Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]
  2008
  2007
  2006
  2005
  2004
  2003
  2002
  2001
  2000
  1999
  1998
  1997
Maróthy György

Valódi zenészek őszinte interjúi
Valódi zenészek?
Egyértelmű, hogy nem foglalkozhattunk kitalált zenészekkel, akik helyett mások szólaltatják meg a hangokat a stúdióban.

  olvasok még róla

Google
Web www.marothy.hu

MARÓTHY GYÖRGY 2003
Erdélyi Péter - Kimozdulni a gépek mögül   Erdélyi Péter - Kimozdulni a gépek mögül

Révész Sándor új albumán minden dal hangszerelője és zenei rendezője Erdélyi Péter volt. A jazz világában az ESP zenekar révén ismertté vált billentyűs természetesen muzsikál is a lemezen. Beszélgetésünk témája elsősorban az új anyag, ezen túl azonban kitérünk Etyi más munkáira is. Például felidézzük a jobb sorsra érdemes, azonban már megszűnt Escape együttes tanulságos történetét.
Megjelenés: 2003/12/19 | Lapszám: 2003 |


Révész Sándor - Az érett énekes   Révész Sándor - Az érett énekes

"Változtam" - közli velünk Révész Sándor szólóalbumának címe. Ebben nem is kell kételkednünk, hiszen a legendás énekes tíz év szünet után jelentkezett új anyaggal. Márpedig ennyi időbe jó néhány változás belefér. Az ember mégis olyan, hogy már csak kapaszkodóként is azt keresi, ami állandó. A legfontosabbra gyorsan rálelhet: Révész Sándor hangjának fénye kicsit sem kopott meg. Sőt, élete talán legjobb formáját hozza.
Megjelenés: 2003/12/19 | Lapszám: 2003 |


Balkan Fanatik - Egymillió dollár   Balkan Fanatik - Egymillió dollár

A Balkan Fanatik Jorgosz (Barbaro) és Lepe (Ákos zenekara) kettőse. Saját meghatározásuk szerint etno-elektro zenét játszanak. Ami rendjén is van, hiszen ismerjük előéletüket. Egyikük a folk-rock, másikuk a technikára épülő zene mestere. Más kérdés, hogy mi születhet ezen muzsikák találkozásából, hiszen hallhattunk már elrettentő példákat. A kérdezőnek nem tiszte a minősítés, de annyi talán megengedhető: az októberben, a Warner-Magneoton gondozásában megjelent album nem ezek közé tartozik, sőt, igazi csemegét jelenthet az újra fogékony hallgatóknak.
Megjelenés: 2003/10/28 | Lapszám: 2003 |


Solti János - Nem a csönd a kikapcsolódás   Solti János - Nem a csönd a kikapcsolódás

Generál, LGT, Hobo Blues Band, Tátrai Band: ha csak ezekben a meghatározó zenekarokban dobolt volna Solti János, akkor is páratlan pályáról beszélhetnénk. Ám emellett hihetetlenül sok produkcióban hallhattuk játékát. Ahogy egy korábbi interjújában mondta, négyszáznál hagyta abba a lemezek számolgatását. Most is két friss album fontos szereplője, a Magyar Atom és Demjén Rózsi anyagán dobol.
Megjelenés: 2003/10/22 | Lapszám: 2003 |


Ákos: Andante - Új turné az akusztikus műsorral   Ákos: Andante - Új turné az akusztikus műsorral

Szeptember közepén jelent meg Ákos első dupla albuma, Andante címmel. Az épp tíz éve szólópályára lépett előadó nagysikerű akusztikus turnéját örökíti meg az anyag, méghozzá a teljes műsort, száztíz percben. A CD-változaton jókora multimédiás rész kapott helyet, többek között klippel és közel hétszáz koncertfotóval. A budapesti előadásokról filmfelvétel is készült, a videókazetta és a DVD novemberben kerül az üzletekbe. Időközben újra elindult az Andante turné. E hónapban huszonkettedikén a kaposvári Városi Sportcsarnokban, huszonkilencedikén pedig a Budapest Kongresszusi Központban játszik Ákos, tízfős vonóskarral kiegészített akusztikus zenekarával.
Megjelenés: 2003/10/21 | Lapszám: 2003 |


After Crying - Eszmény és valóság   After Crying - Eszmény és valóság

Hat év elteltével jelentkezett új stúdióalbummal a magyar progresszív zene külföldön is elismert kiválósága. Az After Crying Show különleges alkotás - alighanem még sok év múltán is a valaha készült legjobb honi lemezek között fogják emlegetni. Érdekes, hogy a zenekar "illegalitásba" vonulása után egy évvel jött létre. Hogy az idézőjeles kifejezés mit jelent ez esetben, természetesen arról is beszélgettünk az együttes két tagjával, Egervári Gáborral és Görgényi Tamással.
Megjelenés: 2003/09/11 | Lapszám: 2003 |


Dorozsmai Péter - A legjárhatóbb út   Dorozsmai Péter - A legjárhatóbb út

Már tavasz óta készülünk erre az interjúra. De csak nem jött össze. Egészen eddig azért nem ültünk le beszélgetni Dorozsmai Péterrel, mert lényegében minden lapszámban kiemelt helyet kapott kiadója, a Tom-Tom Records egy-egy kiadványa. Azután rá kellett jönnünk, hogy ez nem kizáró ok, sőt, így még inkább fontos lehet az interjú. Hiszen ha egy kiadónak több olyan produkciója van, amely illik a Zenészbe, azaz valódi muzsikusok színvonalas munkáival foglalkozik, akkor mindenképpen helye van a lapban.
Megjelenés: 2003/08/14 | Lapszám: 2003 |


Cserepes Károly - Távcső helyett mikroszkóp   Cserepes Károly - Távcső helyett mikroszkóp

Microworld music - ez az új stílus neve. Hogy pontosan miről van szó, az hamarosan kiderül Cserepes Károly szavaiból. Az egykori Vízöntő-tag Sebestyén Mártával készített szólólemezek, film- és színházi zenék megalkotása után állt elő Danubian Trances című, igazán különleges és izgalmas albumával. Már a microworld music jegyében.
Megjelenés: 2003/08/13 | Lapszám: 2003 |


Pálvölgyi Géza - Csend a zűrzavar közepette   Pálvölgyi Géza - Csend a zűrzavar közepette

A kiváló billentyűs, zeneszerző és hangszerelő közel negyedszázada az East együttesben tűnt fel, később a Skorpió, majd a Tátrai Band tagja lett. Nemrégiben dupla szólóalbummal jelentkezett, Silence címmel. Az első CD-n csupa új, instrumentális darabot hallhatunk, míg a második zeneszerzői válogatás. East és Tátrai Band számok mellett a Valami Amerika című film betétdala is helyet kapott rajta.
Megjelenés: 2003/07/24 | Lapszám: 2003 |


Háború - Zenészlemez   Háború - Zenészlemez

A Háború az egész szakmát meglepte öt évvel ezelőtt. Azt ugyan mindenki tudta, hogy milyen jó zenész Mohai Tamás, Szappanos György és Hirleman Bertalan, ám közös produktumuk, a Dr. Csónakos című album mégis hanyatt vágta az embereket. A bulikról nem is beszélve: ahogy ez a trió együtt muzsikál, ahogy együtt van zeneileg, arra kevés példa akad a magyar könnyűzene történetében. A Háború első szakasza mégsem tartott sokáig: 1999-ben volt a zenekar búcsúkoncertje. Később többször is rebesgették, hogy Mohaiék újra együtt fognak zenélni, s tavaly, kicsit fű alatt, különösebb felhajtás nélkül meg is történt a visszatérés. Most pedig itt az új album: A harmadik világ.
Megjelenés: 2003/07/09 | Lapszám: 2003 |


Jamie Winchester - Hrutka Róbert - Bólogatva, mosolyogva   Jamie Winchester - Hrutka Róbert - Bólogatva, mosolyogva

A Zenész olvasóinak aligha kell bemutatni a két muzsikust. Jamie Winchester és Hrutka Róbert több mint százötven album készítésében vett részt, mindketten jó néhány neves zenekarban fordultak meg, azaz nincs ember az országban, aki ne hallotta volna játékukat már népszerű duójuk létrejötte előtt is. Azóta természetesen még ismertebbek lettek. A sikert - rendhagyó módon - egy reklámzene hozta meg.
Megjelenés: 2003/06/20 | Lapszám: 2003 |


Temesi Berci - Tanulás és tanítás   Temesi Berci - Tanulás és tanítás

Temesi Berci mindössze hat éve zenél. Ehhez képest a Black-Out, a Kowalsky meg a Vega, a Stonehenge és más produkciók basszusgitárosa. Méghozzá nem is akármilyen szinten, amit például az Arany Nyíl zsűrije is elismert, ugyanis a Wigwam Rock Klub díjátadóján a tavalyi év legjobbjának bizonyult hangszerén. S úgy hírlik, jelenleg Magyarország első zeneoktató DVD-jének elkészítésén dolgozik.
Megjelenés: 2003/06/20 | Lapszám: 2003 |


Latin kavalkád - Gitárosok és kamarazenekar   Latin kavalkád - Gitárosok és kamarazenekar

Tátrai Tibor és Szűcs Antal közös gitárprodukciója évekkel ezelőtt két muzsikus örömzenéléseként indult. A színpad nélküli kis klubokban gép szolgáltatta az alapot. Ehhez képest április huszadikán a Budapest Kongresszusi Központban húszegynéhány zenész, valamint táncosok lépnek fel, hogy bemutassák a Latin Latin című album dalait.
Megjelenés: 2003/03/25 | Lapszám: 2003 |


Hot Jazz Band - Mai slágerek a húszas évek stílusában   Hot Jazz Band - Mai slágerek a húszas évek stílusában

Április fontos hónap a Hot Jazz Band életében. Rögtön negyedikén eMeRTon-díjat vesz át Bényei Tamás, mivel a szakmai zsűri őt választotta a tavalyi év legjobb énekesének. Ezután jelenik meg a zenekar nyolcadik albuma, amely érdekes módon mai magyar slágereket tartalmaz - természetesen az együttesre jellemző stílusban feldolgozva. Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének), Bera Zsolt (harsona), Szili Róbert (gitár, bendzsó), Juhász Zoltán (nagybőgő), Fodor László (klarinét) és Galbács István (dob) pihenés helyett még egy lemezt készít, hogy májusban legyen mivel kiutazni az Egyesült Államokba, közelebbről Sacramentóba, a világ legnagyobb tradicionális jazz fesztiváljára.
Megjelenés: 2003/03/14 | Lapszám: 2003 |


Egyszercsak - Mi kell a koncertezéshez?   Egyszercsak - Mi kell a koncertezéshez?

Egyszer csak itt volt az Egyszercsak - gondolhatnánk. Hiszen látszólag a semmiből tűnt fel a tavalyi év végén a Giret Fruzsina (ének), Szepesi Mátyás (gitár), Mester Miklós (basszusgitár), ifj. Födő Sándor (billentyű, ütősök) és Árkosi Péter (dob) alkotta együttes. A valóság ezzel szemben az, hogy már hat éve létezik az Egyszercsak. Azaz közel sem hirtelen jelent meg az első album a Tom-Tom Records kiadásában.
Megjelenés: 2003/02/16 | Lapszám: 2003 |


Spo-Dee-O-Dee - Cinikus blues   Spo-Dee-O-Dee - Cinikus blues

'Ain't Got No Money a címe a Spo-Dee-O-Dee együttes új albumának. Szabó Tamás (ének, harmonika), Nemes Zoltán (zongora), Mezei Ádám (gitár), Varga László (basszusgitár) és Torma "Frank" Gábor (dob) különleges blueslemezt készített. Ismert dalok kiforgatott, szarkasztikus és cinikus feldolgozásai szerepelnek az anyagon. A pénztelenség jegyében.
Megjelenés: 2003/02/16 | Lapszám: 2003 |


B. Bíró Zoltán - Az őrült latin   B. Bíró Zoltán - Az őrült latin

Nemrégiben jelent meg a Latin Combo új albuma, Rumba Y Sombrero címmel. B. Bíró Zoltán a legkülönfélébb latin zenéket vette lemezre Dely László, Miguel Rolon Alfonso, Somhegyi Tamás, Mákó Miklós, Szentkirályi György és Kovács "Öcsi" Ferenc segítségével, többek között rumba, boleró és csacsacsa stílusban. Még két saját szerzemény is szerepel azon az anyagon, amely a zenekar vezetője, B. Bíró Zoltán szerint bizonyos értelemben az első albuma az 1979-ben alakult társulatnak. Az első album, amit külső beavatkozások nélkül készíthettek.
Megjelenés: 2003/01/28 | Lapszám: 2003 |


Varga János Project - Az új idők szele   Varga János Project - Az új idők szele

Bő két évvel ezelőtt jelent meg Varga János első szólólemeze, pontosabban a Varga János Project bemutatkozó albuma, The Wings Of Revelation I. címmel. Az East együttes kezdeti, instrumentális korszakában született témák továbbgondolásából álló anyag nem véletlenül kapott sorszámot: a tavalyi év végén már itt is volt a második rész.
Megjelenés: 2003/01/25 | Lapszám: 2003 |

Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek