Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Watch My Dying - KlausztrofĂłnia

KlausztrofĂłnia

1999 mĂĄjusĂĄban alakult a Watch My Dying egyĂŒttes. A mai felĂĄllĂĄs több tagcsere utĂĄn alakult ki. Az alapĂ­tĂł Veres GĂĄbor Ă©nekel Ă©s Eszenyi Imre basszusgitĂĄrozik, 2002-tĂ”l BordĂĄs ZoltĂĄn dobol, az egy Ă©vvel kĂ©sĂ”bb csatlakozott Bori SĂĄndor gitĂĄrozik Ă©s idĂ©n mĂĄrcius Ăłta a koncerteken KovĂĄcs Attila a mĂĄsik gitĂĄros. KĂ©t rövidebb anyag elkĂ©szĂŒlte utĂĄn a tavalyi Ă©v vĂ©gĂ©n jelent meg a debĂŒtĂĄlĂł album, a KlausztrofĂłnia.

- Milyen zenét jåtszik a Watch My Dying?
- Egy biztos: metĂĄlt – vĂĄlaszol Bori SĂĄndor. – Azon belĂŒl is a komplexebb, sĂșlyosabb, mondhatnĂĄnk, a progresszĂ­v vonalon vagyunk. Ezt szeretjĂŒk, ez jön belĂ”lĂŒnk. VĂĄllaljuk minden elĂ”nyĂ©vel Ă©s hĂĄtrĂĄnyĂĄval egyĂŒtt. Mert azĂ©rt tisztĂĄban vagyunk vele, hogy ezzel a zenĂ©vel itthon nem lehet kiugrĂł sikereket elĂ©rni.
- Szerintetek mire juthat ma MagyarorszĂĄgon egy progresszĂ­v metĂĄlt jĂĄtszĂł csapat?
- EgyelĂ”re hatĂĄrozottan felfelĂ© megyĂŒnk, egyre többen jĂĄrnak a koncertjeinkre. MĂĄr nem fordul elĂ”, hogy ötven embernĂ©l kevesebbnek jĂĄtsszunk a klubokban. Nagyobb bulijaink is vannak, fellĂ©ptĂŒnk az E-Klubban, a PetĂ”fi Csarnokban a Metal Mania fesztivĂĄlon, valamint a Tankcsapda elĂ”tt. SĂ”t, utĂłbbi zenekarral talĂĄn turnĂ©ra is tudunk menni az Ă”sszel. Tömegek elĂ”tt jĂĄtszva kiderĂŒlt, hogy az emberek jobban veszik a zenĂ©nket, mint gondoltuk volna. Itt tartunk most, s csak remĂ©ljĂŒk, hogy nem ez a csĂșcs.
- Talån nem lehet többet elérni ezzel a zenével?
- EgyszerĂ»en csak arrĂłl van szĂł, hogy ez a stĂ­lus rĂ©tegzene – mondja Veres GĂĄbor. – Zeneileg, szakmailag könnyebb elismertsĂ©gre szert tenni, de az embereknek Ășgy ĂĄltalĂĄban tĂșl sok ez a zene. BĂĄr nem Ă©rtjĂŒk miĂ©rt, mert szerintĂŒnk tele vagyunk slĂĄgerekkel
 TĂ©ny, hogy egyesek le is jĂĄratjĂĄk a metĂĄlt, de mi – azon tĂșl, hogy szeretjĂŒk ezt a zenĂ©t jĂĄtszani – igyekszĂŒnk elĂ©rni, hogy a stĂ­lus helyzete pozitĂ­v irĂĄnyba mozduljon el.
- Milyen eszközökkel?
- SzeretnĂ©nk minĂ©l több emberhez eljuttatni a dalainkat. Ezt szolgĂĄlja, hogy sorra kĂ©szĂŒlnek klipjeink. Az elsĂ”t, az Idomtalan cĂ­mĂ» szĂĄmhoz forgatott alkotĂĄst a performance mĂ»vĂ©sz Masha jegyzi. NyĂĄron, a nagyobb fesztivĂĄlokon szĂ­npadra is vittĂŒk a klipet. Az ilyen akciĂłkkal pĂĄrhuzamosan a zenĂ©nk is vĂĄltozott, bĂĄr nem megerĂ”szakoltan lett egyszerĂ»bb, az Ă©vek sorĂĄn mi vĂĄltoztunk. A dalok „dalszerĂ»bbek” lettek, követhetĂ”bbek a tĂ©mĂĄk önmagukban Ă©s egymĂĄshoz kĂ©pest is.
- Konkrétabban?
- „VĂ©n” fejjel rĂĄjöttĂŒnk, hogy nem kell minden hat Ă©s feledik ĂŒtemre betenni egy felĂŒtĂ©st
 JĂł jĂĄtszani bonyolult dolgokat, de azĂ©rt arra is oda kell figyelni, mi az, ami mĂ©g Ă©rthetĂ”, s mi az, ami mĂĄr nem. PrĂłbĂĄljuk kerĂŒlni az öncĂ©lĂș zenei megoldĂĄsokat, s Ășgy Ă©rezzĂŒk, hogy ez sikerĂŒlt is az albumon.
- Ez azt jelenti, hogy mår nem is progresszív a Watch My Dying zenéje?
- Dehogynem – feleli a gitĂĄros, a KlausztrofĂłnia legtöbb dalĂĄnak szerzĂ”je. – Zeneileg egyszerĂ»södtĂŒnk, viszont hangulatilag összetettebb a Watch My Dying, mint valaha. Igaz, szeretĂŒnk kĂ­sĂ©rletezgetni, szokatlan elemeket alkalmazni, de Ășgy, hogy a dal ne legyen befogadhatatlan. Igyekszem olyan mĂłdon szellĂ”sebbĂ©, egyszerĂ»bbĂ© tenni a zenĂ©nket, hogy ugyanakkor sĂșlyos is maradjon. A progresszivitĂĄst viszont nem tudjuk (Ă©s nem is akarjuk) szĂĄmĂ»zni, hiszen ez nĂĄlunk zsigerbĂ”l jön. Csak mĂĄr nem Ășgy, hogy azt Ă©lvezzĂŒk a szĂ­npadon, na, Ă©n is megjegyeztem ezt a bonyolult tĂ©mĂĄt, a tĂĄrsak is, közben a közönsĂ©g meg csak abbĂłl sejti, hogy nem rontottuk el a szĂĄmot, ha egyszerre hagyjuk abba

- Nos, tehĂĄt itt van az ezek szerint mĂĄr letisztult nagylemez. Hol kĂ©szĂŒlt?
- A gitĂĄrokat Ă©s a dobot Bakery StĂșdiĂłban, a basszust Ă©s az Ă©neket pedig a Grape StĂșdiĂłban rögzĂ­tettĂŒk. A keverĂ©s Ă©s a mastering Ășjra csak az elĂ”bbi helyen zajlott. Varga ZoltĂĄn Ă©s Straub DezsĂ” volt a kĂ©t hangmĂ©rnök. MĂ©g KovĂĄcs Attila nĂ©lkĂŒl vettĂŒk fel az anyagot, mivel Ă” csak kĂ©sĂ”bb csatlakozott hozzĂĄnk. EgyelĂ”re a koncerteken lĂ©p fel velĂŒnk, de teljes jogĂș zenekari tag, a következĂ” albumon mĂĄr jĂĄtszani fog.
- A dalainkra az eddig emlĂ­tettek mellett az irĂłnia, a humor is jellemzĂ” – teszi hozzĂĄ az Ă©nekes. – A szigorĂș, feszes tĂ©mĂĄk között gyakran sĂŒtĂŒnk el trĂ©fĂĄkat, hol a zenĂ©ben, hol a szövegben. Így kerĂŒlt a kĂ©pbe pĂ©ldĂĄul MĂĄriĂł, a harmonikĂĄs. A Nullpont cĂ­mĂ» szĂĄmban vendĂ©geskedik. Mint a puzzle utolsĂł darabja, Ășgy illeszkedett a dalhoz a jĂĄtĂ©ka. Mondta a stĂșdiĂłban, hogy a metĂĄlt nemigen kedveli, a kihĂ­vĂĄsokat viszont igen, ezĂ©rt vĂĄllalta a szereplĂ©st. Az összhatĂĄs nem lett vicces, inkĂĄbb bizarrĂĄ tette a dalt.
- Ki adta ki a lemezt?
- SzerzĂ”i kiadĂĄsban jelent meg. SĂ”t, azĂłta van egy frissebb kiadvĂĄny, a Szeg egyĂŒttessel közösen kĂ©szĂ­tettĂŒnk multimĂ©diĂĄs CD-t, dalokkal, klipekkel, fotĂłkkal. Ezt kĂŒldözgetjĂŒk a kiadĂłknak, hĂĄtha rĂĄharapnak. MagĂĄt a nagylemezt termĂ©szetesen a bulikon Ă©s az ismertebb metĂĄlboltokban lehet kapni, illetve a megrendelhetĂ” a honlaprĂłl.
- Mi történik veletek Ôsszel?
- SzĂł van ugye a Tankcsapda turnĂ©rĂłl, de most, a nyĂĄr közepĂ©n mĂ©g nem tudunk biztosat – mondja Bori SĂĄndor. - Szeptemberben Moby Dick Tribute album jelenik meg, ezen a MĂșlĂł Álom cĂ­mĂ» dalt jĂĄtsszuk. Ekkorra kĂ©szĂŒl el mĂĄsodik klipĂŒnk, a Nicht Vor Dem Kind cĂ­mĂ» dalhoz, s valĂłszĂ­nĂ»leg mĂĄr a harmadikon is elkezdĂŒnk dolgozni. Õsszel mindenkĂ©ppen megĂșjul a koncertmĂ»sorunk, a repertoĂĄr rĂ©sze lesz a GyĂșlĂ©kony csĂ­ra, a TĂșladagolt idĂ”, Ă©s a KĂ©k Ă©g, zöld fĂ» is.
Az elĂ”zĂ” tĂ©mĂĄhoz mĂ©g annyit hadd fĂ»zzek hozzĂĄ, hogy nem a pĂ©nz hajt minket, amikor Ă©rthetĂ”bbĂ© akarjuk tenni a zenĂ©nket. Mert nem azĂ©rt zenĂ©lĂŒnk, hogy egyszer majd ebbĂ”l Ă©ljĂŒnk, egyĂĄltalĂĄn nem errĂ”l szĂłl a dolog. Mindannyiunknak a Watch My Dying adja az erĂ”t a hĂ©tköznapokhoz, a zene fontos rĂ©szĂ©t kĂ©pezi Ă©letĂŒnknek Ă©s önfelfedezĂ©sĂŒnknek. És persze szeretnĂ©nk, hogy a dalaink minĂ©l több emberhez eljussanak. Mi mĂĄsĂ©rt is ĂĄllna ki a zenĂ©sz a szĂ­npadra?


Megjelent a Zenész magazinban, 2005-ben.

Hivatalos honlap:

Watch My Dying


Dal a KlausztrofĂłniĂĄrĂłl:

Carbon


Klip a KlausztrofĂłniĂĄrĂłl:

Idomtalan
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek