Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Steve Vai - Érzéssel

Érzéssel

Steve Vai arca felragyogott, amikor megtudta, hogy a Zenésztõl, a magyar zenei szaklaptól érkeztünk. Távolságtartását levetkõzve azonnal nyitottan reagált kérdéseinkre. Idõnk sajnos szûkre szabott volt, de talán így is sikerült megtudnunk valamit Steve Vairól, a zenészrõl.

MGy: - Kérlek, avass be minket a dalírás folyamatába, új albumod, a The Ultra Zone egyik nótáján keresztül!
Vai: - Legyen ez a dal a harmadik, az Oooo címû. Jó három évvel ezelõtt a stúdióban dolgozgattam, amikor éreztem, hogy jön az ihlet. Megragadtam az elsõ gitárt, C-re volt hangolva. Próbálkoztam így, próbálkoztam úgy, mire kisült valami a dologból és meglett az alaptéma. Felvettem magnóra, a szalagot otthon feltettem a polcra, s jó sokáig nem nyúltam hozzá. Nem sokkal a lemezkészítés elõtt újra meghallgattam, s hirtelen hallottam magamban az egész dalt, minden részletével együtt. Még azt is tudtam, hogy az elejétõl a végéig nekem magamnak kell megcsinálnom. Berohantam a stúdióba, felépítettem a dobot, a basszust - úgy, ahogy már elõre tudtam, hogy fel fogom építeni. S mindvégig azt éreztem, hogy ez a dal különleges lesz. Épp ezért a szóló hangzását is különlegesnek, az ortodoxtól távol állónak akartam megcsinálni. Erre fordítottam a legtöbb idõt. Összesen négy hétig dolgoztam a dalon, míg végre teljesen kész lett.
MZ: - Eddig is jellemzõ volt a lemezeidre a groove-ok és a samplerek használata, most azonban a korábbiaknál is többet éltél a a technika lehetõségeivel. Miért?
Vai: - Szeretem a populáris zenét, s ami megragad belõle, azt szívesen átmentem a saját dalaimba. Persze azért vigyázok, hogy a végtermék ne "trendi" legyen. Az albumon akadnak popos, technós elemek, ahogy a kõkemény rock is jelen van. De azt hiszem, nem az a fontos, hogy milyen elemekbõl épülnek fel a dalok, hanem sokkal inkább az, hogy végül engem tükrözzenek.
MGy: - Ma mennyi gyakorlásra van szükséged a folyamatos fejlõdéshez?
Vai: - Amikor fiatal az ember, sok lehetõsége van a gyakorlásra, a gimi vagy az egyetem mellett. De utána a kõkemény valóság már közbeszól, s egyre kevesebb lesz rá az idõ. Meg kell találni az egyensúlyt a gyakorlás és az élet többi része között. Én ma már egy hétig is elvagyok nélküle, de utána betegnek érzem magam... S hadd tegyem hozzá mindehhez, hogy én ma már nem csak gitáros vagyok. Ott van elsõsorban a családom, azután a stúdióm, ahol produceri és hangmérnöki munkát is végzek. Dalaimnál is csak egy rész a gitározás. Igaz, például a Windows To The Soul címû nóta feljátszása elõtt volt mit gyakorolnom, hogy jól sikerüljön a dal.
MZ: - Maradva a gyakorlásnál, a diákjaimnak tanítom a Steve Vai's 10 Hours Guitar Workoutot, s úgy veszem észre, kimondottan jót tesz nekik. Te magad is használod?
Vai: - Kinek van manapság tíz órája gyakorlásra?... De az anyag a fiataloknak valóban lehetõséget ad arra, hogy elsajátítsák a különbözõ technikákat. Ha adhatok tanácsot az oktatáshoz: én a gyerekeknek mindig azt mondom, hogy a technika csak egy része a gitározásnak. Minden egyes hangnak lelke kell, hogy legyen, máskülönben semmit sem ér az egész. Annak idején úgy gyakoroltam egy barátommal, hogy leültünk a szobában, õ játszott egy akkordot, én meghallgattam, érzéseket keltett bennem, s ezeknek megfelelõen "válaszoltam" neki a gitárral. Tanítványaidnak feltétlenül mondd meg, hogy miközben játszanak, figyeljenek oda, milyen érzések ébrednek bennük a lejátszott hangok hatására.
MGy: - Miért érkeztél Magyarországra, s mik a további terveid?
Vai: - Az új album promóciós turnéján vagyok, elsõsorban újságírókkal beszélgetek, s néhány országban kiscsoportos kurzusokat tartok. Utána valódi turnéra indulok; tizennégy hónapon át fog tartani a koncertsorozat. 2000-ben pedig tíz CD-s gyûjteményes kiadványom jelenik meg. Méghozzá nem a régi lemezekbõl összerakva, hanem csupa eddig meg nem jelent felvételt használva.

Maróthy Zoltán és György


Megjelent a Zenész magazinban, 1999-ben.

Hivatalos honlap:

Steve Vai


Belehallgatás az Ultra Zone dalaiba:

Frank

Lucky Charms
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek