Jelentkezz be! [ ŕj vagy itt? RegisztrŠlj!]

Pribojszki Mátyás - A harmonika környezete

A harmonika környezete

A kiv√°l√≥ sz√°jharmonik√°s-√©nekest a Blues Fools frontemberek√©nt ismerhett√ľk meg. A t√≠z √©ven √°t m√Ľk√∂d√Ķ klubbanda sokat el√©rt, rengeteget j√°rt k√ľlf√∂ldre, s h√°rom albumot jelentett meg. Most is itt van egy friss lemez, Flavours c√≠mmel, de ezt m√°r a Pribojszki M√°ty√°s Band jegyzi. A n√©vad√≥ mellett Peng√Ķ Csaba (b√Ķg√Ķ), Kov√°cs Erik (billenty√Ľs hangszerek) √©s Adamecz J√≥zsef (dob) alkotja a zenekart.

- Csak hogy világosan lássunk: ez most a szólóprojekted a Blues Fools mellett?
- Nem eg√©szen ‚Äď mondja Pribojszki M√°ty√°s. ‚Äď Egyr√©szt hivatalosan m√°r nincs Blues Fools, m√©g ha id√Ķnk√©nt fel is l√©p√ľnk, a f√ļv√≥skarral kieg√©sz√ľlve, m√°sr√©szt a Band (vagy esetenk√©nt Pribojszki Quartet, mert ezen a n√©ven is szoktunk j√°tszani) val√≥di zenekar, nem sz√≥l√≥projekt.
- Részletesebben?
- Ehhez vissza kell menn√ľnk az id√Ķben. Nagyon j√≥l √©reztem magam a Blues Fools egy√ľttesben, m√°r csak az√©rt is, mert huszon√∂t orsz√°gba juthattam el a csapattal. K√ľl√∂nb√∂z√Ķ fesztiv√°lokon l√©pt√ľnk fel, sok remek muzsikussal j√°tszottunk jam session keret√©ben. (T√∂bbek k√∂z√∂tt Paul Lamb, Duke Robillard, Herbie Goins, Andy J. Forest √©s Sugary Ray Norcia t√°rsas√°g√°ban is zen√©lhettem.) √Čpp ezek az alkalmak hozt√°k a v√°gyat, hogy szeretn√©m kipr√≥b√°lni magam m√°sokkal is. Hogy megtudjam, mit lenn√©k k√©pes l√©trehozni m√°s zen√©szekkel. Milyen lenne p√©ld√°ul git√°r n√©lk√ľl j√°tszani a bluest, vagy mi j√∂nne ki abb√≥l, ha nem ‚Äěd√ļrn√°nk‚ÄĚ annyira.
Amikor egy fesztiv√°lon hosszabb id√Ķ ut√°n √∂sszetal√°lkoztam Peng√Ķ Csab√°val (aki egy√©bk√©nt a Blues Fools kezdeti id√Ķszak√°ban a zenekar tagja volt), felmer√ľlt az √∂tlet, hogy csin√°lhatn√°nk egy√ľtt valamit. Tapasztalt √©s nagy tud√°s√ļ zen√©szeket aj√°nlott, √≠gy ker√ľlt az egy√ľttesbe Adamecz J√≥zsef √©s Kov√°cs Erik. Rajtam k√≠v√ľl mindenki v√©gzett muzsikus, √ļgyhogy van mit tanulnom t√Ķl√ľk. Nagy inspir√°ci√≥t ad ez a t√°rsulat.
- Ez√©rt sz√Ľnt meg a Blues Fools?
- K√©t √©ve j√∂tt l√©tre a kvartett, s egy ideig p√°rhuzamosan futott a k√©t zenekar. √Ām amikor B√©k√©scsab√°r√≥l Budapestre k√∂lt√∂ztem, jobbnak l√°ttam, ha befejezem a kor√°bbi t√∂rt√©netet. Egyszer√Ľen nem tudtam kell√Ķk√©ppen koordin√°lni √©s √∂sszetartani a r√©gebbi csapatot. Azonban ha van ig√©ny egy-egy koncertre a f√ļv√≥skaros v√°ltozatb√≥l, azt sz√≠vesen v√°llaljuk. Valamint a m√°jusi, b√©k√©scsabai lemezbemutat√≥n r√©gi t√°rsaim is sz√≠npadra l√©ptek.
- Azt is mondtad, hogy val√≥di zenekarr√≥l van sz√≥, azaz a t√∂bbiek nem k√≠s√©r√Ķzen√©szek.
- A n√©v megt√©veszt√Ķ lehet ‚Äď ments√©gemre sz√≥ljon, hogy nem √©n tal√°ltam ki‚Ķ Dobosunk javasolta, hogy mivel √©n vagyok el√∂l, viselje a nevemet az egy√ľttes. Eleinte idegenkedtem t√Ķle, de v√©g√ľl belementem. √Ām ett√Ķl m√©g zenekar vagyunk. A Flavours dalait egy√ľtt √≠rtuk. Ez szerepel a bor√≠t√≥n √©s ezt adtuk le az Artisjusnak is. Mert √≠gy igaz. Nincs olyan sz√°munk, amiben ne lenne ott mindegyik√ľnk egy vagy t√∂bb √∂tlete.
- Megkaptad azt a Band zen√©j√©t√Ķl, amire v√°gyt√°l?
- √ögy √©rzem, hogy sokkal szabadabban muzsik√°lhatok, mint kor√°bban. S nem csak az√©rt, mert az el√Ķz√Ķ zenekarnak megvolt a saj√°t kiforrott st√≠lusa √©s ehhez a maga k√∂z√∂ns√©ge, ami √≠gy egy√ľtt term√©szetesen bizonyos korl√°tokat √°ll√≠t, illetve √°ll√≠that a zen√©sz el√©. Az instrumentumok jelleg√©b√Ķl is ad√≥dik, hogy itt kevesebb a k√∂t√∂tts√©g: a billenty√Ľs hangszerek j√≥val t√∂bb szabads√°got adnak a zen√©ben, pontosabban a mi zen√©nkben, mint a git√°r.
- A lemezt hallgatva felt√Ľnt, hogy nem ragaszkodtok a tradicion√°lis blueshoz. A magyar sz√°jharmonik√°sokra am√ļgy is jellemz√Ķ, hogy igyekeznek √ļj utakat keresni. Szerinted mi√©rt? Illetve t√©ged mi vezet ezen a t√©ren?
- A k√∂t√∂tts√©gekre visszautalva: szerintem minden hangszernek megvannak a maga korl√°tai. A diatonikus bluesharmonik√°nak tal√°n a t√∂bbin√©l is ink√°bb. H√ļsz hang, k√©t √©s f√©l, legfeljebb h√°rom okt√°von bel√ľl ‚Äď ez igaz√°n nem sok. A harmonik√°sok azzal igyekszenek kit√∂rni, hogy m√°s, a megszokott√≥l elt√©r√Ķ zenei k√∂rnyezetet alkotnak hozz√°. N√°lunk ez konkr√©tan azt jelenti, hogy a tradicion√°lis blues mellett hangs√ļlyosan vannak jelen a zen√©nkben a modernebb hangz√°s√ļ jazz, funky √©s soul elemek.
- Ha zavarnak a korlátok, miért választottad épp ezt a hangszert?
- A hangszer v√°lasztott engem‚Ķ 1988-ban vettem egy k√≠nai gy√°rtm√°ny√ļ harmonik√°t a piacon, s azut√°n mindenhov√° elk√≠s√©rt a hangszer. El√Ķsz√∂r a Surda-dalt igyekeztem megsz√≥laltatni rajta ‚Äď erre j√≥l eml√©kszem. Ahogyan arra is, hogy akkoriban a junior √ļsz√≥v√°logatottban milyen arccal figyelt√©k a t√∂bbiek a pr√≥b√°lkoz√°saimat‚Ķ Nem gondoltam arra, hogy muzsikus leszek, b√°r nagyap√°m k√ľl√∂nleges m√≥don haszn√°lta a sz√°jharmonik√°t, √©desap√°m pedig szaxofonon j√°tszott. Egyszer b√©k√©scsabai, zen√©lget√Ķ bar√°taim, k√©t v√∂r√∂sboros k√≥la k√∂z√∂tt elh√≠vtak az egy√ľttes√ľkbe. Ez volt a Rag Doll. 1991-ben m√°r koncertezt√ľnk is. Egy √©vre r√° a j√≥val ismertebb Dob√≥kocka invit√°lt. Igaz√°b√≥l ott kezd√Ķd√∂tt a tanul√°s. Ezut√°n pedig m√°r a Blues Fools j√∂tt, 1994-ben, Debrecenben, a f√Ķiskola mellett, majd √ļjra B√©k√©scsab√°n, amikor √°tiratkoztam a helyi Tan√≠t√≥k√©pz√Ķbe. Mindek√∂zben t√∂bb sz√°z blues albumot gy√Ľjt√∂ttem, hallgattam. Jelenleg t√∂bb mint ezer, k√ľl√∂nb√∂z√Ķ blues anyaggal b√ľszk√©lkedhetek.
Mag√°r√≥l a hangszerr√Ķl m√©g hadd mondjam el, hogy egyesek szerint nem minden zenei m√Ľfajban haszn√°lhat√≥ a korl√°tai miatt, de arra felt√©tlen√ľl alkalmas, hogy k√ľl√∂nleges hangulatot teremtsen. S√Ķt, a hangszer vil√°gh√≠r√Ľ virtu√≥zai (p√©ld√°ul Howard Levy vagy Carlos Del Junco) m√°r r√©g bebizony√≠tott√°k, hogy speci√°lis technika elsaj√°t√≠t√°s√°val a korl√°tok abszol√ļt legy√Ķzhet√Ķek.
Sz√°momra a zene els√Ķsorban a hangulatokr√≥l sz√≥l. A sz√°jharmonika rendk√≠v√ľl alkalmas arra, hogy megnevettessen √©s megr√≠kasson ‚Äď √°m n√©ha m√©g ideges√≠teni is k√©pes. Meg kell tal√°lni a hely√©t a zen√©ben. S m√©g egy apr√≥s√°g: szerintem a harmonika a legintimebb hangszer. Mi ugyanis nem l√°tjuk, amit j√°tszunk, ellent√©tben a git√°rossal, a dobossal, a billenty√Ľssel‚Ķ A kez√ľnkben tartjuk, ajkainkat r√°szor√≠tva, esetenk√©nt a nyelv√ľnket is haszn√°lva sz√≥laltatjuk meg a hangszert, kiz√°r√≥lag a f√ľl√ľnkre t√°maszkodva.
- A lemezeteken a harmonika egyáltalán nem tolakodó. Ez lenne a helye?
- Ez az √©n hozz√°√°ll√°som. Sz√≥l√≥hangszerr√Ķl van sz√≥, ez egy√©rtelm√Ľ, de a dalok val√≥ban nem a harmonik√°ra kihegyezettek. Igyekezt√ľnk √ļgy elk√©sz√≠teni az albumot, hogy egy pillanatig ne legyen unalmas. V√©gig tudn√©k ‚Äědud√°lni‚ÄĚ egy √≥r√°t, de az nagyon nem illene hozz√°m. √Čn ugyanis a k√∂z√∂s muzsik√°l√°st szeretem. Egyszer-k√©tszer ugyan ‚Äěodatekerek‚ÄĚ, de nem err√Ķl sz√≥l sz√°momra a zene √©s az √ļj lemez√ľnk sem. Sokkal ink√°bb magukr√≥l a dalokr√≥l.
- Kik segítettek a felvételen?
- Csupa j√≥ bar√°t. P√©ld√°ul Sz√Ľcs G√°bor, az egyik legjobb magyar bluesgit√°ros. Valamint k√©t k√ľlf√∂ldi muzsikus is szerepet v√°llalt az albumon. Az olasz git√°ros Mike Sponz√°t 2000-ben ismertem meg egy it√°liai fesztiv√°lon. Az√≥ta √°lland√≥ a kapcsolatunk, zen√©l√ľnk egym√°s lemezein √©s koncertjein. Az angol √©nekes-git√°ros Ian Siegal is rendszeres jam-t√°rsam, vele 2001-ben, egy lappf√∂ldi fesztiv√°lon j√°tszottam el√Ķsz√∂r egy√ľtt. Mindh√°rman egy-egy dalban muzsik√°lnak. Azaz v√©glegesen term√©szetesen nem vetett√ľk el a git√°rt. S√Ķt, ha lehet√Ķs√©g ad√≥dik, a koncertekre vel√ľnk tart a hangszer szint√©n remek m√Ľvel√Ķje, Sz√°sz Ferenc.
- Hol szoktatok fellépni?
- A Fat Mo‚Äôs Club a t√∂rzshely√ľnk, minden m√°sodik h√©tf√Ķn j√°tszunk. Emellett persze m√©g sok klubban √©s fesztiv√°lon fordulunk meg. Fontos, hogy csak akkor v√°llalunk el egy fell√©p√©st, ha mind a n√©gyen r√°√©r√ľnk, n√°lunk nincs helyettes√≠t√©s. Tal√°n ez is jelzi, hogy val√≥di zenekarr√≥l van sz√≥. K√ľlf√∂ld√∂n is sokat j√°tszunk, ebben Duna J√°nos seg√≠t nek√ľnk. Koncertezt√ľnk m√°r Franciaorsz√°gban, Belgiumban, Lengyelorsz√°gban √©s √ćrorsz√°gban, j√ļniusban pedig √ļjra finnorsz√°gi turn√©ra indulunk.
- Szerz√Ķi kiad√°sban jelent meg a Flavours. Mi√©rt?
- Volt m√°r dolgunk ‚Äěnagy‚ÄĚ kiad√≥val, √≠gy j√≥l tudom, hogy ez nem az a zene, ami oda val√≥. Mert feleslegesen ker√ľl a boltokba a lemez, ha senki nem tud r√≥la, hogy ott van. Szponzorok seg√≠ts√©g√©vel √©s saj√°t zsebb√Ķl elk√©sz√ľlt az anyag, megvolt a gy√°rt√°s, s √≠gy mi magunk tudunk gazd√°lkodni az albummal. P√©ld√°ul k√ľldhet√ľnk ak√°r t√∂bb sz√°z darabot k√ľlf√∂ldi fesztiv√°lszervez√Ķknek. Jobban j√∂v√ľnk ki, mintha a kiad√≥t√≥l kellene megv√°s√°rolnunk a saj√°t lemez√ľnket‚Ķ
Am√ļgy sem a p√©nzr√Ķl sz√≥l sz√°munkra ez a t√∂rt√©net. Ha √∂sszegy√Ľlik annyi p√©nz az els√Ķ album elad√°s√°b√≥l, amib√Ķl belev√°ghatunk a m√°sodik elk√©sz√≠t√©s√©be, akkor m√°r meg√©rte megcsin√°lni.
- Nem k√©rdezem, milyen hangszert haszn√°lsz, mert a szakm√°ban j√≥l tudj√°k, hogy a Hering Harmonicas forgalmaz√≥ja vagy, t√∂bb p√°lyat√°rsad is haszn√°lja ezt a m√°rk√°t. Viszont nem csak √ľzletelsz, fesztiv√°lokat is rendezel a hangszernek.
- Annyit az√©rt hadd mondjak el a Heringgel val√≥ kapcsolatomr√≥l, hogy 2000 √≥ta a brazil c√©g egyed√ľli eur√≥pai endorsere vagyok. Kelet-Eur√≥p√°ban √©n forgalmazom a m√°rk√°t, s m√°r n√©gy √©ve ott vagyok a Musikmess√©n. Id√©n Frankfurtban, a brazil k√∂vets√©gen Kov√°cs Erikkel √©s Sz√°sz Ferivel adtunk koncertet ‚Äď olyan sikerrel, hogy id√©n √Ķsszel val√≥sz√≠n√Ľleg brazil turn√©ra indulunk.
Ami a fesztiv√°lokat illeti, febru√°rban ker√ľlt sor az els√Ķ ilyen rendezv√©nyre. A Fat Mo‚Äôs Clubban Szab√≥ Tomival, Ferenczi Gyurival √©s Horv√°th Misivel j√°tszottunk. Szeptemberben nagyobb szab√°s√ļ bulit szeretn√©nk, ez lenne a Budapest Harmonika Fesztiv√°l. Ki√°ll√≠t√°ssal, bemutat√≥kkal √©s koncertekkel, magyar √©s k√ľlf√∂ldi zenekarok r√©szv√©tel√©vel. Nem kiz√°r√≥lag a bluest, hanem mag√°t a sz√°jharmonik√°t √©s a harmonika kult√ļr√°j√°t szeretn√©m n√©pszer√Ľs√≠teni. Hogy ne csak legyintsenek az emberek, ha azt hallj√°k, valaki ezen a hangszeren j√°tszik. Igenis van komoly oldala a harmonik√°nak!


Megjelent a Zenész magazinban, 2005-ben.

Hivatalos honlap:

Pribojszki M√°ty√°s


K√©t dal a Flavours c√≠m√Ľ albumr√≥l:

She's 19

Kenny's Theme
Fűoldal            Cikkek            Fůrum            KŲzŲssťg            Kapcsolat
Marůthy GyŲrgy © 2006 • Adatvťdelmi elvek