Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Visegrad Blues Band - Hey Joe – 1200 gitárral

Hey Joe – 1200 gitárral

Négy ország muzsikusai hozták létre tavaly a Visegrad Blues Band nevû együttest. A lengyel Leszek Cichoñski gitározik, honfitársa, Zbigniew Jakubek billentyûs hangszereken játszik, a szlovák Peter Lipa énekel, a cseh Ondøej Konrád szájharmonikán játszik és énekel, Magyarországot pedig Póka Egon basszusgitáros és Solti János dobos képviseli. Az alapkoncepciót nyilván nem kell magyarázni, az úgynevezett visegrádi négyek, azaz ez a négy nemzet most nem tárgyalással, hanem muzsikával igyekszik közel kerülni egymáshoz.

- Ki találta ki a zenekart?
- Leszek ötlete volt – mondja Póka Egon. – Valahogyan összeakadt egymással ez a hat ember. Korábban mindenki játszott mindenkivel, különbözõ formációkban, most végre együtt muzsikálhatunk. Az elsõ fellépésünk Magyarországon volt, ezután cseh túra következett, kétszer pedig Lengyelországban koncerteztünk. Úgy tûnik, elindult a zenekar a maga útján.
- Remek reklámötlet a visegrádi négyek zenészeinek összehozása. Ha popzenérõl lenne szó, ennyi elég is lenne az együttes létezéséhez. De a blues más világ.
- Persze, ez a történet már nem arról szól, hogy befussunk vagy pénzt keressünk. Egyik tanítványom rákérdezett, miért csináljuk, hiszen nem kapunk sztárgázsit, rengeteget utazunk, gyakran nem a legideálisabb körülmények között. Azt válaszoltam, egyszer majd te is eljutsz odáig, hogy pusztán a muzsikálás kedvéért, az örömzenéért legyél ott egy bandában. Itt csupa tapasztalt, beérkezett zenész játszik, akiknek az a boldogság, ha együtt muzsikálhatnak. S nem mellesleg még az országukat is képviselik a nemzetközi bandában.
- Bár valóban csupa ismert zenészrõl van szó, azért bemutathatnád a tagokat.
- Jánoskát nyilván nem szükséges. Az a szerencse, hogy külföldön sem, hiszen az LGT-t jól ismerik ezekben az országokban. S talán már rólam is hallhattak korábban. Leszek Cichoñski jó néhányszor megkapta a legjobb lengyel blues-rock gitárosnak járó díjat. Saját zenekara, a Guitar Workshop 1991 óta létezik, többek között Krzysztof Scieranski is tagja volt. Zbigniew Jakubek a katowicei zeneakadémián végzett. Nem újdonság számára a nemzetközi banda, egy sor olyan külföldi hírességgel játszott együtt, amilyen Frank Gambale vagy Eric Marienthal.
A Magyarországon is gyakran koncertezõ Peter Lipa a szlovák jazz legismertebb alakja. Közel negyvenéves pályája során már a fél világot bejárta, Örményországtól Mexikóig. Ondøej Konrád a legkeresettebb cseh szájharmonikás, emellett õ a Binder-Konrád Blues Band énekese, itt a neves gitáros, Peter Binder mellett szerepel.
- Milyen zenét játszotok, milyen dalok vannak mûsoron?
- Rythm and blues alapú, fúziós történetrõl van szó. Egyelõre nincs saját számunk, még nem töltöttünk egymással annyi idõt, hogy dalok születhettek volna. Jazz standardok és blues örökzöldek szólalnak meg a koncerteken, természetesen saját felfogásunkban. A közönség eddig mindenhol vevõ volt a bandára, három ráadásnál kevesebbet még nem adtunk. Ezek szerint lejön a színpadról, hogy nem nyögvenyelõs a produkció, valóban jó kedvbõl és örömmel zenélünk.
- Hogyan tudtok próbálni?
- Az elsõ buli elõtt Lengyelországban találkoztunk, hogy összerakjuk a mûsort. Azóta pedig hamarabb utazunk a fellépések helyszínére, hogy legyen idõnk próbára. Túlzásba nem kell vinnünk, hiszen a dalokat ismerjük, s a koncertek legnagyobb részét improvizáció teszi ki.
- Mikor játszik újra Magyarországon a Visegrad Blues Band?
- Július tizedikén a paksi fesztiválon lépünk fel. Ha már újra együtt leszünk, pár nótát felveszünk Törökbálinton, hogy legyen zenei anyag a Duna Televízió rólunk szóló mûsorához. Õsszel pedig a nagykanizsai jazz fesztiválon játszunk. Itt az ideje, hogy Magyarországon is mozduljunk.
- Lemez?
- Tervezzük, de nem szeretnénk kizárólag feldolgozásokat tenni rá. Ha elkészülnek a saját dalaink, biztosan lesz albumunk, de ez ebben az évben még nem aktuális.
- Májusban Wroclawban léptetek fel, különleges körülmények között.
- No ez nem pont a Visegrad Blues Band volt, a trióváltozatot, azaz Leszeket, Jánoskát és engem Tóth János Rudolf kísért el a harmadik Thanks Jimi fesztiválra. Amerikai Gibson fesztivál adta az ötletet Leszeknek, hogy egy helyen, ez esetben az óváros fõterén hozza össze a lehetõ legtöbb gitárost. Idén már ezerkétszázan jöttek el! Négy-öt órás mûsor keretében mások mellett mi is felléptünk, ezután jött a fõ attrakció. Az ezerkétszáz gitáros egyszerre játszott el egymás után három dalt. A Hey Joe, a Little Wing és a Wild Thing volt mûsoron. Már a hangolás is kivételes élmény volt. Utána pedig olyat éltem át, mint még soha. Fantasztikus volt, hogy ennyien játszunk együtt. Jól nézett ki, jól is szólt, de nem ez volt az igazán érdekes, hanem hogy ilyen sok, hasonló gondolkodású, ugyanazt érzõ ember gyûlt össze. Nem is lehet elmondani, mekkora élmény volt, ezt ott helyben kellett megélni. Remélem, jövõre az olvasók személyesen tapasztalhatják meg az érzést, mert a tervek szerint a fesztiválra Budapesten (és Prágában) is sor kerül.
- Ha csak a növendékeiddel számolunk, akkor is szép számú gitáros jöhet össze. Most az iskolaigazgató Póka Egont kérdezem: igaz, hogy a Kõbányai Zenei Stúdióból már külföldre is mehetnek tanulni a diákok?
- Januárban Hammelburgban volt az európai zeneiskolák találkozója. Angol, holland, ír, német és magyar sulikból jöttek össze tanárok és diákok. Nemzetközi zenekarokat hoztunk létre a növendékekbõl, tanárok irányítása mellett. Nekem remek társaság jutott, az ír Wallis Bird nagy tehetségû gitáros és énekesnõ, mellette német dobos és gitáros, holland basszusgitáros és magyar zongorista alkotja az együttest. Nem egyszeri alkalomról volt szó, a banda azóta is létezik, már játszottak Frankfurtban, a Musikmessén és Dublinban, Wallis év végi zárókoncertjén. Augusztus tizennegyedikén pedig a Szigeten lépnek fel. Bármi lehet a lányból és persze a zenekarából.
De visszatérve a kérdéshez, a januári találkozón megállapodtunk, hogy õsztõl (egyelõre) öt-öt diák vendégtanuló lehet egymás iskoláiban. Hozzánk is érkeznek és mi is küldhetünk. Nagy dolog ez, így végre a gyerekek elõtt is megnyílik Európa, már a suli évei alatt bekapcsolódhatnak a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe.


Megjelent a Zenész magazinban, 2005-ben.

Hivatalos honlap:

Visegrad Blues Band


Három klasszikus dal a VBB elõadásában:

All Along The Watchtower

Hoochie Coochie Man

Politician
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek