Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]
  2008
  2007
  2006
  2005
  2004
  2003
  2002
  2001
  2000
  1999
  1998
  1997
  Ms rsok
Marthy Gyrgy

Valdi zenszek szinte interji
Valdi zenszek?
Egyrtelm, hogy nem foglalkozhattunk kitallt zenszekkel, akik helyett msok szlaltatjk meg a hangokat a stdiban.

  olvasok mg rla

Google
Web www.marothy.hu

MARTHY GYRGY 2004
Cool Head Clan - Nem a siker tesz boldoggá   Cool Head Clan - Nem a siker tesz boldoggá

Ötödik albumával jelentkezett a Cool Head Clan együttes. Az 1998-ban alakult punk-rock zenekar néhány évig "underground" módon létezett, a köztudatba érdekes módon akkor került be, amikor Molics Zsolt és társai feldolgoztak egy popslágert. Azóta már ismertek lettek saját dalaik is, Magyarországon kívül Szlovákiában, pontosabban a Felvidéken is népes a rajongótáboruk.
Megjelens: 2004/12/09 | Lapszm: 2004 |


Lerch István - 50. Szimfónia   Lerch István - 50. Szimfónia

December 29-én a Budapest Kongresszusi Központban ad nagy koncertet Lerch István. Épp itt volt az ideje, mondhatnánk, hiszen hasonló akcióra utoljára három évvel ezelõtt került sor. Illetve ami az idõt illeti, ezen a téren van egy kis zavar, mert az elõadás címébõl, az 50. Szimfóniából arra gondolhatunk, hogy a V'73 és a V'Moto-rock alapító tagja, majd szólistaként is sikereket elérõ billentyûs-énekes most ötvenéves. A lexikonok tanúsága szerint azonban 1953-ban született...
Megjelens: 2004/12/09 | Lapszm: 2004 |


Török Ádám és a Mini - Vérfrissítés   Török Ádám és a Mini - Vérfrissítés

A hosszabb ideje, évtizedek óta mûködõ zenekarokat hallgatva gyakran az az ember érzése, mintha nem is az eredeti játszana, hanem valamiféle utánjátszó banda. A dalok és a zenészek ugyanazok, ám a fénykorukra jellemzõ hangulatot képtelenek felidézni. Bevallom, pár évig a Mini koncertjein is efféle gondolatok jutottak az eszembe. Ám idén mintha megint a nyolcvanas évek elején lettünk volna a bulikon. Török Ádám és társai újra olyan feelinggel játszottak, mint abban az idõben, amikor megalapozták a Mini nagyságát.
Megjelens: 2004/12/09 | Lapszm: 2004 |


Duende   Duende

Sok meglepetést tartogat a hallgatónak a Duende debütáló albuma, a Fasta Samba. Az elsõ dal alapján azt gondolnánk, kellemes szórakozásban, könnyed kikapcsolódásban lesz részünk, funkys, latinos, jazz-es muzsikával, késõbb azonban csak kapkodjuk a fejünket. Elõbb a szöveg, majd a zene törli képen az embert. Magyarázattal tartozik a zenekar! De elõbb hallgassuk meg Menszátor H. Attila (ének, zeneszerzõ, szövegíró) és társai történetét.
Megjelens: 2004/12/09 | Lapszm: 2004 |


Holló - Molnár - Több fül többet hall   Holló - Molnár - Több fül többet hall

Holló Józsefet aligha kell bemutatni olvasóinknak, hiszen az R-GO nagy felállásának billentyûse volt. Késõbb Demjén Rózsi zeneszerzõje és hangszerelõje lett. Amikor megalakult a Princess, õt kérték fel, hogy elkészítse a három hegedûslány albumait. Ám végül nem egyedül szerepel az elsõ két lemezen a szerzõi és a hangszerelõi poszton, hanem Molnár "Lacisz" Lászlóval párban. Aki épp akkor ünnepelte huszonegyedik születésnapját, amikor a Princess elsõ anyaga platinalemez lett. Ma pedig a kettõs a Grácia albumát jegyzi.
Megjelens: 2004/10/27 | Lapszm: 2004 |


Bëlga - Az emberi gyarlóság dalai   Bëlga - Az emberi gyarlóság dalai

Mégötlövés, Tokyo és Bauxit (mikrofon, papír és ceruza), valamint Titusz (szinti, szempler és más eszközök, zenei producer), azaz a Bëlga új hangot hozott a magyar könnyûzenébe. Akármennyire szeretnénk, képtelenség bárhová is besorolni sajátos stílusukat. Önmagában már ez is érdekes lenne, s még inkább azzá teszi, hogy a Bëlga tömegeket tudott megfogni szokatlan dalaival.
Megjelens: 2004/10/27 | Lapszm: 2004 |


Hollywoodoo - Karmolnak, harapnak   Hollywoodoo - Karmolnak, harapnak

Két évvel ezelõtt sokakat meglepett elsõ albumával az akkor már tíz éves, mégsem igazán ismert zenekar, a Hollywoodoo. Érett, egyéni hangvételû dalokat tartalmazott az anyag - nem csoda, hogy egy csapásra megismertük az együttes nevét. Hohl Árpád (dob), Bodnár Péter (basszusgitár), Nirnsee Krisztián (gitár), Urbán Szabolcs (gitár) és Trócsányi Gergely (ének) második lemezével még nagyobbat dobott: a Karmolok, harapok címû alkotás egyszerûségében is izgalmas, s borongós hangulata mellett mulattatni is képes.
Megjelens: 2004/10/27 | Lapszm: 2004 |


Pusztai Csaba - Abonytól Los Angelesig   Pusztai Csaba - Abonytól Los Angelesig

Pusztai Csaba, a Budapest Jazz Orchestra és más formációk dobosa, valamint ütõhangszerese a nyáron Amerikában járt. Egy hónapon át ösztöndíjjal tanult a Henry Mancini Institut falai között. Az egész világról mindössze két dobos kerülhetett a kiválasztottak közé, s az egyikük a magyar muzsikus volt. Ez a siker remek alkalmat kínál arra, hogy olvasóink jobban megismerjék Pusztai Csabát.
Megjelens: 2004/09/26 | Lapszm: 2004 |


Mikola Péter - A zenés játszótárs   Mikola Péter - A zenés játszótárs

Ritkán írunk gyerekeknek zenélõkrõl. Hogy miért? Talán mert ez is olyan terület, amihez némi elõítélettel közeledünk. A kereskedelmi médiában pörgõ pophoz vagy épp a lakodalmashoz hasonlóan. Mert mindegyik ingoványos terep. Rengeteg az értékelhetetlen, a zenét lealacsonyító produkció az említett mûfajokban. Persze találunk példát az ellenkezõjére is, s öröm, hogy akad néhány ilyen a gyerekekhez szóló muzsikában. Hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen zenén nõnek fel a legifjabbak.
Megjelens: 2004/09/26 | Lapszm: 2004 |


Varga Zsuzsa - Kötöttség nélkül   Varga Zsuzsa - Kötöttség nélkül

A Venus együttes egykori énekesnõje sokakat meglepett, amikor tavaly õsszel elõállt elsõ szólólemezével. A Szívadóvevõ címû albumot az Anima Sound System több tagjával készítette. Már ebbõl sejthetõ, hogy nem az addigi irányvonalat vitte tovább. Az alkotók szerint popzenérõl van szó, ám nem annak itthon megszokott, igénytelen válfajáról.
Megjelens: 2004/08/23 | Lapszm: 2004 |


Lukács Peta - A zenész és a közönség   Lukács Peta - A zenész és a közönség

1996-ban figyelhettünk fel a gitárosra, a Ki Mit Tud? döntõjében. Lukács Péter tizennyolc évesen nyerte meg a hangszeres szólista kategóriát. Akkor úgy tûnt, még sokat fogunk hallani a gitárcentrikus instrumentális rockzenét mûvelõ ifjúról. Csakhogy hosszú szünet következett, Lukács Péter eltûnt a szemünk elõl. Szerencsére nem végleg. Ám amikor újra felbukkant, már becenevén, Petaként, egészen más zenékben hallhattuk gitározni.
Megjelens: 2004/08/09 | Lapszm: 2004 |


hiperkarma - Gurulós zene   hiperkarma - Gurulós zene

2000-ben hallhattuk elõször a hiperkarma nevet. Akkor úgy tûnt, nem zenekarról, hanem az énekes, gitáros és szerzõ Bérczesi Róbert egyszemélyes produkciójáról van szó. De hamarosan már valódi együttes állt a színpadra a sokakat megfogó dalokkal. Különösebb hírverés, azaz gyakori médiaszereplések nélkül tett szert komoly rajongótáborra a Robi (ének, gitár), Sztivi (gitár), Laca (basszusgitár), fx Elvis (szinti), Frenk (dob, ének) és Zacsi (perka) felállású hiperkarma.
Megjelens: 2004/08/09 | Lapszm: 2004 |


Csányi Zoltán - A biztos alap   Csányi Zoltán - A biztos alap

A Black-Out együttes dobosa az utóbbi években több más zenekarban is feltûnt. Két éve a Szigeten öt csapattal lépett színpadra. Nem ritka ez a szakmában, ám Csányi Zoltán kizárólag olyan muzsikát mûvel, amelyhez kedve van. Tehát nem a pénzkeresés motiválja, s nem kell kiszolgálnia a média felpumpálta, többnyire értéktelen popprodukciókat. Ez sajnos ma már nem olyan gyakori...
Megjelens: 2004/08/09 | Lapszm: 2004 |


Supernem - A zene nem dadog   Supernem - A zene nem dadog

Papp Szabolcs (ének, basszusgitár), Pulius Tibor (gitár) és Mozsik Imre (dob) 2001 õszén hozta létre a Supernem együttest. Egy évvel késõbb már az egész ország ismerte a triót, a K-k-kétszer címû maxinak köszönhetõen. Az elsõ album, a Hangosabban! 2003 tavaszán jelent meg. A zenekar azóta folyamatosan koncertezik, valamint készül második lemezére.
Megjelens: 2004/06/28 | Lapszm: 2004 |


Muddy Shoes - A blues nem unalmas   Muddy Shoes - A blues nem unalmas

A Palermo Boogie Gang együttessel ismertté vált gitáros-énekes Fekete Jenõ 1997-ben hozta létre a Muddy Shoes nevû formációt, Nagy Szabolcs billentyûssel. Az elsõ album - The Real Shuffling Hungarians címmel - már a következõ évben megjelent. A Muddy Shoes azóta is sokat koncertezett, ám a következõ anyagra egészen mostanáig várnunk kellett. Az izgalmas és változatos zenét tartalmazó Cool a Polybasic Records kiadásában látott napvilágot.
Megjelens: 2004/06/28 | Lapszm: 2004 |


Szûcs Gábor   Szûcs Gábor

Little G. Weevil, azaz Szûcs Gábor már szerepelt lapunkban, évekkel ezelõtt, amikor maxija jelent meg. Azóta több lett, mint "klubhõs", nemrég látott napvilágot elsõ albuma, One címmel. A gitáros-énekes zenekarával, a Pure Blues nevû formációval készítette a két CD-t tartalmazó anyagot. A két saját dal, illetve a kilenc feldolgozás éppenséggel ráfért volna egyetlen hanghordozóra, ám annyira eltérnek egymástól, hogy célszerûnek tûnik szétválasztásuk.
Megjelens: 2004/05/27 | Lapszm: 2004 |


Szörp - Amerikai toplistán   Szörp - Amerikai toplistán

"Magyarország egyetlen bevallottan acid-jazzt játszó zenekara 1997 óta mûködik" - olvashatjuk a Szörp honlapján. A mai formáció öt évvel ezelõtt alakult ki, azóta Váczi Eszter (ének), Gátos Iván (billentyûs hangszerek), Mike Zsolt (dob), Fehér Géza (gitár), Fehérvári Attila (basszusgitár), Barbinek Gábor (harsona), Weisz Gábor (tenorszaxofon), Weisz Tamás (trombita, szárnykürt) és Weisz Nándor (ütõhangszerek) alkotja az együttest. Szörp albumot ne is keressen senki a boltokban - a komoly közönségbázissal rendelkezõ csapat ugyanis eddig csak maxival jelentkezett.
Megjelens: 2004/05/27 | Lapszm: 2004 |


Kovács Péter - Kovax, a torok   Kovács Péter - Kovax, a torok

A tavalyi év végén jelent meg "Kovax, a torok" albuma, Szeress nagyon címmel. A Kovax mûvésznév Kovács Pétert fedi. A zongorista-énekes több komoly produkcióban tûnt már fel közremûködõként, valamint a Jeff Porcaro Emlékzenekar oszlopos tagja. Elsõ szólólemezén többnyire régi magyar slágerek feldolgozásai szólalnak meg, mások mellett Presser Gábor, Borlai Gergõ és Tátrai Tibor segítségével.
Megjelens: 2004/05/27 | Lapszm: 2004 |


Bikini: Angyali üdvözlet - A közönség nem hülye   Bikini: Angyali üdvözlet - A közönség nem hülye

Tavasszal jelent meg a Bikini új albuma, Angyali üdvözlet címmel, a Hungaroton kiadásában. Mint azt az utóbbi években, a zenekar visszatérése óta megszokhattuk, megint új hangvétellel találkozunk az anyagon. A Bikinire jellemzõ stílusjegyek megmaradtak ugyan, mellettük azonban bõven hallunk új elemeket. S ha már újdonságról van szó: a felvételen még Daczi Zsolt játszott, azóta viszont Csillag Endre a zenekar gitárosa.
Megjelens: 2004/05/27 | Lapszm: 2004 |


Papesch Péter - Megvalósult álmok   Papesch Péter - Megvalósult álmok

Ahhoz képest, hogy milyen késõn kezdett el basszusgitározni, Papesch Péter villámgyorsan tényezõ lett a szakmában. A legizgalmasabb jazzprodukcióknak éppúgy részese, mint ahogy ott állt és áll a színpadon a honi rock legendái, többek között Tátrai Tibor és Presser Gábor mellett.
Megjelens: 2004/04/22 | Lapszm: 2004 |


Kánaán - Ösztönzenészek   Kánaán - Ösztönzenészek

Kálmán Tamás (dalok, szövegek, ének, gitár) és Nagy Zoltán (hangszerelés, billentyûs hangszerek, programozás) kettõse két évvel ezelõtt megnyerte az LGT Fesztivál tehetségkutatóját. Kánaán néven, Találj rám címmel még abban az évben albumot jelentettek meg, a NarRator Records kiadónál. Azóta nemigen hallottunk róluk, ám most újra feltûntek, hamarosan elkészítik második lemezüket.
Megjelens: 2004/04/22 | Lapszm: 2004 |


Anima Sound System - Az önzõ zenekar   Anima Sound System - Az önzõ zenekar

Prieger Zsolt (keverés, effektek) és Prieger Szabolcs (gitár, billentyûs hangszerek) 1993-ban alapította a zenekart Szombathelyen. Nem sokkal késõbb csatlakozott hozzájuk Németh Gergely (basszusgitár, billentyûs hangszerek, scratch), majd több tagcsere után Angler Ákossal (dob), Németh Jucival (ének, fuvola) és Soós Tamással (fúvós hangszerek, ének) alakult ki a mai felállás. Az Anima Sound System egyéni zenei világa értõ fülekre talált itthon és külföldön is - pedig a csapat, ha tehette, mindig kerülte a bejáratott, "hivatalos" utakat.
Megjelens: 2004/03/18 | Lapszm: 2004 |


Vedres Joe - Kívülállók   Vedres Joe - Kívülállók

Vedres Joe a Beatrice egyik legizgalmasabb felállásában tûnt fel, 1981-ben. A következõ évben már a ma õs-Bikini néven ismert formációban gitározott, sõt, ott volt a zenekarban a Bikini csúcsra jutásakor is. Ezután következett a jobb sorsra érdemes Telegram együttes, amely csak egy lemezt készíthetett, a billentyûs Ádok József korai halála miatt. Vedres késõbb a Machine Mouse tagja volt, feltûnt a visszatérõ Bikiniben, s ma újra Nagy Feró oldalán szerepel a Ricsében. Pár hónappal ezelõtt szerzõi albummal jelentkezett.
Megjelens: 2004/03/18 | Lapszm: 2004 |


Peter Ogi - Kibukkant a sötétségbõl   Peter Ogi - Kibukkant a sötétségbõl

Hegedûs Péter zeneszerzés szakon végezte el a Zeneakadémiát. Késõbb, már Peter Ogi néven mégis az avantgárd világában lett ismert, méghozzá az egész világon. Itthon a ma már kultikus emlékû Spions tagja volt, Amerikában szólóban aratta sikereit. Hazatérte után két albummal jelentkezett, az utolsó, a Blaze tíz évvel ezelõtt készült el. Azóta csak betegségérõl kaphattunk hírt, sokan már úgy hitték, sosem áll színpadra. De most újra ott láthatjuk.
Megjelens: 2004/03/18 | Lapszm: 2004 |


Hooligans - Több rajongó, több kritikus   Hooligans - Több rajongó, több kritikus

Szimpatikus, fiatal rockbanda - ez volt az általános vélekedés, amikor a Hooligans elindult. Csakhogy azóta a zenekar befutott. Komoly lemezeladást produkál, s a koncertek telt ház elõtt zajlanak. Ördögh Csipa (ének), Tóth Tibi (gitár), Moritcz (basszusgitár) és Kiss Endi (dob) olyan helyeken is feltûnik, ahol korábban nem találkozhattunk a rock képviselõivel. Természetes-e vagy sem, de tény, hogy ma már nem egyértelmû a Hooligans megítélése.
Megjelens: 2004/03/18 | Lapszm: 2004 |


Fehér Adrienn - Megalkuvás nélkül   Fehér Adrienn - Megalkuvás nélkül

A nagyközönség sokáig kizárólag énekes színésznõnek ismerte Fehér Adriennt. Egészen 2003-ig, amikor megjelent elsõ szólóalbuma, Fehér címmel. A pop-rock szakma persze tudta, ki õ, hiszen az utóbbi években jó néhány produkcióban vokálozott. Többek között Cserháti Zsuzsával, Malek Andreával, Presser Gáborral és Szikora Róberttel dolgozott együtt.
Megjelens: 2004/03/18 | Lapszm: 2004 |


Németh Gábor - Közérthetõen és választékosan   Németh Gábor - Közérthetõen és választékosan

2003 végén jelent meg a Németh Gábor Project bemutatkozó albuma, Könnyû lépések címmel. Az egykori Skorpió, Dinamit, Bikini és Art Reaktor dobos (hogy csak néhány zenekarát említsük) instrumentális anyagot készített, csupa kiváló muzsikussal. Mire ezek a sorok megjelennek, már túl lesznek a nagyszabású lemezbemutató koncerten, mi azonban még elõtte beszélgettünk.
Megjelens: 2004/02/05 | Lapszm: 2004 |


Magyar Hajnal - A tisztább út   Magyar Hajnal - A tisztább út

Magyar Hajnal tizenévesen a Moralisa nevû lányzenekar énekesnõjeként tûnt fel. Az együttes feloszlása után még volt egy ígéretes próbálkozása, ám a kiváló muzsikusokkal létrehozott Cairo végül nem lépett ki a nagyközönség elé. Hajnal ezután Amerikába távozott, Miamiban a Magenta Band tagja volt. Hazatérte után a Dáma énekesnõje lett, egy album erejéig, amely az egykori Cairo nótákból nõtt ki. Késõbb a Moonshiners jazzformációban hallhattuk énekelni. Az utóbbi pár évben, ha megjelenik a médiában, a Dawn & Chris elnevezésû projektrõl beszél.
Megjelens: 2004/02/05 | Lapszm: 2004 |


Cry Free - Lehet saját a másé is   Cry Free - Lehet saját a másé is

Nyolc évvel ezelõtt alakult meg a magyar Deep Purple cover band, a Cry Free. Scholtz Attila (ének), Kállai János (gitár), Kecskeméti Csaba (basszusgitár), Soulavy Gábor (billentyûs hangszerek) és Blaskó György (dob), azaz a jelenlegi felállás 2000 óta van együtt. Ezután kezdte el kinõni magát az együttes, s kis klubbandából mára külföldre is utazó, gyakorta nagy színpadokon fellépõ zenekarrá vált. A tagok õsszel példaképeikkel is találkozhattak, a budapesti koncert utáni partin.
Megjelens: 2004/02/05 | Lapszm: 2004 |


Manhattan - Nem kell szégyellnünk magunkat   Manhattan - Nem kell szégyellnünk magunkat

A Manhattan együttes hat évvel ezelõtt készített utoljára lemezt. A Hetedik óta 2000-ben válogatásalbum látott napvilágot - lényegében ez volt a társulat búcsúja. Tavaly azonban Csoki, Kelemen Tamás és Vilmányi Gábor újra feltûnt a színpadokon. Sõt, az év végén új anyaggal jelentkezett a trió. Csokival a társulat teljes történetét próbáltuk felidézni, kitérve olyan kérdésekre is, amelyek a Manhattan-nel kapcsolatban a szakmát foglalkoztatták, azaz a popsajtóban sosem kerültek terítékre.
Megjelens: 2004/01/08 | Lapszm: 2004 |


Kowalsky meg a Vega - Szoros barátság, laza zene   Kowalsky meg a Vega - Szoros barátság, laza zene

2003 végén új formáció tûnt fel: a Kowalsky meg a Vega nevû együttes. A Black-Out énekese, Kowalsky Jávorszky Bécával (akusztikus gitár), Juhász Robbal (gitár), Temesi Bercivel (basszusgitár) és Újvári Petivel (dob) készítette el a Pimasz grimasz címû albumot. A borítón Kowa dinamittal a kezében látható - a banda valóban robbanthat, mert a dalok frissek, újszerûek és egyedi a hangulatuk.
Megjelens: 2004/01/08 | Lapszm: 2004 |

Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek