Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Shannon.hu - Kelta energikusok

Kelta energikusok

2003 decemberében adtunk hírt az akkor még Shannon nevű formációról. A "kelta energikusok" társulata, azaz Degu (harmonika, buzuki, derbuka), Ese (dob), Hosszú (gitár, ének), Péterjános (fuvola, whistle) és Sajó (basszusgitár) azóta lemezt is készített. Az Ahogy lesz című album 2004 végén jelent meg, a NarRator Records kiadásában.


- Miért változott meg a név?
- Több Shannon együttes működik a világban, például ír, amerikai és cseh is létezik - mondja Péter János. - Gondoltuk, jó lenne megkülönböztetni magunkat tőlük. A sok ötlet közül ez tűnt a legjobbnak. Jelzi, hogy a zenekar magyarországi, utal arra, hogy modern a muzsika, s aki a zenekar nevét megjegyzi, egyben a honlapunk címét is tudni fogja. Igen praktikus ez a végződés...
- Ha valaki netán nem olvasta volna egykori hírünket, röviden elmondhatnád a shannon.hu történetét.
- Degu és Hosszú 1999-ben vált ki a M.É.Z. együttesből. Eleinte ketten muzsikáltak, majd dobos és basszusgitáros csatlakozott hozzájuk. Koldusének címmel készítettek kazettát. 2003-ban megtiszteltek meghívásukkal, miután kiléptem ugyancsak a M.É.Z.-ből, ezután CD-n is megjelent az első Shannon album, kiegészítve néhány új, fuvolával színesített dallal.
- Milyen zenéről van szó?
- Kezdetben kelta rocknak neveztük - és az is volt. Sűrű muzsika, sok dobbal és nagy "tekerésekkel". Idővel letisztult, markánsabb lett a zene, többek között azért is, mert Hosszú elkezdett saját, magyar nyelvű szövegeket írni. Ez kihatott a muzsikára is.
- Minek neveznéd a Shannon.hu mai stílusát?
- Röviden világzenének, bővebben - Hosszú találó megfogalmazását idézve - világunk zenéjének. Meghatározóak a kelta elemek, valamint a balkáni ritmusok. S persze a kemény rockalapok sem hiányzanak belőle.
- Mintha már korábban is játszottál volna hasonló zenét...
- Igen, többek között Degu és Hosszú társaságában. Azon az úton haladunk, amelyen egykor a M.É.Z. együttessel indultunk el, azt a zenét gondoltuk tovább, új társakkal megerősítve. Sokat számít, hogy a szövegek nem angolul szólalnak meg, illetve nem angol eredetiből fordítottak. A mi életünk jelenik meg bennük, valódi átéléssel tudjuk játszani a dalokat. Így jöhet létre a közönséggel való őszinte, közvetlen kontaktus, az energiaáramlás művész és befogadó között. Innen a kifejezés, hogy ugye mi volnánk a kelta energikusok...
- A szokásosnál talán több az instrumentális szám az albumon.
- Egyik kedvencünk a Hajnaltól hajnalig. Elmondom, hogyan épül fel, ebből talán azok számára is sejthető lesz, milyen a zenénk, akik még nem hallották a lemezt. Az Este a székelyeknél témájával kezdődik, majd hétnyolcados, balkáni ritmusban szól egy lírai kelta jellegű dallam. Később valódi ír zene következik, a végén pedig reneszánsz muzsika. Persze nem tudományos munkának szántuk a dalt... Csak úgy jött, mi meg nagyon élveztük. Elemezgetni csak utána kezdtük.
Ha még kiemelhetek egy számot, ezúttal a vokálisak közül: a Mindenszentek éjszakája Loreena McKennitt feldolgozás. A zseniális, világszínvonalú muzsikus, Lantos Zoltán hegedül benne egy görög dallamot, ami az előadásában indiainak hangzik, ugyanakkor magyaros fordulatokkal ízesíti. Szintén vendégként Bedhy (az egykori Bestiákból) énekel benne, a groove-ot pedig hangmérnökünk és zenei rendezőnk, Rozgonyi Péter készítette. Az engedélyezés miatt ki kellett küldenünk a dalt. Loreena McKennittnek annyira megtetszett, hogy elkérte tőlünk, mert szeretné feltenni a honlapjára.
- Az említetteken kívül kik közreműködtek a felvételen?
- Mivel épp a stúdiózás idején álltunk dobos nélkül, Gyenge Lajos segített ki minket. Szenzációsan dobolta fel a lemezt. Karácsony Jánossal más ügy miatt találkoztam a Tom-Tom Stúdióban. Hallotta, ahogy az albumon dolgozunk, megtetszett neki, kérdezte, mi lenne, ha muzsikálna velünk egy jót. Mivel valóban szerettük volna megkérni a közreműködésre, máris választott egy dalt. Vagy mi szántuk neki azt a nótát? Már nem is tudom. Mindenesetre gyönyörű szám született, amiben utánozhatatlan egyéniséggel énekel és gitározik.
- Színvonalas és érdekes zene, nagynevű vendégek - mindez mire lehet elég?
- Nincs könnyű dolguk Magyarországon a világzenét művelőknek. Eddig csak azok tudtak kiugrani, akik támogatókra találtak. Mert rendben, itt a lemezünk, fel tudtuk venni, kiadónk is lett, de ettől még nem jut el azokhoz, akiket érdekelhet. A kereskedők a szerint rendelnek, hogy kit látnak a médiában. A kiadóval azt ötlöttük ki, hogy alternatív terjesztésbe fogunk. Mi magunk megyünk el a lemezboltokba. Elmondjuk, hogy hamarosan a régióban fogunk koncertezni, talán érdemes lenne tartani néhány példányt az albumból. Eddig kedvezőek a tapasztalatok, mert lassan a kereskedők is belátják, hogy nem csak tömegigény létezik, üzleti haszon ebben a műfajban is lehet. Majd meglátjuk, mire jutunk ezzel a módszerrel.
- Tehát indul a turné?
- Tavaszra tervezzük. Igaz, a nevünk egyelőre nem igazán ismert, de reméljük, így is sikerül összehozni. Tudjuk, hogy nő a zenénket kedvelők tábora, elvégre itt a lemez, a zenénket már otthon is lehet szeretni. Igyekszünk többet adni egyszerű koncerteknél: ahol van rá lehetőség, Catherine Gallagher (Riverdance) vezetésével ír táncosok is színpadra lépnek. Addig pedig klubozunk. Öt évvel ezelőtt megalapítottam egy világzenei játszóhelyet, ez volt a Még Érték a Zene klub. Nagyon jól ment, sokan voltak kíváncsiak a zenekarokra, ám épp ez okozta a vesztét, mert több pénzt szeretett volna látni a tulaj, s így három-négy alkalom után bezárt a klub. Azóta is szeretnék hasonlót létrehozni, s úgy tűnik, most sikerült. A Váci utcában megnyílt Budapest világzenei klubja, Verne World Café néven, december végén volt az ünnepi nyitóbuli. A Shannon.hu minden hónap utolsó csütörtökén tartja klubestjét, ezen kívül játszanak a legnevesebb, illetve a legígéretesebb magyar világzenei formációk, később külföldi nagyságokat is szándékozunk meghívni. Az első időkben csak csütörtökönként lesznek koncertek, később kiterjesztjük a játék lehetőségét szerdára is, és így tovább - no de egyelőre ennyi elég is, mert azért nem akarunk ruhástul a vízbe ugrani...


Megjelent a Zenész magazinban, 2005-ben.

Hivatalos honlap:

Shannon.hu


A Shannon.hu az RTL Klubban, a lemezről játszanak:

Törpék álma

Ahogy lesz, úgy akarom

Tűztánc

Jöjj, jöjj varázsló


Részletek az album összes számából és a dalszövegek:

Ahogy lesz
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek