Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Balkan Fanatik - EgymilliĂł dollĂĄr

EgymilliĂł dollĂĄr

A Balkan Fanatik Jorgosz (Barbaro) Ă©s Lepe (Ákos zenekara) kettĂ”se. SajĂĄt meghatĂĄrozĂĄsuk szerint etno-elektro zenĂ©t jĂĄtszanak. Ami rendjĂ©n is van, hiszen ismerjĂŒk elÔéletĂŒket. EgyikĂŒk a folk-rock, mĂĄsikuk a technikĂĄra Ă©pĂŒlĂ” zene mestere. MĂĄs kĂ©rdĂ©s, hogy mi szĂŒlethet ezen muzsikĂĄk talĂĄlkozĂĄsĂĄbĂłl, hiszen hallhattunk mĂĄr elrettentĂ” pĂ©ldĂĄkat. A kĂ©rdezĂ”nek nem tiszte a minĂ”sĂ­tĂ©s, de annyi talĂĄn megengedhetĂ”: az oktĂłberben, a Warner-Magneoton gondozĂĄsĂĄban megjelent album nem ezek közĂ© tartozik, sĂ”t, igazi csemegĂ©t jelenthet az Ășjra fogĂ©kony hallgatĂłknak.

- Hogyan talĂĄltatok egymĂĄsra?
Jorgosz: - Négy évvel ezelÔtt Jamie Winchester kért fel minket egy közös munkåra. Utåna is tartottuk a kapcsolatot, s amikor råébredtem, hogy van egy egymillió dollårt érÔ dalötletem, elmentem Lepéhez. Csak annyit kérdeztem, hogy akar-e egymillió dollårt keresni. A vålasz természetesen igen volt.
- Melyik ez a nĂłta?
Jorgosz: - VĂ©gĂŒl nem kerĂŒlt lemezre, nem kaptunk engedĂ©lyt Jimi Hendrix Gipsy Eyes cĂ­mĂ» szĂĄmĂĄnak feldolgozĂĄsĂĄra. Így most csak szĂĄzezer dollĂĄros dalok szerepelnek az albumon...
- Mi ez az etno-elektro zene? Mi az album, a zenekar koncepciĂłja?
Jorgosz: - Az a koncepciĂłnk, hogy egymilliĂł dollĂĄrt keressĂŒnk... De komolyan: meggyĂ”zĂ”dĂ©sĂŒnk, hogy csak akkor Ă©rhetĂŒnk el igazi sikert, azaz valĂłdi kĂŒlföldi eredmĂ©nyeket, ha sajĂĄt zenei gyökereinkbĂ”l indulunk ki. A bartĂłki Ășton elindulva igyekszĂŒnk kelet-eurĂłpai popzenĂ©t alkotni.
Lepe: - Többnyire a nĂ©pzene az alap, s ebbĂ”l jönnek lĂ©tre a szĂĄndĂ©kaink szerint a mai fĂŒlnek örömet szerzĂ” dalok. Az etno-elektro megnevezĂ©s azĂ©rt is fontos, mert az elektronikus zenĂ©bĂ”l nem egyetlen stĂ­lushoz kötĂ”dĂŒnk. Mindegy, hogy a drum and bass, a hip-hop vagy bĂĄrmelyik mĂĄsik eszközeivel Ă©lĂŒnk, azt hasznĂĄljuk, ami szerintĂŒnk igazĂĄn illik az adott nĂ©pi tĂ©mĂĄhoz.
- Ez hogyan fest a gyakorlatban?
Lepe: - Jorgosz, mint a fa gyökere, az Ă©vek sorĂĄn magĂĄba szĂ­vta a nĂ©pi dallamokat. Ezzel oltott be engem, az elektronikĂĄban jĂĄrtas zenĂ©szt. Azaz Ă” hozza az ötleteket, utĂĄna pedig egyĂŒtt hozzuk lĂ©tre a dalt.
Jorgosz: - Van, hogy nĂ©pdalrĂ©szleteket Ă©pĂ­tĂŒnk a zenĂ©nkbe, mĂĄskor viszont teljesen sajĂĄt nĂłtĂĄt Ă­runk. Ilyen pĂ©ldĂĄul a tavasszal kislemezen megjelent Fuckmen. Nem kapaszkodunk foggal-körömmel a nĂ©pzenĂ©be, több dalnak nincs ilyen gyökere. Nem hagyomĂĄnyĂ”rzĂ”k vagyunk - mi megĂ©ljĂŒk Ă©s tovĂĄbbgondoljuk a hagyomĂĄnyt.
- Ahogyan magĂĄt az elektronikus könnyĂ»zenĂ©t is nevezhetjĂŒk mai nĂ©pzenĂ©nek. Érdekes, hogy a rĂ©gi Ă©s a mai nĂ©pzene nem feltĂ©tlenĂŒl taszĂ­tja egymĂĄst, legalĂĄbbis az albumotokon kĂ©pesek szerves egysĂ©get alkotni.
Lepe: - XXI. szåzadi urbånus népzenészek vagyunk, akiknek nem az a fontos, hogy épp milyen hangszert hasznålnak, tilinkót vagy szåmítógépet.
Jorgosz: - Mondtam is zenĂ©szbarĂĄtaimnak, hogy most a komputer a hangszerem, senkit nem veszek be a bandĂĄba... Ennek ellenĂ©re sok a közremĂ»ködĂ” az albumon. "ÉlĂ” szemplerĂŒnk" Herczku Ágnes, a rap Fibula Ă©s MC Jammin' feladata, Ă”k hĂĄrman egyĂ©bkĂ©nt a fellĂ©pĂ©seinken is ott vannak. CzirĂĄnku SĂĄndor gitĂĄrozik, Nikola Parov Ă©s Barvics IvĂĄn nĂ©pi hangszereken jĂĄtszik, Gombai TamĂĄs tölcsĂ©res hegedĂ»n, Vertetics Szlobodan tangĂłharmonikĂĄn, Salamon Bea hegedĂ»n mutatja be tehetsĂ©gĂ©t.
- Visszatérve a régi és a mai népzene kapcsolatåhoz, mindkettÔnél az önkifejezés ållhat közel hozzåtok, nem pedig a mûvészkedés. Helyenként igen felszabadultan, szókimondóan.
Lepe: - IgyekeztĂŒnk a lehetĂ” legegyszerĂ»bben megfogni a tĂ©mĂĄkat, valĂłban az Ă”szinte önkifejezĂ©s miatt. S persze azĂ©rt, hogy Ă©rthetĂ”ek legyĂŒnk.
Jorgosz: - Majd mĂ»vĂ©szkedĂŒnk, ha meglesz az egymilliĂł dollĂĄr...
Lepe: - Sokat vĂ­vĂłdtunk, hogy mĂ©gis mennyi progresszivitĂĄst engedhetĂŒnk meg a lemezen. Többször vissza kellett fognunk magunkat, de azĂ©rt Ă­gy is több oldalunkrĂłl ismerhet meg minket a közönsĂ©g. EzĂ©rt is lett eklektikus az anyag.
- Az etno Ă©s az elektro között azĂ©rt ellentĂ©t is feszĂŒl. Az utĂłbbi a kelet-eurĂłpai nĂ©pzene egyik legfĂ”bb sajĂĄtossĂĄgĂĄt, a pĂĄratlan ritmust nehezen fogadja be. Vagy ha maga az elektronikus zene nyitottabb is, a hallgatĂłk egĂ©szen biztosan nem erre "gerjednek". Jorgosz, nem fĂĄjt a ritmusok leegyszerĂ»sĂ­tĂ©se?
Jorgosz: - Nem hogy nem fåjt, én magam is ezt akartam. A fentebb våzolt okok, a közérthetÔség miatt.
Lepe: - Mindössze kĂ©t dalban maradt meg az eredeti ritmus. Illetve a Kerek a szĂ”lĂ” levele cĂ­mĂ» szĂĄmmal kĂ­sĂ©rleteztĂŒnk: ötnyolcadban van, de nagy körben nĂ©gynegyedben is lehet tapsolni rĂĄ.
- Mint mondtåtok, mår hónapok óta kapható a kislemez. Mégsem igen lehetett hallani rólatok. Miért?
Jorgosz: - ElkĂ©szĂŒlt a klipĂŒnk, a Fuckmen cĂ­mĂ» dalhoz, de majdhogynem be van tiltva. Csak Ă©jszaka kerĂŒlhet a zenetĂ©vĂ© mĂ»sorĂĄra. GörögorszĂĄgban forgattunk, dionĂŒszoszi termĂ©kenysĂ©gi ĂŒnnepen. Szinte dokumentarista mĂłdon mutatjuk be a nĂ©pszokĂĄst, s termĂ©szetesen feltĂ»nnek a filmben falloszt ĂĄbrĂĄzolĂł szobrok is. Az ORTT-re hivatkozva a zenetĂ©vĂ© nem sugĂĄrozza korĂĄbbi idĂ”pontban. BĂĄrki is döntött Ă­gy, mi nem Ă©rtjĂŒk a szempontjait. Viszont most, hogy megjelent a lemez, a Warner-MagneotonnĂĄl, a G.E.B.A. Productions tĂĄmogatĂĄsĂĄval, nyilvĂĄn ismertebb lesz a Balkan Fanatik.
Lepe: - Eddig keveset koncerteztĂŒnk, lĂ©nyegĂ©ben csak bemelegĂ­tĂ” bulijaink voltak, mert most alakul ki az Ă©lĂ” fellĂ©pĂ©sek koncepciĂłja. Ebben a Lajter Light And Sound segĂ­t nekĂŒnk. LehetĂ”sĂ©g szerint mindenhovĂĄ sajĂĄt hang- Ă©s fĂ©nytechnikĂĄval megyĂŒnk.
- HĂĄnyan ĂĄlltok a szĂ­npadra?
Jorgosz: - EgyelĂ”re öten vagyunk, az emlĂ­tett közremĂ»ködĂ”kkel. Lepe szemplerek, szintik Ă©s hard diszkek mögĂ© bĂșjik, elöl pedig nĂ©gy hang szĂłlal meg. BĂĄr Ă©n nem bĂĄnnĂĄm, ha jĂł dobos lĂĄnyra talĂĄlnĂĄnk, de mindeddig mĂ©g nem sikerĂŒlt. EzĂșton is közöljĂŒk: vĂĄrjuk a jelentkezĂ©seket a honlapunkon keresztĂŒl. Érdemes, hiszen egymilliĂł dollĂĄrrĂłl van szĂł...
- Most fogyott el a tĂŒrelmem: mi ez az egymilliĂł dollĂĄros dolog?
Lepe: - HosszĂș tĂĄvĂș, nagyszabĂĄsĂș terveink vannak. KĂŒlönbözĂ” mĂ»vĂ©szeti projekteket akarunk lĂ©trehozni, a Balkan FanatikbĂłl, mint magbĂłl kiindulva. Jorgosz nem csak zenĂ©sz, festĂ” is, ezĂ©rt performance-okban is gondolkodunk, valamint nagyon izgat minket a kĂ­sĂ©rleti kortĂĄrs komolyzene. PĂ©nz nĂ©lkĂŒl a tervek aligha valĂłsulhatnak meg. S mĂ©g ha nem is lesz egymilliĂł dollĂĄrunk, azĂ©rt nagyon bĂ­zunk abban, hogy ez az anyag eljut a vilĂĄg minden rĂ©szĂ©re, Ă©s sikert arat.


Megjelent a Zenész magazinban, 2003-ban.
Hivatalos honlap:

Balkan Fanatik


VideĂłklipek:

Fuckmen

Elment az Ă©n rĂłzsĂĄm
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek