Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Shannon.hu - Kelta energikusok

Kelta energikusok

2003 decemberében adtunk hírt az akkor még Shannon nevû formációról. A "kelta energikusok" társulata, azaz Degu (harmonika, buzuki, derbuka), Ese (dob), Hosszú (gitár, ének), Péterjános (fuvola, whistle) és Sajó (basszusgitár) azóta lemezt is készített. Az Ahogy lesz címû album 2004 végén jelent meg, a NarRator Records kiadásában.


- Miért változott meg a név?
- Több Shannon együttes mûködik a világban, például ír, amerikai és cseh is létezik - mondja Péter János. - Gondoltuk, jó lenne megkülönböztetni magunkat tõlük. A sok ötlet közül ez tûnt a legjobbnak. Jelzi, hogy a zenekar magyarországi, utal arra, hogy modern a muzsika, s aki a zenekar nevét megjegyzi, egyben a honlapunk címét is tudni fogja. Igen praktikus ez a végzõdés...
- Ha valaki netán nem olvasta volna egykori hírünket, röviden elmondhatnád a shannon.hu történetét.
- Degu és Hosszú 1999-ben vált ki a M.É.Z. együttesbõl. Eleinte ketten muzsikáltak, majd dobos és basszusgitáros csatlakozott hozzájuk. Koldusének címmel készítettek kazettát. 2003-ban megtiszteltek meghívásukkal, miután kiléptem ugyancsak a M.É.Z.-bõl, ezután CD-n is megjelent az elsõ Shannon album, kiegészítve néhány új, fuvolával színesített dallal.
- Milyen zenérõl van szó?
- Kezdetben kelta rocknak neveztük - és az is volt. Sûrû muzsika, sok dobbal és nagy "tekerésekkel". Idõvel letisztult, markánsabb lett a zene, többek között azért is, mert Hosszú elkezdett saját, magyar nyelvû szövegeket írni. Ez kihatott a muzsikára is.
- Minek neveznéd a Shannon.hu mai stílusát?
- Röviden világzenének, bõvebben - Hosszú találó megfogalmazását idézve - világunk zenéjének. Meghatározóak a kelta elemek, valamint a balkáni ritmusok. S persze a kemény rockalapok sem hiányzanak belõle.
- Mintha már korábban is játszottál volna hasonló zenét...
- Igen, többek között Degu és Hosszú társaságában. Azon az úton haladunk, amelyen egykor a M.É.Z. együttessel indultunk el, azt a zenét gondoltuk tovább, új társakkal megerõsítve. Sokat számít, hogy a szövegek nem angolul szólalnak meg, illetve nem angol eredetibõl fordítottak. A mi életünk jelenik meg bennük, valódi átéléssel tudjuk játszani a dalokat. Így jöhet létre a közönséggel való õszinte, közvetlen kontaktus, az energiaáramlás mûvész és befogadó között. Innen a kifejezés, hogy ugye mi volnánk a kelta energikusok...
- A szokásosnál talán több az instrumentális szám az albumon.
- Egyik kedvencünk a Hajnaltól hajnalig. Elmondom, hogyan épül fel, ebbõl talán azok számára is sejthetõ lesz, milyen a zenénk, akik még nem hallották a lemezt. Az Este a székelyeknél témájával kezdõdik, majd hétnyolcados, balkáni ritmusban szól egy lírai kelta jellegû dallam. Késõbb valódi ír zene következik, a végén pedig reneszánsz muzsika. Persze nem tudományos munkának szántuk a dalt... Csak úgy jött, mi meg nagyon élveztük. Elemezgetni csak utána kezdtük.
Ha még kiemelhetek egy számot, ezúttal a vokálisak közül: a Mindenszentek éjszakája Loreena McKennitt feldolgozás. A zseniális, világszínvonalú muzsikus, Lantos Zoltán hegedül benne egy görög dallamot, ami az elõadásában indiainak hangzik, ugyanakkor magyaros fordulatokkal ízesíti. Szintén vendégként Bedhy (az egykori Bestiákból) énekel benne, a groove-ot pedig hangmérnökünk és zenei rendezõnk, Rozgonyi Péter készítette. Az engedélyezés miatt ki kellett küldenünk a dalt. Loreena McKennittnek annyira megtetszett, hogy elkérte tõlünk, mert szeretné feltenni a honlapjára.
- Az említetteken kívül kik közremûködtek a felvételen?
- Mivel épp a stúdiózás idején álltunk dobos nélkül, Gyenge Lajos segített ki minket. Szenzációsan dobolta fel a lemezt. Karácsony Jánossal más ügy miatt találkoztam a Tom-Tom Stúdióban. Hallotta, ahogy az albumon dolgozunk, megtetszett neki, kérdezte, mi lenne, ha muzsikálna velünk egy jót. Mivel valóban szerettük volna megkérni a közremûködésre, máris választott egy dalt. Vagy mi szántuk neki azt a nótát? Már nem is tudom. Mindenesetre gyönyörû szám született, amiben utánozhatatlan egyéniséggel énekel és gitározik.
- Színvonalas és érdekes zene, nagynevû vendégek - mindez mire lehet elég?
- Nincs könnyû dolguk Magyarországon a világzenét mûvelõknek. Eddig csak azok tudtak kiugrani, akik támogatókra találtak. Mert rendben, itt a lemezünk, fel tudtuk venni, kiadónk is lett, de ettõl még nem jut el azokhoz, akiket érdekelhet. A kereskedõk a szerint rendelnek, hogy kit látnak a médiában. A kiadóval azt ötlöttük ki, hogy alternatív terjesztésbe fogunk. Mi magunk megyünk el a lemezboltokba. Elmondjuk, hogy hamarosan a régióban fogunk koncertezni, talán érdemes lenne tartani néhány példányt az albumból. Eddig kedvezõek a tapasztalatok, mert lassan a kereskedõk is belátják, hogy nem csak tömegigény létezik, üzleti haszon ebben a mûfajban is lehet. Majd meglátjuk, mire jutunk ezzel a módszerrel.
- Tehát indul a turné?
- Tavaszra tervezzük. Igaz, a nevünk egyelõre nem igazán ismert, de reméljük, így is sikerül összehozni. Tudjuk, hogy nõ a zenénket kedvelõk tábora, elvégre itt a lemez, a zenénket már otthon is lehet szeretni. Igyekszünk többet adni egyszerû koncerteknél: ahol van rá lehetõség, Catherine Gallagher (Riverdance) vezetésével ír táncosok is színpadra lépnek. Addig pedig klubozunk. Öt évvel ezelõtt megalapítottam egy világzenei játszóhelyet, ez volt a Még Érték a Zene klub. Nagyon jól ment, sokan voltak kíváncsiak a zenekarokra, ám épp ez okozta a vesztét, mert több pénzt szeretett volna látni a tulaj, s így három-négy alkalom után bezárt a klub. Azóta is szeretnék hasonlót létrehozni, s úgy tûnik, most sikerült. A Váci utcában megnyílt Budapest világzenei klubja, Verne World Café néven, december végén volt az ünnepi nyitóbuli. A Shannon.hu minden hónap utolsó csütörtökén tartja klubestjét, ezen kívül játszanak a legnevesebb, illetve a legígéretesebb magyar világzenei formációk, késõbb külföldi nagyságokat is szándékozunk meghívni. Az elsõ idõkben csak csütörtökönként lesznek koncertek, késõbb kiterjesztjük a játék lehetõségét szerdára is, és így tovább - no de egyelõre ennyi elég is, mert azért nem akarunk ruhástul a vízbe ugrani...


Megjelent a Zenész magazinban, 2005-ben.

Hivatalos honlap:

Shannon.hu


A Shannon.hu az RTL Klubban, a lemezrõl játszanak:

Törpék álma

Ahogy lesz, Ăşgy akarom

Tûztánc

Jöjj, jöjj varázsló


Részletek az album összes számából és a dalszövegek:

Ahogy lesz
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek