Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]
  2008
  2007
  2006
  2005
  2004
  2003
  2002
  2001
  2000
  1999
  1998
  1997
Maróthy György

Valódi zenészek őszinte interjúi
Valódi zenészek?
Egyértelmű, hogy nem foglalkozhattunk kitalált zenészekkel, akik helyett mások szólaltatják meg a hangokat a stúdióban.

  olvasok még róla

Google
Web www.marothy.hu

MARÓTHY GYÖRGY 2005
Rapülők - Újrahasznosított dalok   Rapülők - Újrahasznosított dalok

Berkes Gábor, Geszti Péter és Szentmihályi „Michel” Gábor együttese rövid ideig létezett, de az a két év is elég volt, hogy a Rapülők beírja magát a magyar pop történetébe. Mindkét album, a Rapülők és a Rapeta is gyémántlemez lett, 1994-ben pedig négy sportcsarnokos koncerttel búcsúzott a csapat a közönségétől. Mint idén szeptemberben kiderült, nem örökre, ugyanis január 21-én a Papp László Budapest Sportarénában újra fellép a Rapülők, s ezen a napon jelenik meg a régi dalok különleges feldolgozásait tartalmazó, Riszájkling című album.
Megjelenés: 2005/12/23 | Lapszám: 2005 |


Nyeső Mari - „Azt kell játszani, amit szeretsz”   Nyeső Mari - „Azt kell játszani, amit szeretsz”

Tizenegy éves kora óta ismerhetjük Nyeső Marit. Akkor lépett fel a székesfehérvári Dalos Találkozón. Két ével később már dalokat írt egy filmhez, még két évre rá elkészítette első felvételeit. Egyszerre zeneszerző és szövegíró, gitáros és énekes – már a kezdetekkor nagy pályát jósoltak neki. Ami voltaképp bejött, ha nem is úgy, mint ami ma befutásnak számít. Nyeső Mari nem médiasztár, nincs valóságshow-ja, viszont dalaira a mai napig kíváncsiak a zenére, a humorra és az eredeti előadásmódra fogékony emberek.
Megjelenés: 2005/12/23 | Lapszám: 2005 |


Hard - Amit szeretnek és tudnak   Hard - Amit szeretnek és tudnak

Kalapács József (ének), Mirkovics „Zserbó” Gábor (basszusgitár), Csillik Zsolt (gitár), Váry Zoltán (dob) és Béres „Frí” Ferenc (billentyűs hangszerek) alkotja a Hard együttest. Igen kifejező a banda neve, rögtön tudjuk, milyen zenét hallunk az Égi jel című albumról. Természetesen hard rockot. Az egykor tömegeket megmozdító stílus az utóbbi évtizedekben némiképp a háttérbe szorult – a kereskedelmi médiában szinte egyáltalán nem hallható, koncerteken viszont továbbra is nagy a közönsége.
Megjelenés: 2005/12/23 | Lapszám: 2005 |


The 9:30 Collective - XXI. századi fúziós zene   The 9:30 Collective - XXI. századi fúziós zene

Sorozatgyilkost keres a rendőrség. A tettes kizárólag lemezipari vezetőkkel végez, majd a helyszínen hagyja egy ismeretlen jazzalbum anyagát. A zene, mint bűnjel, természetesen megszólal a tévékben és a rádiókban. Amikor kézre kerítik a muzsika szerzőjét, egyben a sorozatgyilkost, kiderül, azért követte el tettét, hogy bebizonyítsa, igenis bekerülhet egy jazzalbum a kereskedelmi médiába...
Megjelenés: 2005/11/07 | Lapszám: 2005 |


Pethő Gábor - A basszusgitár sokszínűsége   Pethő Gábor - A basszusgitár sokszínűsége

A Moho Sapiens, majd az Edda basszusgitárosa, Pethő Gábor 1991-ben hagyta el Magyarországot. Azóta néhányszor ugyan hazalátogatott Kanadából, de túl sok hírünk nem volt róla. Szeptemberben újra itthon járt, a Moho Sapiens békési koncertjén lépett színpadra, a Madzagfalvi Napok keretén belül. Nem hagyhattuk ki a lehetőséget az interjúra, hiszen bizonyára sok olvasónkat érdekli, hogyan él az óceán túlpartján a mai napig zenével foglalkozó Pethő Gábor.
Megjelenés: 2005/11/07 | Lapszám: 2005 |


Rozgonyi Péter - A fül ugyanaz   Rozgonyi Péter - A fül ugyanaz

Hangmérnökkel még nem készítettünk interjút a Zenészben. Illetve több, hangmérnökként is dolgozó muzsikus már szerepelt ezeken a hasábokon, de őket is inkább a zenélésről kérdeztük. Pedig jól tudjuk, hogy ezen hivatás képviselői nélkül nem készülhetnének lemezek, nem szólalhatnának meg koncertek. Rozgonyi Péterrel való beszélgetésünket az indította el, hogy idén két albumot is nagyrészt analóg technikával rögzített.
Megjelenés: 2005/10/23 | Lapszám: 2005 |


Romhányi Áron - Szenvedély és tisztaság   Romhányi Áron - Szenvedély és tisztaság

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán végzett Romhányi Áront előbb csak a szűk szakma ismerte, amikor kisebb jazzbandákban játszott. Az egyik zenekar, az Acid Company azonban hamarosan nevet és stílust váltott: United lett belőle. Azóta – régies megfogalmazással – a suszterinasok is fütyülik a slágereit, azaz befutott popmuzsikussá vált. A zongorista szerencsére nem lett hűtlen a jazzhez, a Romhányi Áron Trió idén jelentette meg az újra csak szűk szakmai körökben feltűnést keltő, debütáló albumát, Passion & Purity címmel.
Megjelenés: 2005/10/23 | Lapszám: 2005 |


KMB - Jó újra amatőrnek lenni   KMB - Jó újra amatőrnek lenni

Három egykori Kormorán-tag hozta létre az év elején a KMB együttest. Gál Péter (hegedű, vokál), Jenei Szilveszter (gitár, ének) és Margit József (basszusgitár, ének) eredetileg csak azt tervezte, hogy feleleveníti régi zenekaruk nyolcvanas évekbeli korszakát, ám most már vadonatúj dalok is születtek, s még az idén megjelenik az együttes első albuma.
Megjelenés: 2005/10/23 | Lapszám: 2005 |


Zorall - Zenei lego   Zorall - Zenei lego

2002. február másodikán, délután két óra két perckor alakult meg a Zorall együttes. Ismert rockzenekarok tagjaiból, szinte hobbiból, egyetlen ötletre alapozva. Azóta rendesen kinőtte magát a társaság. Szendrey „Szasza” Zsolt (ének, Sex Action), Barbaró Attila (gitár, Junkies), Weisz „Kicsi” László (gitár, Kalapács), Hangyássy „Hangya” László (basszusgitár, Sing Sing) és Bonyhádi Bálint (dob, Junkies) már két albumot készített, valamint a rockfesztiválok és a motoros találkozók állandó, kiemelt helyen fellépő zenekara lett.
Megjelenés: 2005/09/11 | Lapszám: 2005 |


Watch My Dying - Klausztrofónia   Watch My Dying - Klausztrofónia

1999 májusában alakult a Watch My Dying együttes. A mai felállás több tagcsere után alakult ki. Az alapító Veres Gábor énekel és Eszenyi Imre basszusgitározik, 2002-től Bordás Zoltán dobol, az egy évvel később csatlakozott Bori Sándor gitározik és idén március óta a koncerteken Kovács Attila a másik gitáros. Két rövidebb anyag elkészülte után a tavalyi év végén jelent meg a debütáló album, a Klausztrofónia.
Megjelenés: 2005/09/11 | Lapszám: 2005 |


Eleven Hold - Kétszer akkora mosoly   Eleven Hold - Kétszer akkora mosoly

Öt évvel ezelőtt jelent meg az Eleven Hold első albuma. Akkortájt ezt hírül is adtuk, azóta viszont nem szólaltak meg a tagok a Zenész hasábjain, tehát van mit bepótolnunk. Annál is inkább, mert az utóbbi időben a Balassa Béla (basszusgitár), ifj. Bodó Gyula (gitár), Nap (ének, gitár), Joós Zsófi (hegedű, ének), Pábli Róbert (dob) és Szili Róbert (ütőhangszerek) alkotta zenekar kimondottan népszerű lett, a magunk mögött hagyott nyáron többnyire a fesztiválok nagyszínpadain adott koncertet.
Megjelenés: 2005/09/11 | Lapszám: 2005 |


Visegrad Blues Band - Hey Joe – 1200 gitárral   Visegrad Blues Band - Hey Joe – 1200 gitárral

Négy ország muzsikusai hozták létre tavaly a Visegrad Blues Band nevű együttest. A lengyel Leszek Cichoński gitározik, honfitársa, Zbigniew Jakubek billentyűs hangszereken játszik, a szlovák Peter Lipa énekel, a cseh Ondřej Konrád szájharmonikán játszik és énekel, Magyarországot pedig Póka Egon basszusgitáros és Solti János dobos képviseli. Az alapkoncepciót nyilván nem kell magyarázni, az úgynevezett visegrádi négyek, azaz ez a négy nemzet most nem tárgyalással, hanem muzsikával igyekszik közel kerülni egymáshoz.
Megjelenés: 2005/07/20 | Lapszám: 2005 |


Kaszás Péter - Határok nélkül adni   Kaszás Péter - Határok nélkül adni

Itt volt az ideje, hogy Kaszás Péter létrehozza saját zenekarát. A még mindig igen fiatal dobos épp tíz évvel ezelőtt, szinte még gyerekként tűnt fel. Előbb Török Ádám és a Mini ütőhangszereseként, majd önállóan a második Dobos Gálán. Az azóta eltelt időszakban sok produkcióban vett részt, többek között tagja volt Gerendás Péter zenekarának, valamint egyik alapítója az Electric Jazz Force együttesnek. Egyre ismertebb és keresettebb muzsikus lett, idén átvehette Cegléden az Arany Dobverő díjat. Most pedig végre itt van Kaszás Péter saját formációja, a Nalanda.
Megjelenés: 2005/07/20 | Lapszám: 2005 |


Blues Floor - Csoki, mint gázsi   Blues Floor - Csoki, mint gázsi

Érik még meglepetések az embert. Kellemetlenek már nemigen, hiszen jól tudjuk, milyen (zenei) világban élünk, fel vagyunk készülve a legrosszabbra is… Kellemesben viszont lehet része annak, aki elmegy a soproni Blues Floor egyik koncertjére. Az összeszokott ritmusszekció mindent tud, amit tudnia kell, ehhez még ott van a két szólista, a kiváló gitáros, valamint az ország egyik legjobb énekesnője, aki mesterien bánik ragyogó adottságaival.
Megjelenés: 2005/07/20 | Lapszám: 2005 |


Kozma Orsi - Az őszinte lemez   Kozma Orsi - Az őszinte lemez

Kozma Orsit a szakma előbb a Kimnowak, majd jó néhány előadó és együttes vokalistájaként ismerte meg. A nagyközönség számára a Jazz+Az produkciója tette ismertté a nevét. Gesztiék három énekesnője közül épp Orsi az, akinek útját a legtöbben követhetik, hiszen később a Cotton Club Singers tagja lett, nemrégiben pedig szólólemezzel jelentkezett.
Megjelenés: 2005/06/15 | Lapszám: 2005 |


Pribojszki Mátyás - A harmonika környezete   Pribojszki Mátyás - A harmonika környezete

A kiváló szájharmonikás-énekest a Blues Fools frontembereként ismerhettük meg. A tíz éven át működő klubbanda sokat elért, rengeteget járt külföldre, s három albumot jelentett meg. Most is itt van egy friss lemez, Flavours címmel, de ezt már a Pribojszki Mátyás Band jegyzi. A névadó mellett Pengő Csaba (bőgő), Kovács Erik (billentyűs hangszerek) és Adamecz József (dob) alkotja a zenekart.
Megjelenés: 2005/06/15 | Lapszám: 2005 |


Bikini - Öröm a színpadon   Bikini - Öröm a színpadon


A Bikini együttes története legnagyobb koncertjét adja május 14-én, a Kisstadionban. Ennek apropóján elsősorban arról faggattuk Németh Alajost (basszusgitár), Csillag Endrét (gitár), Makovics Dénest (szaxofon) és Mihalik Viktort (dob), hogy milyenek ma a Bikini fellépései. Aki járt mostanában az egyik legtöbbet koncertező magyar zenekar valamelyik buliján, észrevehette, hogy többről van szó, mint a komoly életmű slágereinek eljátszásáról. Valódi muzsikálás zajlik a színpadon.
Megjelenés: 2005/05/15 | Lapszám: 2005 |


Everwood - Magyar zenekar görög cégnél   Everwood - Magyar zenekar görög cégnél

Február utolsó napján jelent meg az Everwood első albuma, Mind Games címmel. A billentyűközpontú, dallamos metált játszó csapat anyaga érdekes módon nem itthon került a boltokba – görög cég adta ki a lemezt. Koncz Balázs (ének), Farkas Ferenc (gitár, vokál), Tänczer Attila (billentyűs hangszerek, vokál, Erdős Viktor (basszusgitár, vokál) és a felvétel óta távozott Rábel Tamás helyére került Barabás Nándor (dob) zenekara hamarosan külföldi koncerteken bizonyíthatja tudását.
Megjelenés: 2005/05/15 | Lapszám: 2005 |


Gerendás Péter - A zenélés társasjáték   Gerendás Péter - A zenélés társasjáték

Mivel is kezdjük? Az e hónapban megjelenő albummal, az Apák könyvével? Vagy az ugyan még a tavalyi év végén boltokba került lemezzel, a Mementóval, aminek hamarosan, május másodikán lesz a bemutató koncertje? Ráadásul még az is aktuális, hogy újra összeállt az egykori Gerendás Péter Társaság, hogy egyetlen klubban felidézze a másfél évtizeddel ezelőtti, kivételesen jó hangulatot.
Megjelenés: 2005/04/15 | Lapszám: 2005 |


Depresszió - Kinőtték a klubokat   Depresszió - Kinőtték a klubokat

Öt évvel ezelőtt adta első koncertjét az akkor még nagykorúságukra váró zenészekből álló Depresszió együttes. Az ifjú muzsikusok ennyi idő alatt három albumot készítettek, s ki tudtak törni az előzenekarok kategóriájából. Olyannyira, hogy Halász Ferenc (ének, gitár), Nagy Dávid (dob), Hartmann Ádám (gitár) és Kovács Zoltán (basszusgitár) a jubileumi koncertet a Petőfi Csarnokban tartja, április tizenhatodikán.
Megjelenés: 2005/04/15 | Lapszám: 2005 |


Birta Miklós - Hey Kids!   Birta Miklós - Hey Kids!

2004 fontos év volt Birta Miklós életében. A kiváló jazzgitáros bejárta fél Európát, Angliától Lengyelországon át Lettországig, világhírű muzsikusokkal zenélhetett együtt, a Fender Stratocaster ötvenedik születésnapján rendezett versenyen a legjobb hat közé került. Mindezt az koronázta meg, hogy végre megjelenhetett zenekara, a Birta Life Pictures albuma, Hey Kids! címmel.
Megjelenés: 2005/04/15 | Lapszám: 2005 |


Varga Miklós - Huszonöt év rock és színház   Varga Miklós - Huszonöt év rock és színház

1980-ban robbant be a rockszakmába, a Pandora’s Box énekeseként. Később az István, a király „magyar hangjaként” hallhattuk. Varga Miklós pályája azóta két szálon fut. Egyrészt rockénekes, méghozzá elismerten az egyik legjobb, másrészt neves énekes színész. De hát ezt felesleges is leírni a Zenészben, hiszen minden olvasónk jól tudja, kiről van szó. Ezért most ne elsősorban a tiszteletre méltó jubileumról beszéljünk, hanem az aktuális lemezről. Ugyanis 2004 végén jelent meg a Csemetekert című album.
Megjelenés: 2005/01/30 | Lapszám: 2005 |


Shannon.hu - Kelta energikusok   Shannon.hu - Kelta energikusok

2003 decemberében adtunk hírt az akkor még Shannon nevű formációról. A "kelta energikusok" társulata, azaz Degu (harmonika, buzuki, derbuka), Ese (dob), Hosszú (gitár, ének), Péterjános (fuvola, whistle) és Sajó (basszusgitár) azóta lemezt is készített. Az Ahogy lesz című album 2004 végén jelent meg, a NarRator Records kiadásában.
Megjelenés: 2005/01/30 | Lapszám: 2005 |


Sex Action - Vissza a gyökerekhez   Sex Action - Vissza a gyökerekhez

1990. március 16-án lépett a Fekete Lyuk színpadára négy jó barát, négy különböző zenekarból. Szendrey Zsolt énekes (Love), Mátyás Attila gitáros (F. O. System), Somlyai Miklós basszusgitáros (Kézi Chopin) és Zana Zoltán dobos (Dance). Az alkalmi formáció a Sex Action nevet kapta. Merthogy aznap este még egyik muzsikus sem sejtette, hogy ez az összeállás meghatározza a pályáját. Az alapító négyes öt éven át sikert sikerre halmozott, s bár 1995-ben két tag is kivált, az Action egészen 2003-ig működött és alkotott. Most pedig újra itt van az eredeti felállás, vadonatúj albummal és a nagy koncertre készülődve.
Megjelenés: 2005/01/30 | Lapszám: 2005 |


Boros Péter - A Beathoven Mallorcán   Boros Péter - A Beathoven Mallorcán

Boros Péter, azaz Pöpi a Citrom együttesben tűnt fel, majd a Känguru dobosa lett. Később a Sing Sing sikerkorszakából vette ki a részét, majd megfordult a kevésbé ismert, ám remek zenét játszó Boeghoe együttesben, valamint Vincze Lilla és Vörös István mellett is. A rockdobosként nevet szerzett Pöpi 1992-ben, némi meglepetésre a Beathoven tagja lett. Azóta is ott játszik. Hogy nemigen hallani a zenekarról? Ennek az az oka, hogy itthon szinte nem is játszanak. Viszont a Beathoven 2001-ben Mallorca legjobb együttese lett.
Megjelenés: 2005/01/30 | Lapszám: 2005 |


A Madarak - Párbaj   A Madarak - Párbaj

2004 májusában és szeptemberében különleges műsorral állt színpadra, pontosabban két színpadra A Madarak együttes. A két részre osztott társaság – Nagy Feró műsorvezetésével – párbajozott egymással. Különböző feladatokat kellett megoldani az „öreg” Madaraknak és a Kismadaraknak. Az első előadásról készült felvétel akár szakmabelihez, akár „laikushoz” jutott el, mindenkinek nagyon tetszett. Kár, hogy úgy kell beszélgetnünk az ötletgazda Borhi Miklóssal, hogy olvasóink többsége nem láthatta a DVD-t.
Megjelenés: 2005/01/30 | Lapszám: 2005 |

Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek