Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

KaszĂĄs PĂ©ter - HatĂĄrok nĂ©lkĂŒl adni

HatĂĄrok nĂ©lkĂŒl adni

Itt volt az ideje, hogy KaszĂĄs PĂ©ter lĂ©trehozza sajĂĄt zenekarĂĄt. A mĂ©g mindig igen fiatal dobos Ă©pp tĂ­z Ă©vvel ezelĂ”tt, szinte mĂ©g gyerekkĂ©nt tĂ»nt fel. ElĂ”bb Török ÁdĂĄm Ă©s a Mini ĂŒtĂ”hangszeresekĂ©nt, majd önĂĄllĂłan a mĂĄsodik Dobos GĂĄlĂĄn. Az azĂłta eltelt idĂ”szakban sok produkciĂłban vett rĂ©szt, többek között tagja volt GerendĂĄs PĂ©ter zenekarĂĄnak, valamint egyik alapĂ­tĂłja az Electric Jazz Force egyĂŒttesnek. Egyre ismertebb Ă©s keresettebb muzsikus lett, idĂ©n ĂĄtvehette CeglĂ©den az Arany DobverĂ” dĂ­jat. Most pedig vĂ©gre itt van KaszĂĄs PĂ©ter sajĂĄt formĂĄciĂłja, a Nalanda.

- Az ĂĄprilisi ZenĂ©szben Birta MiklĂłs emlĂ­tette, hogy a dobosfarsangon mutatkozott be az egyĂŒttes. Ám azĂłta sem hallhattunk rĂłlatok.
- Nem vĂ©letlenĂŒl, mert az csak amolyan elĂ”zetes volt, igazĂĄbĂłl a nyĂĄron indul el a Nalanda – mondja KaszĂĄs PĂ©ter. – KĂ©t nagyobb koncertĂŒnk is lesz. Ami a cikk megjelenĂ©sekor mĂ©g elĂ”ttĂŒnk van, az a Sziget jazz szĂ­npadĂĄn rendezendĂ” buli, augusztus tizenötödikĂ©n este hĂ©tkor.
- Ennyi? KĂ©t koncert?
- EgyelÔre igen, mert elsÔsorban a lemezre próbålunk. Szeretnénk még az idén felvenni. A zenekart Birta Miki (gitår), Kolta GergÔ (basszusgitår), Zana Zoli (szaxofon) és Bubenyåk Zoli (billentyûs hangszerek) alkotja. Mindannyian nagyon keresett és emiatt elfoglalt zenészek, ezért nem könnyû az egyeztetés, még a próbåk esetében sem.
- Nem szokatlan hogy egy jazzformåció elÔbb készít lemezt, s csak utåna koncertezik?
- TalĂĄn valĂłban nem ez a hagyomĂĄnyos Ășt, de Ășgy gondolom, segĂ­thet a fellĂ©pĂ©sek szervezĂ©sĂ©nĂ©l, ha mĂĄr van albumunk. Igaz, Ă­gy lĂ©nyegĂ©ben a közönsĂ©g visszajelzĂ©sei nĂ©lkĂŒl hozzuk lĂ©tre, s csak a prĂłbĂĄkon Ă©s a stĂșdiĂłban, nem pedig a koncerteken formĂĄlĂłdnak a dalok, de szĂŒksĂ©gĂŒnk van rĂĄ az indulĂĄshoz. Sok nagyon jĂł zenekart hallottam az utĂłbbi Ă©vekben – többsĂ©gĂŒk mĂĄr meg is szĂ»nt, talĂĄn Ă©pp a lemez hiĂĄnya miatt. Az viszont biztos, hogy nem maradt utĂĄnuk hangzĂłanyag.
- Milyen zenérÔl van szó?
- A dalok döntĂ” többsĂ©gĂ©t Ă©n Ă­rtam, de csapatmunkĂĄval nyertĂ©k el vĂ©gleges formĂĄjukat. Akadt olyan prĂłba, ahol meg sem szĂłlaltam, vĂ©gig Miki adta az instrukciĂłkat. De csak az szĂĄmĂ­t, hogy vĂ©gĂŒl olyan dalok szĂŒlessenek, amilyeneket mindegyikĂŒnk akar, amelyek mind az ötĂŒnknek tetszenek. Ez azĂ©rt is fontos, mert tudom, hogy zenĂ©sztĂĄrsaimnak momentĂĄn nyilvĂĄn fontosabbak a mĂĄr futĂł produkciĂłik. A Nalanda törtĂ©nete csak Ășgy folytatĂłdhat, ha a többiek is lelkesek Ă©s szeretik a dalokat. Jelenleg ez a helyzet, azaz nem kĂ­sĂ©rĂ”zenĂ©szekkel dolgozom, hanem valĂłdi zenekarral.
Ami a zenĂ©t illeti, nehĂ©z vĂĄlaszolni a kĂ©rdĂ©sre. Mert azt Ă­rom meg, ami a fejemben van. S ezt nem tudom egyetlen kategĂłriĂĄba sem passzĂ­rozni. A dalokban van lĂ­ra, van rock, van drum and bass Ă©s mĂ©g sok minden. A Nalanda szanszkrit szĂł, a jelentĂ©se: hatĂĄrok nĂ©lkĂŒl adni. Ilyen ez a zene.
- A hatĂĄrok nĂ©lkĂŒlisĂ©get mĂĄr Ă©rtem, de mit jelent az „adni” ebben az esetben?
- SzeretnĂ©nk a szĂ­npadrĂłl ĂĄtadni Ă©rzĂ©seinket, hangulatainkat Ă©s persze dallamainkat. Valaki, aki mĂĄr hallotta nĂ©hĂĄny dalunkat, azt mondta: van fĂ©nye ennek a zenĂ©nek. ÖrĂŒlök, hogy ez a vĂ©lemĂ©nye, mert igyekeztem a megszokottnĂĄl több pozitĂ­vumot megjelenĂ­teni a szĂĄmokban.
- Ezt hogy Ă©rted?
- A magyar jazzĂ©let sokszor kesergĂ”, szomorĂș, ahogy szenvedve jĂĄtszanak a muzsikusok kis helyeken, sokszor valĂłban mĂ©ltatlan körĂŒlmĂ©nyek között. De nem hiszem, hogy ez elĂ”bbre vihetne minket. TehĂĄt Ă©pp a fordĂ­tottjĂĄt szeretnĂ©nk szĂ­npadra vinni, azaz pozitĂ­v hangulatot sugĂĄroznĂĄnk a zenĂ©nkkel.
- Milyen eszközökkel?
- Dallamos a zenĂ©nk, nem hasznĂĄlunk „mĂ©hen kĂ­vĂŒli”, szinte Ă©rtelmezhetetlen skĂĄlĂĄkat. Fontos, hogy a közönsĂ©g Ă©rtse a dalainkat. Tudom, bizonyos körökben eleve gyanĂșs, ha befogadhatĂł a zene, de belĂ”lem ez jön. Nem arrĂłl van szĂł, hogy megĂ­rom a szĂĄmot, majd elkezdek lefaragni belĂ”le.
- Hogyan szerzel zenét?
- Az esetek döntĂ” többsĂ©gĂ©ben leĂŒlök a szinti elĂ©, jĂĄtszom valamit, s abbĂłl vagy lesz dal, vagy nem. Sosem tanultam zeneszerzĂ©st, csak zeneelmĂ©letet, talĂĄn ezĂ©rt sem Ă©rdekelnek a szabĂĄlyok. BĂĄr gyanĂ­tom, hogy a zeneszerzĂ©ssel is hasonlĂł a helyzet, mint a regĂ©nyĂ­rĂĄssal. Ugye azt szoktĂĄk mondani, hogy hĂĄrom aranyszabĂĄlya van a regĂ©nyĂ­rĂĄsnak, de senki nem tudja, melyik ez a hĂĄrom

EgyĂ©bkĂ©nt azt vettem Ă©szre, hogy az a jĂł dal, amibĂ”l a szerzĂ” is tanul. Hogy honnan hovĂĄ lehet eljutni a zenĂ©ben. TehĂĄt a szintis, szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes zeneszerzĂ©s az, ami igazĂĄn fekszik nekem, bĂĄr persze elĂ”fordult, hogy egy groove-bĂłl szĂŒletett a dal.
- KorĂĄbban is Ă­rtĂĄl szĂĄmokat?
- Az Electric Jazz Force egy dalomat jĂĄtszotta, s Ă­rtam pĂĄr nĂłtĂĄt Martonosi György doboktatĂł könyvĂ©hez. TermĂ©szetesen hosszabb ideje prĂłbĂĄlkozom zeneszerzĂ©ssel, de a Nalanda az elsĂ” komolyabb produkciĂł, ami az Ă©n dalaimra Ă©pĂŒl.
- VĂĄltoztatott a dobolĂĄsodon, hogy mĂĄr szerzĂ” is vagy?
- NyilvĂĄn igen, ami talĂĄn mĂĄr abbĂłl is Ă©rzĂ©kelhetĂ”, hogy a dalaim nem dobcentrikusak. Eleve nem ebben gondolkodtam, Ă©n nem szeretem azokat a lemezeket, ahol mĂĄr az elsĂ” szĂĄm elejĂ©n is csak a dobos tudja, hogy hol az egy
 A zene felĂ”l közelĂ­tek dobolĂĄsnĂĄl is, ezt hozta magĂĄval a szerzĂ”i nĂ©zĂ”pont.
- Otthon veszitek fel a lemezt, Ă©desapĂĄd stĂșdiĂłjĂĄban?
- NĂĄla kĂ©szĂŒlt a jĂłl szĂłlĂł demĂł, de az albumot egyĂŒtt jĂĄtszva szeretnĂ©m felvenni, s az nĂĄlunk nem lehetsĂ©ges. Eleve Ă©lĂ”ben könnyen reprodukĂĄlhatĂł dalokat Ă­rtam, tehĂĄt több jöhet ki az ilyen jellegĂ» felvĂ©telbĂ”l. Az egyĂŒtt muzsikĂĄlĂĄs öröme, az egymĂĄst inspirĂĄlĂł rezgĂ©sek Ă­gy Ă©rezhetĂ”k lesznek a lemezen is, nemcsak a koncerteken.
- Most kizĂĄrĂłlag a NalandĂĄra koncentrĂĄlsz?
- A mĂĄsik fĂ” vonal a Free Style Chamber Orchestra. Nagy Jancsi Ă©s Birta Miki hozta lĂ©tre a huszonöt tagĂș zenekart. Ahogy az emlĂ­tett interjĂșban elmondta, klasszikus vonĂłsok Ă©s fafĂșvĂłsok mellett modern kvartett: gitĂĄr, bĂ”gĂ”, zongora Ă©s dob szĂłlal meg. KortĂĄrs zenĂ©t jĂĄtszunk, befogadhatĂł formĂĄban. Jancsinak nemrĂ©g mutattam kĂ©t szĂĄmot, tetszettek neki, Ășgyhogy hamarosan talĂĄn az Ă©n szerzemĂ©nyeim is a mĂ»sor rĂ©szĂ©t kĂ©pezik majd. De a következĂ” kĂ©t nagy koncerten, augusztus hatodikĂĄn Kapolcson Ă©s szeptember tizenhatodikĂĄn a Budapest Jazz FesztivĂĄlon mĂ©g biztosan nem szĂłlalnak meg.
- IdÔnként popprodukciókban is részt veszel.
- Az elsĂ” idĂ”kben elgondolkodtam, hogyan ĂĄlljak hozzĂĄjuk. Nem Ășgy Ă©rtem, hogy nem szĂ­vesen kezdtem bele. Nem, inkĂĄbb azt kerestem, hogyan lehetne Ă©lĂ”ben jobbĂĄ tenni az adott produkciĂłt. Ez izgalmas feladat, komoly kihĂ­vĂĄs. Azt mĂĄr talĂĄn ki sem merem mondani, hogy idĂ”nkĂ©nt Ă©lveztem is a muzsikĂĄlĂĄst

- Most termĂ©szetesen nem GerendĂĄs koncertjeirĂ”l vagy Bill lemezĂ©rĂ”l beszĂ©lĂŒnk, hanem arrĂłl a könnyĂ»zenĂ©rĂ”l, ami a kereskedelmi mĂ©diĂĄbĂłl ömlik a nyakunkba. MĂ©gis: hogyan lehet ezt Ă©lvezni?
- Sokan bĂĄntjĂĄk a popelĂ”adĂłkat, aminek gyakran van is alapja, de termĂ©szetesen akadnak kivĂ©telek. ÉlĂ”ben idĂ”nkĂ©nt igenis vannak jĂł pillanatok. Lehetne mĂ©g több is belĂ”lĂŒk, ha nem azt lĂĄtnĂĄ a kezdĂ” elĂ”adĂł mintakĂ©nt, hogy a lemezkĂ©szĂ­tĂ©s utĂĄn a hakni jön, egĂ©sz Ă©vben a pingpongasztalokon ĂĄllva. A magyar popszakma sajnos alig termel ki olyan Ă©nekeseket, Ă©nekesnĂ”ket, akik zenekar elĂ”tt tudnĂĄnak fejlĂ”dni, zenekarral teljesednĂ©nek ki.
- Mintha szĂ­vĂŒgyed lenne a pop is

- Nem hiszem, hogy az elfordulĂĄs vagy az ellensĂ©geskedĂ©s bĂĄrmi jĂłra vezetne. AmĂșgy pedig vannak popdalaim is. Igaz, eddig hiĂĄba osztogattam az anyagot, mindenki azt mondta, hogy nem illik a magyar közegbe. Nem ilyen zenĂ©k szĂłlnak a rĂĄdiĂłkbĂłl, tĂ©vĂ©kbĂ”l. De nem adom fel, a cikk megjelenĂ©sekor mĂĄr mĂ»ködĂ” honlapomra elĂ”bb-utĂłbb felteszek pĂĄr dalt közĂŒlĂŒk. De most termĂ©szetesen a Nalanda a fontosabb, ezĂ©rt is kĂ©szĂŒl az oldal.
Az lehet a gond, hogy nem tudom, mi a vezĂ©rlĂ”elv a mai magyar popzenĂ©ben. Ha egyĂĄltalĂĄn van vezĂ©rlĂ”elv. Vagy ha egyĂĄltalĂĄn van mai magyar popzene. Az egĂ©sz orszĂĄg a mĂșltban Ă©l, a törtĂ©nelmen kesereg, s Ă­gy van ez a poppal is. A korosabb elĂ”adĂłk hĂșsz-harminc Ă©ves felvĂ©telekre tĂĄtognak, a fiatalabbak pedig rĂ©gi slĂĄgereket dolgoznak fel. Ez gyorsan megfojthatja a magyar könnyĂ»zenĂ©t. RĂĄadĂĄsul, ha mĂĄr vezĂ©rlĂ”elvet keresek, mintha az volna a mĂ©dia szerkesztĂ”inek Ă©s a kiadĂłk vezetĂ”inek kiindulĂłpontja, hogy az emberek hĂŒlyĂ©k. MĂĄrpedig Ă­gy sehovĂĄ sem lehet jutni. ElĂ”re biztosan nem.
- MegnyugvĂĄs lehet szĂĄmodra a Nalanda. A kĂ©szĂŒlĂ” honlap tehĂĄt elsĂ”sorban a sajĂĄt zenekarrĂłl fog szĂłlni?
- BĂĄr az Ă©n nevemet viseli az oldal, termĂ©szetesen komoly helyet kap a Nalanda. Terveim szerint sok letölthetĂ” zenĂ©vel. AzĂ©rt is tartom fontosnak az internetes megjelenĂ©st, mert kĂ­vĂĄncsi vagyok az emberekre. BĂĄrmilyen tĂ©mĂĄrĂłl szĂ­vesen beszĂ©lgetnĂ©k velĂŒk a fĂłrumon. MĂĄr nagyon vĂĄrom, hogy elinduljon a honlap. A Mentha kĂ©szĂ­ti, mĂ©ghozzĂĄ olyan adminisztrĂĄciĂłs felĂŒlettel, hogy minden rĂ©szĂ©hez hozzĂĄfĂ©rhetek otthonrĂłl, azaz igazĂĄn közel leszek a törtĂ©nethez.


Megjelent a Zenész magazinban, 2005-ben.

Hivatalos honlap:

KaszĂĄs PĂ©ter


Nalanda dalrészletek:

BloodyFunk

Esor

NĂ©hĂĄny szĂłban rĂłlad
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek