Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]

Rapülõk - Újrahasznosított dalok

Újrahasznosított dalok

Berkes Gábor, Geszti Péter és Szentmihályi „Michel” Gábor együttese rövid ideig létezett, de az a két év is elég volt, hogy a Rapülõk beírja magát a magyar pop történetébe. Mindkét album, a Rapülõk és a Rapeta is gyémántlemez lett, 1994-ben pedig négy sportcsarnokos koncerttel búcsúzott a csapat a közönségétõl. Mint idén szeptemberben kiderült, nem örökre, ugyanis január 21-én a Papp László Budapest Sportarénában újra fellép a Rapülõk, s ezen a napon jelenik meg a régi dalok különleges feldolgozásait tartalmazó, Riszájkling címû album.

- Miért állt újra össze a Rapülõk?
Michel: - Az utolsó búcsúkoncerten úgy jöttünk le a színpadról, hogy egymás nyakába borulva zokogtunk. S azt mondtuk, szeretnénk még egyszer, csak egyszer újra átélni ezt az egészet. Már akkor tudtuk, hogy valamikor ismét lesz Rapülõk. Elõször 1999-ben jöttünk össze, azzal, hogy az ezredforduló megfelelõ idõpont lenne. Geszti közölte, hogy valóban, de az matematikailag csak egy év múlva lesz… Akkor viszont más dolgok miatt nem valósult meg, s hiába beszélgettünk minden év elején, mindig akadt valami, ami miatt el kellett halasztani a dolgot. Idén is úgy mentem a találkozóra, hogy semmi nem fog történni, de Geszti ezúttal azt mondta: na, induljunk!
Berkes: - Nekem nagyon hiányzott a Rapülõk. Michellel mindig benne lettünk volna a visszatérésben, de Péternek rendszerint akadt más fontos dolga.
Geszti: - A hajlandóság folyamatosan megvolt bennem, csak nehezen tudtam volna a visszatérést szinkronba hozni egyéb munkáimmal. Idén „világosodtam meg”, hogy ha tovább halogatom, elõbb-utóbb kifutunk az idõbõl. Mert ezt a zenét nem játszhatjuk akárhány évesen, egy bizonyos koron túl nem állna jól nekünk. Valamint még meg is ígértük egymásnak tizenkét évvel ezelõtt, hogy egyszer mindenképpen összeállunk még.
- Mikor és mivel kezdtetek készülni a koncertre és a lemezre?
Michel: - Márciusban elõször is leültünk beszélgetni. Az természetes volt, hogy koncerttel térünk vissza, de én szerettem volna, ha a buli mellé lemez is kerül. Azt már nehezebb volt kitalálni, hogy milyen legyen az album. Hogy új számokat írjunk-e, vagy dolgozzuk fel a régieket, esetleg vegyítsük a kettõt. Végül a feldolgozások mellett döntöttünk.
- Miért?
Geszti: - Tizenkét év alatt sokat változtunk, nyilván a zenei ízlésünk is. Rizikós volt, hogyan találhatunk újra egymásra zeneileg. Így, hogy a saját gyökereinkhez nyúltunk, biztos alapra építhetünk. Ráadásul a magunk kategóriájában versenyzünk.
Michel: - Igen, az új daloknál gondot jelentett volna, hogy ha ugyanolyan stílusúakat készítünk, mint a kilencvenes évek elsõ felében, akkor rájuk süthetik a bélyeget, hogy elavultak, ha pedig a mai zenék irányvonalát követjük, mi nem érezzük jól magunkat benne. Mindenképpen kínlódtunk volna.
- Milyen koncepcióval nyúltatok a régi dalokhoz?
Berkes: - Hogy az ötlet kitõl jött, az megfejthetetlen, hiszen a Rapülõk olyan, hogy mindenki mindenben benne van, de a lényeg az: minden egyes dal más stílusban szólal meg a Riszájkling címû albumon. Az eredeti verziókból lényegében csak a szöveg és a fõ dallam maradt meg (néhol még azok sem teljesen), s egészen más zenei környezetbe kerültek.
Geszti: - Újrahasznosítottuk a dalainkat, innen a lemez címe.
Michel: - Hogy a zene autentikus legyen, olyan muzsikusokat kértünk fel a közremûködésre, akik igazán otthon vannak az adott stílusban. Például latin zenét a Ricardo Salsa Band, rockot Papp Szabi és Mozsik Imre, big band-et Fekete-Kovács Kornél és zenekara, szvinget Solti János és Hárs Viktor játszik. Mindenkit most aligha tudnánk felsorolni, mert a lemezen öt dobos, három gitáros, négy basszusgitáros, három billentyûs és huszonhárom fúvós közremûködik. Valamint sok-sok vokalista.
- Illusztrálnátok egy példával a feldolgozás folyamatát?
Berkes: - Hónapokon át kísérleteztünk. A fõ énekdallam természetesen már meghatározza, milyen stílusok jöhetnek szóba, de ezeken belül még sok lehetõség van.
Michel: - Ha egyetlen dalt nézünk, legyen az mondjuk az Áj lav jú, adott volt ugye a harmóniaváz, ehhez kellett tempóban gondolkodnunk, hogy mi fér össze vele. Az R&B egy héten át tartotta magát. De valahogy nem tudtunk elõre mozdulni belõle.
Berkes: - Elvesztette tõle a nóta a vidámságát, márpedig ez a halálát jelentette.
Geszti: - Én bírtam…
Berkes: - Volt még pár kísérlet, a latinhoz kétszer tértünk vissza, s másodjára annyira megtetszett nekünk, hogy ezen kezdtünk dolgozni. Michelnél vettük fel a demót, a gépek mellett élõ gitárral, hogy megadjuk a dal hangulatát. Majd az egészet élõ zenekarra tettük át, a Ricardo Salsa Band segítségével.
- Gondolom, a teljes lemezre jellemzõ az élõ megszólalás, ha már ennyi zenész közremûködik.
Berkes: - Szenvedünk is rendesen, minden hangjegyet le kell írni, le kell játszani. Fura, de már a fülünk is elszokott az élõ zenétõl a stúdióban.
- A Digital Pro Stúdióban beszélgetünk. Miért épp ide jöttetek?
Michel: - A demók ugye nálam készültek, de ezután olyan stúdióra volt szükségünk, ahol van megfelelõ méretû feljátszóhelyiség, valamint adottak a lehetõ legjobb technikai feltételek. A kettõ együtt ritkán jön össze Magyarországon. Matók István, a stúdió tulajdonosa konstruktív ember – ráadásul még kávét is fõz nekünk…
- Ki a hangmérnök?
Berkes: - Rozgonyi Péter. Már sokat dolgoztunk vele, tudjuk, hogy jó fülû, tapasztalt hangmérnök. Jól kijövünk Rozival, s ami a lényeg: neki is fontos a produkció.
Michel: - Két aktív hangmérnök van a zenekarban. Hogy ne azon vitatkozzunk Berkessel, hangos-e a lábdob, inkább harmadik személyben gondolkodtunk. Olyan emberben, akiben mindketten megbízunk.
Geszti: - Mivel én nem vállaltam volna, mást kellett keresniük…
- Hogyan fogjátok ezt a produkciót színpadra állítani?
Geszti: - Úgy, hogy nem ezt a produkciót állítjuk színpadra. A koncert nem a Riszájkling lemezbemutatója, hanem a Rapülõk visszatérése.
Berkes: - Bónuszként két-három dal megszólal az albumról, de amúgy az eredeti Rapülõk koncertjére kerül sor januárban. Így is sokan leszünk a színpadon. Sipeki Zoltán gitározik, Frey György basszusozik, a fúvóskart Csizmadia Dávid, Huba Zoltán, Hunyadi László és Tulkán Péter alkotja, Auth Csilla, Czerovszky Heni, Tunyogi Orsi és Szolnoki Péter pedig vokálozik. Valamint még ott lesz a két sztárvendég, Szulák Andrea és Somló Tamás is.
Michel: - Értelmetlen dolog ennél több embert színpadra vinni. A különbözõ stílusok miatt hangosíthatatlan lenne a buli. No meg ez tényleg a Rapülõk visszatérése.
Geszti: - Ugyanakkor nem nosztalgiakoncert. Bár bízunk a dalok erejében, reméljük, hogy eljönnek olyan emberek, akik ifjabb napjaikat akarják átélni a hatásukra, de ez a produkció több lesz egyszerû koncertnél. Olyan showmûsorra készülünk, amilyen Magyarországon nem szokott létrejönni idõ és energia hiányában. Mindhárman dolgozunk a reklámiparban is, s az ott fellépõ igénnyel közelítünk az elõadáshoz, azaz professzionális projektet igyekszünk létrehozni. Bár nincs könnyû dolgunk, mert itthon a könnyûzenének nem alakult ki megfelelõ háttéripara. Nem azért, mert lusták vagy tehetségtelenek az emberek – a pop elzötyög road show-kon, ingyenes koncerteken. Meg kellett teremtenünk a produkció logisztikai hátterét. Elõször magunk sem tudtuk, kiket kérjünk fel hozzá, de végül csupa olyan fiatal színházi emberre esett a választásunk, aki a popkultúrában is otthon van. Koreográfus, díszlettervezõ, rendezõ és még sok más szakember segít abban, hogy január 21-én, a Budapest Sportarénában különleges élményben legyen része a közönségnek.
- A reklámos szemlélet nem megy a zene rovására?
Geszti: - Amíg készülnek a dalok, alkotásról, mûrõl van szó, amikor el kell adni, már termék – ez ilyen egyszerû. S mi nem azért igyekszünk feltupírozni az egészet, mert kevés volna benne a muzsika – erre szerintem tökéletes bizonyság lesz az album és maga a koncert, tehát a show zenei része –, a Rapülõk továbbélõ hagyománya, vagy inkább elkötelezettsége, hogy csak a „leg” kategóriája létezik számunkra.


Creative Commons License
Ezt a Mű művet Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Hungary Licenc alatt tették közzé.
Megjelent a Zenész magazinban, 2005-ben.


Berkes Gábor

Geszti Péter

Szentmihályi „Michel” GáborHivatalos honlap:

Rapülõk
Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek