Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Él a zene Kõbányán

A Kõbányai Önkormányzat tegnapi ülésén úgy határozott, hogy rendezvényein ezután kizárólag élõ zenei produkciók szólalhatnak meg. A javaslat felvetõje, Póka Egon reméli, hogy kezdeményezésükhöz más önkormányzatok és intézmények is csatlakoznak.
 
Évrõl-évre egyre kevesebb a zenészek fellépési lehetõsége. Különbözõ okok miatt, melyeket most nem részleteznénk, mert az is épp elég, hogy fogytán a közönség pénze. A zenekedvelõk rászoktak az ingyenes koncertekre, a falu- és városnapokra. Nem volna ezzel semmi baj, legalább ilyen rendezvényeken találkozhatna zenész és hallgatósága - csakhogy gyakran épp zenész nem kerül a színpadra. Bulvármédia létrehozta csillagocskák playback elõadással csúfolják meg a zenét, s nézik hülyének a közönséget.

Póka Egon, Kõbánya díszpolgára és egyben a Kõbányai Zenei Stúdió vezetõje azt ismerte fel, hogy ez végsõ soron az önkormányzatok felelõssége. Hiszen õk fizetnek a semmiért. S beterjesztette a javaslatot, hogy ezentúl ne finanszírozzanak playback haknikat. A helyi képviselõtestület egyhangúan mellette szavazott, ami annyit jelent, hogy elméletben már a júniusi Szent László Napokon is kizárólag élõ zenét hallhatunk majd.

Mindössze egyetlen kerületrõl van szó, ott is az önkormányzati rendezvényekrõl, így mondhatnánk, ez édeskevés - de miért ne követhetné Kõbánya példáját az ország összes önkormányzata, illetve minden olyan szervezet, ami az állampolgárok pénzébõl mûködik? Az idei bulikat nagyrészt már nyilván megszervezték, de ha ez a búcsú a haknitól, s jövõre mindenhol élõ zene szólna, akkor még utoljára nevethetnénk egyet a playback fellépõkön.

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy politikailag is példaértékû a döntés. Nem az egész kerületben tiltották be a playback haknit, egyszerûen csak közpénzt nem áldoznak rá. Azzal foglalkoztak, ami a dolguk. Még ilyet!)

(Kép: Kõbánya Online)

 
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek