Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]

Gerendás Péter - A zenélés társasjáték

A zenélés társasjáték

Mivel is kezdjük? Az e hónapban megjelenõ albummal, az Apák könyvével? Vagy az ugyan még a tavalyi év végén boltokba került lemezzel, a Mementóval, aminek hamarosan, május másodikán lesz a bemutató koncertje? Ráadásul még az is aktuális, hogy újra összeállt az egykori Gerendás Péter Társaság, hogy egyetlen klubban felidézze a másfél évtizeddel ezelõtti, kivételesen jó hangulatot.

- Úgy tûnik, nagyon pörög veled az élet.
- S arról még nem is tudsz, hogy õsszel újabb lemezem jelenik meg – mondja Gerendás Péter. – Már szinte a teljes anyag összeállt a fejemben.
- Nem sok ez? Egy év leforgása alatt három album…
- Úgy gondolom, nem szabad, hogy a mûvészt korlátozzák, vagy akár csak befolyásolják a lemezkiadás szabályai. Ha felszínre kerül valami, igenis el kell készíteni, meg kell jelentetni. Szerencsére ebben remek partnerem Tóth Csaba és a NarRator Records. Mi több, az Apák könyve ötlete egyenesen Csabától származik.
- Javaslom, haladjunk inkább sorban, mert olvasóinkat még a Mementóról sem tájékoztattuk.
- A holokauszt hatvanadik évfordulójára készítettem a lemezt. E témában írt korábbi dalaim, például a Százéves pályaudvar és az Ötezer éves kõ mellett új számok, valamint egy héber nyelvû darab került rá. A lemezbemutató koncertre május másodikán kerül sor, a Dohány utcai zsinagógában.
- Rock a zsinagógában?
- Volt már itt koncert, nem is egy, de rock tudomásom szerint még valóban nem. Ki tudja, ez talán valaminek a kezdete… Egyébként a lemez kimondottan lírai hangvételû – másmilyen nem is lehetne.
- Térjünk át a friss albumra, ami elméletben napokon belül megjelenik.
- Vámos Miklós Apák könyve címû mûve ihlette a dalokat. Mint mondtam, Tóth Csaba adta az ötletet, de nagyon is egybevágott az ízlésemmel, ugyanis nagyra tartom a könyvet, többször is elolvastam, egy ültõ helyemben. Eredetileg fejezetenként mentünk volna, úgy, hogy a zenémre egy ember írja a szövegeket. De menet közben változott a koncepció. Végül minden vers más szövegíró és/vagy költõ mûve. Úgy gondolom, nem akármilyen a névsor: Bereményi Géza, Bródy János, Faludy György, Fábri Péter, Fekete György, Fodor Ákos, Horváth Attila, Karafiáth Orsolya, Nemes István és Sztevanovity Dusán jegyzi a szövegeket. Kit felejtettem ki? Csak magamat… Faludy létezõ verse mellett mindenki újat írt, felkérésre. S noha a habarcs, ami összetartja a köveket, nyilván a könyv, egyik szerzõnek sem volt kötelezõ szorosan kapcsolódni hozzá. Csak annyit kértünk, hogy az apa-gyermek kapcsolatról szóljanak a versek.
- Nyilván ezután készült a szövegekhez a zene.
- Épp ellenkezõleg. Csak Faludy és Fodor verse volt meg elõbb. Mivel a többiek vagy profi szövegírók, vagy ha elsõsorban költõk is, már írtak zenére, nem okozott gondot nekik, hogy a dalaimra írjanak.
- Akkor nem kizárólag a könyv ihlette õket, a zenékkel nyilván nagyon is befolyásoltad õket. Igaz is, milyen muzsika illik ehhez a témához?
- A korábbi lemezeimet ismerõket valószínûleg meg fogja lepni az Apák könyve. A latin stílus ugyanis egyáltalán nem jelenik meg a számokban. A lírai énem itt is erõs, mellette rockos hatások jellemzik az anyagot. Ami talán a leginkább érdekes lehet zenei szempontból, az az én szövegemmel készült dal. A könyv történetét dolgoztam fel benne. S ahogy Vámos Miklós nem csak a történésekkel, hanem a szöveg nyelvezetével is átfog háromszáz évet, hasonlóképp jártam el, csak én a zene terén. Hogy könnyebb legyen elképzelni: a szám elején tekerõlant és furulya szól, késõbb csatlakoznak hozzájuk a modernebb hangszerek. S ugyanez történik a zenei stílusokkal.
- Kikkel készítetted a lemezt?
- Állandó zenekaromból Nagy Zoltán zongorázik. Valamikor nagyon régen már zenéltünk együtt, késõbb másfél évtizedet Norvégiában töltött, nemrég tért haza, s azóta újra közösen muzsikálunk. Bõgõn és basszusgitáron szintén a bandám tagja, Pengõ Csaba játszik. A dobos Szende Gábor, vendégként Agócs Gergõ (népi hangszerek), Gereben Zita (ének), Gerendás Dani (ütõhangszerek), Mandel Róbert (tekerõlant), Presser Gábor (harmonika) és Révész Sándor (ének) közremûködik.
- Ha már az állandó zenekarnál tartunk: kikbõl áll?
- Az említett két zenész mellett Dani fiam a dobos.
- Ugyanakkor április hetedikétõl a régi csapattal lépsz fel a Víghajósban.
- Igen, a legendás helyen újra játszik a legendás összeállítás. Legendásnak nevezem, mert a mai napig nagyon sokan emlegetik, hogy milyen jó hangulatúak voltak úgy tizenöt éve a Víghajós John Bull Pubban rendezett koncertek. Újra megkértem II. Lengyelfi Miklóst, Éry Balázst és Szentmihályi „Michel” Gábort, akikkel együtt kezdtünk játszani ezen a helyen, hogy elevenítsük fel a régi idõket. Most úgy néz ki, havi három csütörtök estén fogunk játszani.
- A régi mûsorral? Sok-sok feldolgozással?
- Nem egészen. Akkoriban kényszer – még ha kellemes kényszer is – volt, hogy külföldi számokkal dúsítsuk a mûsort, hiszen még csak egy, vagy két lemezem jelent meg. Természetesen sok régi dalt fogunk játszani, ám az újabbakat sem hanyagoljuk el. A hangsúly mindenképpen azon van, hogy felelevenítsük az egykori hangulatot.
- Elég gyakran változik a zenekarod felállása. Miért?
- Szeretem a szabadságot. A zenében is. Ha idõrõl-idõre más zenészekkel játszom, új ízek, új invenciók dobják fel a muzsikát. A zenélés társasjáték – mindig ugyanazokkal játszva unalmassá válhat. Eddig az elmélet. A gyakorlatban persze más is belejátszott a váltásokba, Michel például annak idején azért távozott, mert elindult a Rapülõk produkció, s nem tudtunk egyeztetni. Illetve volt, akitõl én váltam meg.
- A jelenlegi dobost nehéz lesz kirúgni…
- Igen, úgy néz ki, Dani „örök darab” marad. Hacsak el nem hívja egy híres metálcsapat…
- Hol játszol a mai zenekarral? S hol szoktál egymagad fellépni? Mert ugye ilyen változata is van a produkciónak.
- Egyedül már tíz éve a Janis’ Pub a törzshelyem, minden hétfõ este lépek fel, egy szál gitárral. Így is lehet jó hangulatot teremteni. A saját együttesemmel a Tacuba (ex-Tabasco) a stabil klub, a Jazz Gardenben havonta kétszer a házi zenekar szólista vendége vagyok. S még ott az Amaryllis vonósnégyes: velük Beatles feldolgozásokat adunk elõ. Nagy öröm ennyi zenekarral ilyen sokféle zenét játszani.
- Egyetlen kérdés maradt: milyen lesz az õsszel megjelenõ lemezed?
- Mivel a két legújabb albumom tematikus, egyikre sem kerülhettek rá az utóbbi években született „hagyományos” dalaim. Ezeket gyûjtöm össze a lemezre. Szerencsére van saját stúdióm, nyilván ezért is könnyebb rövid idõn belül ennyi anyaggal elõállni.


Megjelent a Zenész magazinban, 2005-ben.

Hivatalos honlap:

Gerendás PéterKapcsolódó cikk:

Gerendás Péter - Új dimenziók
Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek