Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Zenészbûnözés

Budapesten és Pécsett vége annak az áldatlan állapotnak, hogy gyanús egzisztenciájú alakok zenével mérgezik a békés járókelõket. Az illetékes önkormányzatok ugyan különbözõ eszközökkel (a fõvárosban engedélyhez kötéssel, amit például aluljárókra bevallottan nem óhajtanak kiadni, a tavalyi európai kulturális fõvárosban pedig a belvárost lefedõ tiltott területek meghatározásával), de azonos céllal hoztak rendeleteket: hogy ellehetetlenítsék az utcazenélést.

Aki a tiltás ellenére is muzsikál, bírságot köteles fizetni, amennyiben nem teszi, természetesen le kell ülnie. Abszurd képnek tûnik, hogy zenészekkel telnek meg a börtönök, de mivel általában nem dúsgazdagok tárogatóznak az utcákon, hobbiból, hanem éppen ellenkezõleg: olyan emberek, akiknek nagy szükségük van a hangszertokba dobált apróra, azaz képtelenek lennének megfizetni a kirótt összeget, akár még ez is elképzelhetõ.

Persze a börtön elkerülésének legjobb (ha nem is mindig sikeres) módja, ha nem bûnözünk.

De hogyan vált a zenélés bûnné? Valójában mindkét hivatal a városi zaj ellen próbál tenni, nem konkrétan a muzsika ellen emel kifogást. Csak éppen egy kalap alá veszi például a fûnyírással. Valamint nem tesz különbséget a valóban fülsértõ és a mûvészi produkciók között. (Nem mintha hatósági ellenõrt kívánnánk minden zenész mellé...) S érdekes módon a hangerõ sem izgatja a rendeletek alkotóit.

A zene tehát az illetékesek szerint nem más, mint zajforrás. Amit elüthetnénk azzal, hogy ugyan már, ki várt mást hivatalnokoktól, de ez pont olyan ostoba általánosítás volna, mint minden utcai hangot lármának tekinteni.

Igaz is, nem minden hang tiltott, bejelentés után most is lehet ordítva különbözõ istenségek mellett agitálni, illetve különbözõ politikusok takarodását kívánni, s még bejelentés sem kell a motor bõgetéséhez. Egykor Julius Caesar tett elsõként a városi zaj ellen, Rómában vásár- és ünnepnapokon csak a gyalogos közlekedést engedélyezte. Ma alighanem jól ellennénk lópaták dobogásával és szekérkerekek csikorgásával, így nem kellene attól tartanunk, hogy a nyolcvan százalékban a modern közlekedés okozta zajszennyezés évekkel rövidíti meg életünket.

Biztosan az utcazenészekkel kell kezdeni a sort?Creative Commons License
Ezt a Mû mûvet Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé.

(Forrás: Street Sign Generator)
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek