÕserĂ” a torokban

ÕserĂ” a torokban

A nyolcvanas Ă©vek vĂ©gĂ©n figyelhettĂŒnk fel RudĂĄn Joe-ra Ă©s hangjĂĄra. A Coda egyĂŒttesben megdöbbentĂ” hitelessĂ©ggel Ă©nekelt Led Zeppelin dalokat. VĂ©gre egy igazi rocktorok! - örvendezett a szakma, Ă©s sokan sokfelĂ© prĂłbĂĄltĂĄk csĂĄbĂ­tani a pĂ©csi Ă©nekest. Joe vĂ©gĂŒl a PokolgĂ©pben kötött ki, amelynek az idei visszatĂ©rĂ©skor is tagja volt. Emellett bĂ” kĂ©t Ă©ve a P. Mobil Ă©nekesi posztja is az övĂ©.

- Szokatlan, hogy egy énekes egyszerre két nagy banda tagja is.
- A hangszeresekhez kĂ©pest hĂĄtrĂĄnyos helyzetben vagyunk - mondja RudĂĄn Joe. - Egy gitĂĄros vagy egy billentyĂ»s könnyen el tud "bĂșjni" a szĂ­npadon, s kedvĂ©re lehet több zenekara is. Persze nem csak kedvrĂ”l van szĂł: mivel ma egyetlen egyĂŒttesbĂ”l kĂ©ptelensĂ©g megĂ©lni, termĂ©szetes, hogy minden zenĂ©sz igyekszik egyĂ©b munkĂĄkhoz jutni. TĂ­z-hĂșsz Ă©vvel ezelĂ”tt elkĂ©pzĂ©lhetetlen lett volna, hogy valaki több zenekarban is Ă©nekeljen, ma mĂĄr szerencsĂ©re tolerĂĄlja a közönsĂ©g, ha a P. Mobilban, a PokolgĂ©pben Ă©s a CodĂĄban is engem lĂĄt a szĂ­npad elejĂ©n.
- KĂ©rlek, elevenĂ­tsd fel nĂ©hĂĄny mondatban, melyik bandĂĄddal mi törtĂ©nt az elmĂșlt Ă©vekben. KezdjĂŒk a CodĂĄval!
- 1988-ban alakult a zenekar, pĂ©csi, Zeppelin-kedvelĂ” zenĂ©szekbĂ”l. BĂĄrhol is jĂĄtszottam vagy jĂĄtszom, a Coda mellett kitartottam. Klubokban Ă©s fesztivĂĄlokon szoktunk koncertezni. IdĂ”közben a Zepp szĂĄmai mellett a Deep Purple, a Free, a Bad Company, Janis Joplin Ă©s mĂĄs klasszikusok nĂłtĂĄi is mĂ»sorra kerĂŒltek. Mi több: kĂ©szen vannak sajĂĄt dalaink is. LeginkĂĄbb a kĂ©t Ă©ve velĂŒnk lĂ©vĂ” Sipeki ZoltĂĄn ötletei alapjĂĄn szĂŒlettek. RemĂ©lem, jövĂ”re megjelenik a lemez, bĂĄr az idĂ” igazĂĄn nem sĂŒrget minket. Ha kibĂ­rtunk tizenkĂ©t Ă©vet album nĂ©lkĂŒl, mĂ©g vĂĄrhatunk egy kicsit... Addig is minden hĂłnap elsĂ” szombatjĂĄn a Wigwamban lĂ©pĂŒnk fel.
- Hogyan kerĂŒltĂ©l a PokolgĂ©pbe?
- Úgy emlĂ©kszem, 1990-ben jött le a Rock CafĂ©ba a PokolgĂ©p "maradĂ©ka", Coda-bulira. Kukovecz GĂĄborĂ©knak megtetszett a hangom, s elhĂ­vtak a zenekarba. 1991-ben jelent meg az Adj Ășj erĂ”t cĂ­mĂ» lemez, kĂ©t Ă©vre rĂĄ a Vedd el, ami jĂĄr. EzutĂĄn nagy cuccal indultunk orszĂĄgos turnĂ©ra, s a vĂ©gĂ©n Ă©ppenhogy sikerĂŒlt nullĂĄra kihozni a költsĂ©gvetĂ©st. Több tag belefĂĄradt a dologba, Ă­gy egy idĂ”re befejezte pĂĄlyĂĄjĂĄt a PokolgĂ©p. GĂĄborral azĂ©rt tartottam a kapcsolatot, s GĂ©p nĂ©v alatt kettesben albumot kĂ©szĂ­tettĂŒnk1995-ben. Az anyag ugyan jĂłl sikerĂŒlt, de mivel zenekar hiĂĄnyĂĄban nem koncertezhettĂŒnk, kissĂ© elsikkadt. Úgy egy Ă©ve GĂĄbor kĂ©t egykori Carmen-taggal, PintĂ©r CsabĂĄval Ă©s SzilĂĄgyi EdĂ©vel prĂłbĂĄlt, amikor egy pĂ©csi szervezĂ” kiötlötte, hogy egyĂŒtt lĂ©ptesse fel egy metĂĄlfesztivĂĄlon a PokolgĂ©pet, az Oment Ă©s az Ossiant. IdĂ©n mĂĄjusban kĂ©tezer ember elĂ”tt jĂĄtszottunk ezzel a felĂĄllĂĄsal PĂ©csett. A sikeren felbuzdulva a nyĂĄron több fesztivĂĄlon vettĂŒnk rĂ©szt, majd az Ă”sz elejĂ©n orszĂĄgos turnĂ©ra indultunk. MĂ©ghozzĂĄ nem klubosra, hanem mĂ»vhĂĄzasra, mint a rĂ©gi szĂ©p idĂ”kben. Budapesten november közepĂ©n, a PetĂ”fi Csarnokban jĂĄtszunk. A mĂ»sorban kĂ©t vadonatĂșj dal is szerepel, elĂ”zeteskĂ©nt a jövĂ”re megjelenĂ” PokolgĂ©p lemezrĂ”l.
- Mit tapasztalsz: Ășjra kell a közönsĂ©gnek a heavy metal?
- Szerintem nem a heavy metal kell nekik, hanem az Ă©rtĂ©kĂĄllĂł muzsika. A PokolgĂ©p dalai pedig ezt a kategĂłriĂĄt kĂ©pviselhetik, kĂŒlönben nem Ă©nekelnĂ©k a bulikon tizenĂ©vesek a rĂ©gi nĂłtĂĄkat.
- Akårcsak a P. Mobil esetében.
- 1997 elejĂ©n hĂ­vott fel Schuster LĂłrĂĄnt, hogy volna-e kedvem szerepelni a Kopaszkutya folytatĂĄsĂĄban. A film ugyan a mai napig nem kĂ©szĂŒlt el, de a közös munka rĂ©vĂ©n idĂ”közben a P. Mobil Ă©nekese lettem. Hatalmas dolog ez az Ă©letemben. A pĂ©csi sulizenekaromban annak idejĂ©n mĂ©g a VikidĂĄl-fĂ©le P. Mobil dalait jĂĄtszottuk, most pedig Ă©n vagyok a zenekar Ă©nekese! Gyula elĂ”adĂĄsmĂłdja, Ă©neklĂ©si stĂ­lusa nagyon hatott rĂĄm a kezdetekkor.
A KutyĂĄbĂłl szalonna cĂ­mĂ» lemezen mĂĄr az Ă©n hangom hallhatĂł. S nemrĂ©g jelent meg a SzĂ­ne-Java kettĂ”s album elsĂ” rĂ©sze, a SzĂ­ne. IdĂ©n harminc Ă©ves a Mobil (ha az elĂ”dzenekar, a Gesarol megalakulĂĄsĂĄtĂłl szĂĄmolunk), erre az alkalomra kĂ©szĂŒlt Ă©s kĂ©szĂŒl a kĂ©t lemez. Az elsĂ”n a P. Mobil mĂșltjĂĄbĂłl a nagyobb sikerek, a jövĂ”re megjelenĂ” mĂĄsodikon a hosszabb lĂ©legzetĂ» darabok kapnak helyet. Nagy örömömre VikidĂĄl Gyula is szerepel a SzĂ­ne albumon, mĂ©g duettet is Ă©nekelĂŒnk. EgyĂŒtt ĂĄlltunk a NĂ©pstadion szĂ­npadĂĄn is, az Omega elĂ”tt. MĂ©g Bill is velĂŒnk volt. KĂ©t ilyen Ă©nekessel egyĂŒtt fellĂ©pni nem akĂĄrmilyen Ă©lmĂ©ny. FĂ”leg ennyi ember elĂ”tt.
- Nehéz egyeztetni a hårom zenekar fellépéseit?
- Sajnos nem. Ma mĂĄr messze nincs annyi koncert, mint akĂĄr tĂ­z Ă©vvel ezelĂ”tt volt. Visszakanyarodva elsĂ” tĂ©mĂĄnkhoz, azt mĂ©g feltĂ©tlenĂŒl szeretnĂ©m elmondani, hogy nem elsĂ”sorban anyagi szempontok miatt van egyszerre hĂĄrom zenekarom. Mindegyikben remekĂŒl, csodĂĄlatosan Ă©rzem magam. KivĂĄlĂł zenĂ©szekkel muzsikĂĄlhatok egyĂŒtt, rengeteget tanulok PĂłka EgontĂłl, Sipeki PipitĂ”l, Papp GyulĂĄtĂłl Ă©s a többiektĂ”l. Ami magĂĄt a zenĂ©t illeti, a bluest, a rockot Ă©s a heavy metĂĄlt egyarĂĄnt szeretem Ă©s a magamĂ©nak Ă©rzem. Ha egyszer azt mondanĂĄk, hogy valamelyiket nem hiszik el tĂ”lem, elgondolkodnĂ©k a hogyan tovĂĄbbrĂłl, de szerencsĂ©re mĂ©g nem Ă©rt ilyen kritika.
- Mondd csak, nem zavar téged, hogy minden zenekarodban måsok utån énekelsz? A Mobilban Vikidål és Tunyogi, a Pokolgépben Kalapåcs, a Codåban pedig végsÔ soron Plant és a többiek utån adod elÔ a dalokat.
- IgazĂĄbĂłl nem zavar. FĂ”leg akkor nem, ha arra gondolok, hogy aki majd utĂĄnam jön, a velem kĂ©szĂŒlt nĂłtĂĄkkal alaposan meg fog szenvedni... Komolyabban: hogy Ă­gy alakult, az elsĂ”sorban annak "köszönhetĂ”", hogy nem Budapesten szĂŒlettem. BizonyĂ­tĂ©knak talĂĄn egy pĂ©lda is elegendĂ”: amikor az elsĂ” magyar heavy metal lemez, törtĂ©netesen a PokolgĂ©pĂ© megjelent, PĂ©csett a Morrisszal mĂĄr hĂĄrom Ă©ve ilyen zenĂ©t nyomtunk. Ha a fĂ”vĂĄrosban lĂĄtom meg a napvilĂĄgot, azonnal bekerĂŒlök a szakmai körforgĂĄsba, s ma talĂĄn mĂĄs Ă©nekelne utĂĄnam egy nagy bandĂĄban... Az Ă©n idĂ”mben nem sok zenekar jött fel vidĂ©krĂ”l.
- Mennyire próbålsz elÔdeid modoråban énekelni?
- Semennyire, nem akarom utĂĄnozni Tunyogit vagy KalapĂĄcsot, a rĂ©gi szĂĄmokat is a magam mĂłdjĂĄn, az Ă©n stĂ­lusomban igyekszem elĂ”adni. Plant persze mĂĄs tĂ©szta. BĂĄr az is igaz, hogy a Coda repertoĂĄrjĂĄn szereplĂ” Zeppelin-szĂĄmok az Ă©vek sorĂĄn jelentĂ”sen ĂĄtalakultak, s ma mĂĄr az Ă©n hangom, az Ă©n technikĂĄm dominĂĄl bennĂŒk. Ami talĂĄn nem is baj. EgyĂ©bkĂ©nt nem Ă©rzem magam mĂĄsodrendĂ»nek azĂ©rt, mert mĂĄsok utĂĄn kell Ă©nekelnem dalokat. ElvĂ©gre ugyanezt tette Coverdale Gillan utĂĄn, vagy közelebbi pĂ©ldĂĄval Ă©lve: Tunyogi VikidĂĄl utĂĄn. DobosnĂĄl, basszusgitĂĄrosnĂĄl szinte sosem merĂŒl fel a kĂ©rdĂ©s, milyen Ă©rzĂ©s mĂĄsok utĂĄn jĂĄtszani, ez is az Ă©nekesek, s talĂĄn mĂ©g a gitĂĄrosok problĂ©mĂĄja.
- Adottsåg vagy képzés eredménye a torkodból feltörÔ ÔserÔ?
- Egyszer jĂĄrtam, rövid ideig tanĂĄrhoz, egy pĂ©csi jazzĂ©nekesnĂ”höz, amikor a nyolcvanas Ă©vek elejĂ©n kĂŒlföldre kĂ©szĂŒltem egy vendĂ©glĂĄtĂłs zenekarral. A tanĂĄrnĂ” szerint önmagamtĂłl kĂ©pes voltam megtanulni a technikĂĄt, s mondta, hogy Ă” olyan sokat mĂĄr nem tud hozzĂĄtenni ehhez. A helyes lĂ©gzĂ©s Ă©s a többi technikai rĂ©szlet elsajĂĄtĂ­tĂĄsĂĄban nyilvĂĄn a sok Ă©lĂ” koncert segĂ­tett. MĂĄr tizenöt Ă©vesen Ă©nekeltem egy helyi bandĂĄban. (SĂ”t, basszusoztam is, a hangszert Ă©n kĂ©szĂ­tettem az Ezermester ĂșjsĂĄg ĂștmutatĂĄsa alapjĂĄn...) Igazi tanĂĄromnak Gillant, Coverdale-t, Glenn Hughest nevezhetem, valamint termĂ©szetesen Plant-et s mĂ©g Ronnie James DiĂłt. Otthon felraktam a lemezeiket, jĂłl felhangosĂ­tottam a cuccot, s megprĂłbĂĄltam Ășgy Ă©nekelni, mint Ă”k. Mivel MagyarorszĂĄgon nem volt rockĂ©nekesi kĂ©pzĂ©s, mĂĄst nem is nagyon tehettem volna.
- VigyĂĄzol a hangodra?
- Nem. Kellene, de nem teszem. Nem hordok sĂĄlat a legkemĂ©nyebb tĂ©lben sem. MĂ©g szerencse, hogy nem dohĂĄnyzom. AmĂșgy sokan hiszik, hogy könnyĂ» annak, akinek ilyen hangadottsĂĄga van, de a lemezeken nyĂșjtott teljesĂ­tmĂ©nyhez sok tĂ­zezer Ăłra gyakorlĂĄs kellett. Az is segĂ­tett, hogy sosem ragadtam le egy stĂ­lusnĂĄl, mindent Ă©nekeltem, az angol keringĂ”tĂ”l a heavy metĂĄlig.
- PĂ©ldĂĄul rockoperĂĄt.
- SzörĂ©nyi LeventĂ©Ă©k 1993-ban kerestek meg, a kĂ©szĂŒlĂ” AtillĂĄban ajĂĄnlottak szerepet. Örömmel vĂĄllaltam Ă©s jĂĄtszottam Atilla legidĂ”sebb fiĂĄt a Margitszigeten Ă©s az Erkel SzĂ­nhĂĄzban. De azutĂĄn az IstvĂĄn, a kirĂĄlyban a hĂĄrom magyar Ășr egyikĂ©t kellett alakĂ­tanom. Nem fekĂŒdt nekem a szerep, s mi tagadĂĄs, el is linkeskedtem. Ezt azĂłta nagyon megbĂĄntam. Nem is amiatt, mert többet nem hĂ­vtak, sokkal inkĂĄbb azĂ©rt, mert ilyet nem tehet a szereplĂ” a produkciĂłval. EgyĂ©bkĂ©nt most a Schiller mĂ»bĂ”l, az ÁrmĂĄny Ă©s szerelembĂ”l kĂ©szĂŒlt Papp Gyula - DemjĂ©n Ferenc rockopera CD-jĂ©n Ă©nekelek, tehĂĄt egy mĂĄsik vonalon azĂ©rt mĂ©g szĂĄmĂ­tanak rĂĄm.
TalĂĄn itt Ă©rdemes elmondanom, hogy az emlĂ­tett hĂĄrom zenekaron kĂ­vĂŒl mĂĄs produkciĂłban is rĂ©szt vettem az elmĂșlt Ă©vek sorĂĄn. AndrĂĄsik Remo gitĂĄrossal, a GitĂĄrmĂĄnia tĂĄborok szervezĂ”jĂ©vel kĂ©szĂ­tettem lemezanyagot. Remek hard rock nĂłtĂĄk szĂŒlettek, de hiĂĄba volt a hĂĄzalĂĄs, nem leltĂŒnk kiadĂłra. AzĂ©rt mĂ©g nem adtam fel a remĂ©nyt, hogy talĂĄn meg tud jelenni az album.
- Mennyire fontos neked, milyen mikrofonba Ă©nekelsz?
- Rengeteg mikrofonom volt a pĂĄlyĂĄm sorĂĄn, a buszsofĂ”rĂ©tĂ”l kezdve az AKAI kondenzĂĄtoroson ĂĄt a Shure Beta-58-ig. SzĂĄmomra a professzionĂĄlis modellek között nincs kĂŒlönbsĂ©g. Sokan mondjĂĄk, hogy hanghoz kell venni a mikrofont, de Ă©n mĂ©gsem leltem egyetlen ideĂĄlisra, nekem minden mĂĄrka bejött. A mĂĄrka- Ă©s tĂ­puskĂ©rdĂ©snĂ©l fontosabbnak vĂ©lem, hogy milyen a koncert hangosĂ­tĂĄsa, s persze azt is, hogy ki hogyan Ă©nekel a mikrofonba. Dio AKG-t hasznĂĄl, de nem hiszem, hogy bĂĄrmit is vĂĄltoztatna a lĂ©nyegen, azaz a hangjĂĄn, ha mondjuk AKAI-ba vagy Sennheiserbe Ă©nekelne.


Megjelent a Zenész magazinban, 1999-ben.
Honlapok:

Pokolgép

P. Mobil
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek