Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]

ZP

Szeptember 18-án délután ötkor kezdõdik a Tüntessünk együtt a Zöld Pardon megmentéséért! címet viselõ rendezvény a Mûegyetem rakparton, mások mellett a Bikini, a Csík zenekar, a Kiscsillag, a Pál Utcai Fiúk és a Subscribe fellépésével.

Tavasszal még kinyithatott a Zöld Pardon és a Café del Rio – ám csak erre az évre kaptak engedélyt a XI. kerületi önkormányzattól, azzal az indoklással, hogy jövõre országzászló fog állni a szórakozóhelyek területén. Igen gyenge ürügy volt, mára már vissza is vonták, a gumicsontot viszonylag kevesen kezdték szopogatni. Még csak a „nemzetietlen” bélyeget sem lehetett rásütni a tiltakozókra, mert nyilvánvalóan az gyalázza a nemzeti jelképet, aki politikusok és vendéglátósok huzakodásába vonja be.

Azután érkezett új indoklás, miszerint az önkormányzat a helybélieket akarja óvni a zajártalomtól. Állítólag több száz lakossági panaszt õriznek – olyan jól, hogy azokhoz más nem is férhet hozzá... Ettõl persze még létezhetnek. Mint ahogy létezhet más megoldás is a zajártalom elkerülésére, mint a helyek bezárása.

Jó, nyilván nem jelent piros pontot, hogy a ZP és a Rio is kötõdött a kerület korábbi vezetéséhez, valamint egy ideig nem a szerzõdésben foglaltak szerint mûködött. Ám ma már az új vezetésnek fizetik a megemelt bérleti díjat, s az új vezetés adott engedélyt az idei mûködésre.

Az ügy tehát meglehetõsen zavaros, biztosan csak annyit tudunk, hogy a budaiak újabb szabadtéri, élõ zenés szórakozóhelyet veszíthetnek el. Különbözõ „rendszerek”, tanácsok és önkormányzatok hagyták tönkremenni a Budai Ifjúsági Parkot és a Budai Parkszínpadot, többpárti egyetértéssel nyilvánították építési területnek a Tabán egy részét, s most a ZP következik.

Nem véletlenül fognak tömegek tüntetni vasárnap este. (A cikk írásakor 12 563 ember jelezte a Facebookon, hogy ott lesz a Mûegyetem rakparton.) Nem véletlenül lép fel elõttük több kiváló zenekar. Félreértés ne essék: nem az önkormányzat ellen fognak tüntetni. S még csak nem is a Zöld Pardon vezetõiért. Saját magukért teszik. A zenész szeretné, ha nem tûnne el az a hely, ahol elviselhetõ körülmények között sokak elõtt muzsikálhat - ahol jól érzi magát. A közönség szeretné, ha nem tûnne el az a hely, ahol szabad ég alatt, a Duna partján idõnként remek koncerteket hallhat - ahol jól érzi magát.

Igen, azt hiszem, ez maradt ki a régi alkotmányból és az új alaptörvénybõl egyaránt: a jog, hogy jól érezhessük magunkat. Vasárnap valójában ezért fog tüntetni zenész és közönsége.Creative Commons License
Ezt a Mû mûvet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.
Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek