Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]
  2008
  2007
  2006
  2005
  2004
  2003
  2002
  2001
  2000
  1999
  1998
  1997
  Ms rsok
Marthy Gyrgy

Valdi zenszek szinte interji
Valdi zenszek?
Egyrtelm, hogy nem foglalkozhattunk kitallt zenszekkel, akik helyett msok szlaltatjk meg a hangokat a stdiban.

  olvasok mg rla

Google
Web www.marothy.hu

MARTHY GYRGY 2003
Erdélyi Péter - Kimozdulni a gépek mögül   Erdélyi Péter - Kimozdulni a gépek mögül

Révész Sándor új albumán minden dal hangszerelõje és zenei rendezõje Erdélyi Péter volt. A jazz világában az ESP zenekar révén ismertté vált billentyûs természetesen muzsikál is a lemezen. Beszélgetésünk témája elsõsorban az új anyag, ezen túl azonban kitérünk Etyi más munkáira is. Például felidézzük a jobb sorsra érdemes, azonban már megszûnt Escape együttes tanulságos történetét.
Megjelens: 2003/12/19 | Lapszm: 2003 |


Révész Sándor - Az érett énekes   Révész Sándor - Az érett énekes

"Változtam" - közli velünk Révész Sándor szólóalbumának címe. Ebben nem is kell kételkednünk, hiszen a legendás énekes tíz év szünet után jelentkezett új anyaggal. Márpedig ennyi idõbe jó néhány változás belefér. Az ember mégis olyan, hogy már csak kapaszkodóként is azt keresi, ami állandó. A legfontosabbra gyorsan rálelhet: Révész Sándor hangjának fénye kicsit sem kopott meg. Sõt, élete talán legjobb formáját hozza.
Megjelens: 2003/12/19 | Lapszm: 2003 |


Balkan Fanatik - Egymillió dollár   Balkan Fanatik - Egymillió dollár

A Balkan Fanatik Jorgosz (Barbaro) és Lepe (Ákos zenekara) kettõse. Saját meghatározásuk szerint etno-elektro zenét játszanak. Ami rendjén is van, hiszen ismerjük elõéletüket. Egyikük a folk-rock, másikuk a technikára épülõ zene mestere. Más kérdés, hogy mi születhet ezen muzsikák találkozásából, hiszen hallhattunk már elrettentõ példákat. A kérdezõnek nem tiszte a minõsítés, de annyi talán megengedhetõ: az októberben, a Warner-Magneoton gondozásában megjelent album nem ezek közé tartozik, sõt, igazi csemegét jelenthet az újra fogékony hallgatóknak.
Megjelens: 2003/10/28 | Lapszm: 2003 |


Solti János - Nem a csönd a kikapcsolódás   Solti János - Nem a csönd a kikapcsolódás

Generál, LGT, Hobo Blues Band, Tátrai Band: ha csak ezekben a meghatározó zenekarokban dobolt volna Solti János, akkor is páratlan pályáról beszélhetnénk. Ám emellett hihetetlenül sok produkcióban hallhattuk játékát. Ahogy egy korábbi interjújában mondta, négyszáznál hagyta abba a lemezek számolgatását. Most is két friss album fontos szereplõje, a Magyar Atom és Demjén Rózsi anyagán dobol.
Megjelens: 2003/10/22 | Lapszm: 2003 |


Ákos: Andante - Új turné az akusztikus mûsorral   Ákos: Andante - Új turné az akusztikus mûsorral

Szeptember közepén jelent meg Ákos elsõ dupla albuma, Andante címmel. Az épp tíz éve szólópályára lépett elõadó nagysikerû akusztikus turnéját örökíti meg az anyag, méghozzá a teljes mûsort, száztíz percben. A CD-változaton jókora multimédiás rész kapott helyet, többek között klippel és közel hétszáz koncertfotóval. A budapesti elõadásokról filmfelvétel is készült, a videókazetta és a DVD novemberben kerül az üzletekbe. Idõközben újra elindult az Andante turné. E hónapban huszonkettedikén a kaposvári Városi Sportcsarnokban, huszonkilencedikén pedig a Budapest Kongresszusi Központban játszik Ákos, tízfõs vonóskarral kiegészített akusztikus zenekarával.
Megjelens: 2003/10/21 | Lapszm: 2003 |


After Crying - Eszmény és valóság   After Crying - Eszmény és valóság

Hat év elteltével jelentkezett új stúdióalbummal a magyar progresszív zene külföldön is elismert kiválósága. Az After Crying Show különleges alkotás - alighanem még sok év múltán is a valaha készült legjobb honi lemezek között fogják emlegetni. Érdekes, hogy a zenekar "illegalitásba" vonulása után egy évvel jött létre. Hogy az idézõjeles kifejezés mit jelent ez esetben, természetesen arról is beszélgettünk az együttes két tagjával, Egervári Gáborral és Görgényi Tamással.
Megjelens: 2003/09/11 | Lapszm: 2003 |


Dorozsmai Péter - A legjárhatóbb út   Dorozsmai Péter - A legjárhatóbb út

Már tavasz óta készülünk erre az interjúra. De csak nem jött össze. Egészen eddig azért nem ültünk le beszélgetni Dorozsmai Péterrel, mert lényegében minden lapszámban kiemelt helyet kapott kiadója, a Tom-Tom Records egy-egy kiadványa. Azután rá kellett jönnünk, hogy ez nem kizáró ok, sõt, így még inkább fontos lehet az interjú. Hiszen ha egy kiadónak több olyan produkciója van, amely illik a Zenészbe, azaz valódi muzsikusok színvonalas munkáival foglalkozik, akkor mindenképpen helye van a lapban.
Megjelens: 2003/08/14 | Lapszm: 2003 |


Cserepes Károly - Távcsõ helyett mikroszkóp   Cserepes Károly - Távcsõ helyett mikroszkóp

Microworld music - ez az új stílus neve. Hogy pontosan mirõl van szó, az hamarosan kiderül Cserepes Károly szavaiból. Az egykori Vízöntõ-tag Sebestyén Mártával készített szólólemezek, film- és színházi zenék megalkotása után állt elõ Danubian Trances címû, igazán különleges és izgalmas albumával. Már a microworld music jegyében.
Megjelens: 2003/08/13 | Lapszm: 2003 |


Pálvölgyi Géza - Csend a zûrzavar közepette   Pálvölgyi Géza - Csend a zûrzavar közepette

A kiváló billentyûs, zeneszerzõ és hangszerelõ közel negyedszázada az East együttesben tûnt fel, késõbb a Skorpió, majd a Tátrai Band tagja lett. Nemrégiben dupla szólóalbummal jelentkezett, Silence címmel. Az elsõ CD-n csupa új, instrumentális darabot hallhatunk, míg a második zeneszerzõi válogatás. East és Tátrai Band számok mellett a Valami Amerika címû film betétdala is helyet kapott rajta.
Megjelens: 2003/07/24 | Lapszm: 2003 |


Háború - Zenészlemez   Háború - Zenészlemez

A Háború az egész szakmát meglepte öt évvel ezelõtt. Azt ugyan mindenki tudta, hogy milyen jó zenész Mohai Tamás, Szappanos György és Hirleman Bertalan, ám közös produktumuk, a Dr. Csónakos címû album mégis hanyatt vágta az embereket. A bulikról nem is beszélve: ahogy ez a trió együtt muzsikál, ahogy együtt van zeneileg, arra kevés példa akad a magyar könnyûzene történetében. A Háború elsõ szakasza mégsem tartott sokáig: 1999-ben volt a zenekar búcsúkoncertje. Késõbb többször is rebesgették, hogy Mohaiék újra együtt fognak zenélni, s tavaly, kicsit fû alatt, különösebb felhajtás nélkül meg is történt a visszatérés. Most pedig itt az új album: A harmadik világ.
Megjelens: 2003/07/09 | Lapszm: 2003 |


Jamie Winchester - Hrutka Róbert - Bólogatva, mosolyogva   Jamie Winchester - Hrutka Róbert - Bólogatva, mosolyogva

A Zenész olvasóinak aligha kell bemutatni a két muzsikust. Jamie Winchester és Hrutka Róbert több mint százötven album készítésében vett részt, mindketten jó néhány neves zenekarban fordultak meg, azaz nincs ember az országban, aki ne hallotta volna játékukat már népszerû duójuk létrejötte elõtt is. Azóta természetesen még ismertebbek lettek. A sikert - rendhagyó módon - egy reklámzene hozta meg.
Megjelens: 2003/06/20 | Lapszm: 2003 |


Temesi Berci - Tanulás és tanítás   Temesi Berci - Tanulás és tanítás

Temesi Berci mindössze hat éve zenél. Ehhez képest a Black-Out, a Kowalsky meg a Vega, a Stonehenge és más produkciók basszusgitárosa. Méghozzá nem is akármilyen szinten, amit például az Arany Nyíl zsûrije is elismert, ugyanis a Wigwam Rock Klub díjátadóján a tavalyi év legjobbjának bizonyult hangszerén. S úgy hírlik, jelenleg Magyarország elsõ zeneoktató DVD-jének elkészítésén dolgozik.
Megjelens: 2003/06/20 | Lapszm: 2003 |


Latin kavalkád - Gitárosok és kamarazenekar   Latin kavalkád - Gitárosok és kamarazenekar

Tátrai Tibor és Szûcs Antal közös gitárprodukciója évekkel ezelõtt két muzsikus örömzenéléseként indult. A színpad nélküli kis klubokban gép szolgáltatta az alapot. Ehhez képest április huszadikán a Budapest Kongresszusi Központban húszegynéhány zenész, valamint táncosok lépnek fel, hogy bemutassák a Latin Latin címû album dalait.
Megjelens: 2003/03/25 | Lapszm: 2003 |


Hot Jazz Band - Mai slágerek a húszas évek stílusában   Hot Jazz Band - Mai slágerek a húszas évek stílusában

Április fontos hónap a Hot Jazz Band életében. Rögtön negyedikén eMeRTon-díjat vesz át Bényei Tamás, mivel a szakmai zsûri õt választotta a tavalyi év legjobb énekesének. Ezután jelenik meg a zenekar nyolcadik albuma, amely érdekes módon mai magyar slágereket tartalmaz - természetesen az együttesre jellemzõ stílusban feldolgozva. Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének), Bera Zsolt (harsona), Szili Róbert (gitár, bendzsó), Juhász Zoltán (nagybõgõ), Fodor László (klarinét) és Galbács István (dob) pihenés helyett még egy lemezt készít, hogy májusban legyen mivel kiutazni az Egyesült Államokba, közelebbrõl Sacramentóba, a világ legnagyobb tradicionális jazz fesztiváljára.
Megjelens: 2003/03/14 | Lapszm: 2003 |


Egyszercsak - Mi kell a koncertezéshez?   Egyszercsak - Mi kell a koncertezéshez?

Egyszer csak itt volt az Egyszercsak - gondolhatnánk. Hiszen látszólag a semmibõl tûnt fel a tavalyi év végén a Giret Fruzsina (ének), Szepesi Mátyás (gitár), Mester Miklós (basszusgitár), ifj. Födõ Sándor (billentyû, ütõsök) és Árkosi Péter (dob) alkotta együttes. A valóság ezzel szemben az, hogy már hat éve létezik az Egyszercsak. Azaz közel sem hirtelen jelent meg az elsõ album a Tom-Tom Records kiadásában.
Megjelens: 2003/02/16 | Lapszm: 2003 |


Spo-Dee-O-Dee - Cinikus blues   Spo-Dee-O-Dee - Cinikus blues

'Ain't Got No Money a címe a Spo-Dee-O-Dee együttes új albumának. Szabó Tamás (ének, harmonika), Nemes Zoltán (zongora), Mezei Ádám (gitár), Varga László (basszusgitár) és Torma "Frank" Gábor (dob) különleges blueslemezt készített. Ismert dalok kiforgatott, szarkasztikus és cinikus feldolgozásai szerepelnek az anyagon. A pénztelenség jegyében.
Megjelens: 2003/02/16 | Lapszm: 2003 |


B. Bíró Zoltán - Az õrült latin   B. Bíró Zoltán - Az õrült latin

Nemrégiben jelent meg a Latin Combo új albuma, Rumba Y Sombrero címmel. B. Bíró Zoltán a legkülönfélébb latin zenéket vette lemezre Dely László, Miguel Rolon Alfonso, Somhegyi Tamás, Mákó Miklós, Szentkirályi György és Kovács "Öcsi" Ferenc segítségével, többek között rumba, boleró és csacsacsa stílusban. Még két saját szerzemény is szerepel azon az anyagon, amely a zenekar vezetõje, B. Bíró Zoltán szerint bizonyos értelemben az elsõ albuma az 1979-ben alakult társulatnak. Az elsõ album, amit külsõ beavatkozások nélkül készíthettek.
Megjelens: 2003/01/28 | Lapszm: 2003 |


Varga János Project - Az új idõk szele   Varga János Project - Az új idõk szele

Bõ két évvel ezelõtt jelent meg Varga János elsõ szólólemeze, pontosabban a Varga János Project bemutatkozó albuma, The Wings Of Revelation I. címmel. Az East együttes kezdeti, instrumentális korszakában született témák továbbgondolásából álló anyag nem véletlenül kapott sorszámot: a tavalyi év végén már itt is volt a második rész.
Megjelens: 2003/01/25 | Lapszm: 2003 |

Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek