Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

UtĂłpia?

Aki ír, szereti maga elé képzelni az olvasóját. Nyilván így van ezzel a zenész is: gyakorlás közben lelki szemei elõtt talán hiányos öltözetû lányrajongók tomboló hadát látja…
Aki a Zenésznek ír, másfajta képpel kell beérnie. Az iskolapadban vagy irodában számítógép elõtt ülõ, a futószalag mellett vagy pult mögött álló ifjú látványával, aki ráérõ idejében az újságot bújja, hogy többet tudjon meg hobbijáról, ami egyszer talán a hivatása lesz. Tudom, sok beérkezett muzsikus olvassa lapunkat, de valamiért úgy gondolom, többségben vannak azok, akiknek még több a vágyuk, mint az eredményük.
Balszerencsések, hiszen nem akkor születtek, amikor két-három akkord ismerete elég volt az országos ismertséghez.
Szerencsések, mert akkor születtek, amikor végre levethetik a mindenkori zenész sors szinte összes nyûgét.

Hogy miképp? Az internet segítségével.
Volt idõ, amikor – kis túlzással – a „zenész” elõbb vett divatos csizmát, mint hangszert. Ma talán elõbb van honlapja egy bandának, mint koncertje. Ez talán nem is gond. Sõt, örömteli, hogy szaporodnak a zenei oldalak, még akkor is, ha minõségük gyakran nem éri el a kívánt szintet. De kiindulópontja lehet annak, ami Magyarországon igazán még sosem valósult meg: a zenészek összefogásának.
A kis zenekarok kis honlapjaival ugyanis az a gond, hogy csak barátok és családtagok tévednek rájuk. (Akárcsak koncertjeikre…) Megoldást egyedül az jelenthet, ha megkeresik egymást a zenészek. S nem kölcsönös linkelést ajánlanak, hanem átfogó portált hoznak létre. Olyat, amely a magyar könnyûzene minden területére elvezeti a látogatót. Olyat, amelyben késõbb már nem csak a kisebb együttesek, hanem a befutott bandák is helyet kapnak. Mivel nekik is érdekük, hogy több emberhez jussanak el.
Ha pedig már az összes zenész egy helyen van, együtt könnyebben fog menni minden. Végre megvalósulhat a sokat emlegetett valódi érdekvédelem. Egyszerûbb lesz bulit kötni, hiszen a koncertszervezõ hatalmas listából válogathat. Közös „áruház” kialakításával pedig pofonegyszerû lesz eljuttatni a zenét a hallgatóhoz, akár hagyományos hanghordozón, akár letöltést kínálva.
A lényeg az, hogy a zenész végre a saját kezébe veheti a sorsa alakítását. Nem lesz kiszolgáltatva kiadóknak, terjesztõknek – talán az amúgy is átalakulóban lévõ médiának sem, vagy legalábbis nem az eddig megszokott mértékben.
Azt mondjátok, ez utópia? Rajtatok múlik, hogy ne az legyen!

Maróthy György

Megjelent a Zenész magazin Jegyzet rovatában, 2005-ben.Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek