Jelentkezz be! [ Új vagy itt? Regisztrálj!]

Supernem - A zene nem dadog

A zene nem dadog

Papp Szabolcs (ének, basszusgitár), Pulius Tibor (gitár) és Mozsik Imre (dob) 2001 őszén hozta létre a Supernem együttest. Egy évvel később már az egész ország ismerte a triót, a K-k-kétszer című maxinak köszönhetően. Az első album, a Hangosabban! 2003 tavaszán jelent meg. A zenekar azóta folyamatosan koncertezik, valamint készül második lemezére.

- Hogyan találtatok egymásra?
Szabi: - Mindhárman játszottunk az Up zenekarban. Amolyan olvasztótégely volt - egyszer összeszámoltuk: több mint ötven zenész fordult meg benne. Az első lépés az volt, hogy Imivel nagyon egymásra kattantunk, mármint zeneileg.
Imi: - Ha nem is rögtön, mert eleinte utáltam Szabit...
Szabi: - Mi alkottuk a ritmusszekciót, s akkor is együtt gyakoroltunk, amikor hivatalosan nem volt zenekari próba.
Imi: - Gyorsan rájöttünk, hogy ha az alapok rendben vannak, akkor már szinte bárki bármit csinálhat. No meg élveztük is a közös muzsikálást. Később Tibi is az Up tagja lett, de ekkor még nem merült fel bennünk, hogy egyszer majd hármasban alkotunk valamit. Már csak azért sem, mert eleinte őt is utáltam...
Szabi: - Az Up időközben kimúlt. Sok évünk, sok munkánk volt benne. Imivel ketten próbálkoztunk utána, született pár rockos, punkos nóta, de nem jutottunk egyről a kettőre.
Imi: - Ekkor kimentem vendéglátózni, egy hajóra. Nem vagyok büszke rá, de jó és hasznos is volt. Újra megtanultam kottát olvasni... Amikor hazatértem, Szabi azzal fogadott, hogy a Roy & Ádám formációban játszhatnánk. Két gyönyörű évet töltöttünk négyesben.
- Tibivel nem is tartottátok a kapcsolatot?
Tibi: - Az Up után két évig nem találkoztunk. Szabival akkor zenéltem újra együtt, amikor Józsa Alex mindkettőnket elhívott a lemezére. Ha a stúdióban végeztünk a napi felvétellel, Szabi elővette a saját témáit. Néhány dalt kezdetleges formában rögzítettünk.
Szabi: - Közülük az egyik, az Ain't Nobody's Fool később lemezre is került. De ez a változat még nagyon demó volt, ráadásul félrészeg állapotban játszottuk fel. Megmutattam Iminek, hogy azért így is húz ez a dal, s még bőven van ötletem, összehozhatnánk egy triót. Elkezdett alakulni a dolog.
- Mit szólt ehhez Roy és Ádám?
Imi: - Kezdetben nem vették igazán komolyan az elhatározásunkat. Egyébként mi sem gondoltuk volna, hogy egy év múlva lemezünk jelenik meg, klipjeink készülnek.
Szabi: - Jó időben jó helyen voltunk. Észrevettük, hogy a közönség ki van éhezve az őrjöngésre. Ha Royékkal Red Hot Chili Peppers vagy Lenny Kravitz volt műsoron, nagyon beindultak az emberek. Amúgy miután beadagoltuk nekik a saját zenekar létét, barátságban váltunk el egymástól.
Imi: - A félkész demót a Gold Record vezetőjének, Molnár Gábornak mutattuk meg. Szerződést ajánlott. Az aláírás előtti napon összeültünk, hogy egyáltalán el tudjuk-e játszani a nótákat élőben. Nem ment...
Szabi: - Addig sosem énekeltem. Szólóban sem, nemhogy ritmushangszer mellett... Idő kellett, hogy belejöjjek.
Tibi: - Arról nem is beszélve, hogy át kellett alakítanunk a gondolkodásunkat. Mindannyian tele voltunk hangokkal, márpedig ennél a zenénél, a punk-rocknál az egyszerűség a legfontosabb. Át kellett formálnunk a hangkészletünket.
Imi: - Érdekes, hogy mindhárman egyszerre és ösztönösen kezdtünk az egyszerűség felé menni. Igazából ezért jöhetett létre a Supernem.
- Mi lett a szerződéssel?
Szabi: - Aláírtuk. Hamarosan újra Alexnél találtuk magunkat, az Alexandria Stúdióban. (Illetve a dobokat Kecskeméten, az Origo Stúdióban vettük fel, Cserny "Bogi" Kálmánnal.) De mielőtt a felvételről beszélnénk, térjünk ki a szövegekre. Itt is az egyszerűségre törekedtünk. Saját szemszögünkből megvilágítani, miért fekete ma a fekete - ennél jobban nem tudom megfogalmazni.
Imi: - Épp ezért, hogy mivel nem tudjuk tökéletesen megfogalmazni, mit várunk el a szövegektől, inkább nem kerestünk meg külsősöket. No meg hitelesebb is, ha a saját szavaink szólalnak meg a dalokban. Több szöveget hárman alkottunk meg. Csak néhány kivétel akad, az egyik az Induljon a banzáj. Soha egyikünk sem volt bonanzás, de megtetszett nekünk a szöveg, úgy éreztük, illik a képbe.
Szabi: - Lázadó szöveg, ahogy a sajátjaink is azok. S hasonló módon. Mert mi, ha lázadunk, burkoltan vagyunk szókimondóak, nem káromkodunk, csak ha feltétlenül szükséges. Ilyen formában talán még keményebbeket is lehet mondani, mint durva szavakkal. Még egy feldolgozás szerepel az albumon, az utolsó dal egy régi Neurotic számból származik. A világ legjobb rock and roll szövege! Egy saját nótához, a Szózathoz pedig Bata Zsuzsa írt szöveget.
- Az egyik legismertebb dalotok a dadogós K-k-kétszer. Hogy naiv kérdést tegyek fel, de hát az olvasók csak olvasnak, s nem hallanak titeket: mi ihlette?
Imi: - Szabival mindketten dadogunk. Sőt, időnként már Tibire is átragad, ha sokat van a társaságunkban... Mivel sejtettük, hogy előbb-utóbb meg kell szólalnunk tévékben és rádiókban, úgy gondoltuk, írunk egy ilyen dalt, hogy ne kelljen magyarázkodnunk.
Szabi: - Éneklésnél nem jön elő a dadogás, mint ahogy mondják, színészek is küszködnek ilyen gonddal a magánéletben, a színpadon azonban nem. Szakemberek biztosan meg tudnák magyarázni, miért van ez.
- Térjünk vissza a stúdiózáshoz!
Tibi: - Részletekben vettük fel a lemezt. Ha kész volt egy dal, elmentünk Kecskemétre, utána Alex következett. Előfordult, hogy két felvétel között másfél hónap telt el. Ez azért hallható is az albumon: nem szólnak egységesen a dalok. Ezen mindenképpen változtatunk a következő albumnál.
- Érdemes? Úgy értem, így kevésbé egysíkú a zene. A punk-rock talán nem rejt magában olyan sok lehetőséget.
Tibi: - Ez nem igaz, a háromakkordos zenét is sokfelé el lehet vinni, ritmusokkal, énekdallamokkal. Ez is a szándékunk.
Imi: - Az egységesítést magára a felvételre értettük. Jó lenne most felkészülten, kész dalokkal menni a stúdióba, hogy egyhuzamban rögzítsük az anyagot. A tavalyi munka érdekes volt ugyan, de nem feltétlenül célravezető.
- A Hangosabban! több mint egy éve jött ki. Sikeres az album?
Imi: - Háromezer példány körül tart az eladás. Ennél többre nem számíthattunk, mert épp abban a körben bevett szokás a másolás, amelyet érdekelhet a zenénk. Tehát ez nem volt meglepetés, ugyanakkor mi arra számítottunk, hogy csak két-három év után jutunk el oda, ahol most tartunk. Járnak a koncertjeinkre és éneklik a dalokat.
Szabi: - Kiderült, hogy szükségük van az embereknek az ilyen zenére. Nem "lötyögnek", hanem őrjöngenek a bulikon. Bár nemrég, Békéscsabán azt vettük észre, hogy pogózás helyett táncot látunk a színpadról. Lányok tviszteltek a nézőtéren. Mindkettő jó látvány... Egyébként azt nyilván tudjuk, hogy kik járnak a koncertekre, viszont meglepő, hogy sokan mások is szeretik a dalainkat. Idősebbek is megállítanak az utcán, hogy gratuláljanak. Egyszer pedig kigyúrt kopaszok rontottak rám, játékteremből kilépve. Azt hittem, meg akarnak verni, ehelyett gratuláltak és biztattak...
Tibi: - Még nem dőlhetünk hátra, hogy minden rendben van, mert időnként bosszankodunk, ha koncertmentes egy-egy hétvége, de alapjáratban jó úton vagyunk.
Imi: - Ez is úgy van, mint amikor minél többet tanulsz, annál inkább rájössz, mennyi mindent nem tudsz. Ha kezd szaladni a szekér, még többet kell foglalkozni a zenekarral.
- Trióban léptek fel?
Imi: - Igen, bár a vonósok és az effektek hard diszkről jönnek. Nagy felelősség hármasban játszani, ha egyvalaki hibázik, borul az egész.
Szabi: - Már nincs az, hogy amíg a gitáros szám közben kortyol egyet a söréből, a zongorista kisegíti.
Tibi: - Játszottam már olyan zenekarban, ahol három dal után le lehetett osonni a vécére...
Imi: - Persze hárman kevesen lennénk ahhoz, hogy jól szóljanak a koncertek. László Viktor és Madránszky "Öcsi" Krisztián van velünk a bulikon, ők kevernek, effekteznek. Mindketten nagyon érzik ezt a zenei világot.
Szabi: - László Viktor tavaly a Szigeten hallott minket, utána hívott fel, hogy szívesen dolgozna velünk. Ez óriási dolog, hatalmas megtiszteltetés. Mégiscsak az egyetlen magyar világsztár banda, a Sexepil tagja volt. S az sem utolsó dolog, hogy olyan ember kever, aki már állt színpadon, tudja, érti, mi az, amit kérünk tőle.
- Mikor jelenik meg a második album?
Tibi: - Talán már az ősszel, de legkésőbb a jövő év elején. A zenében visszaveszünk a tempóból, nem akarunk mindenáron "zúzni". Szerintem az első lemez sem kimondottan punkos, a következő pedig még inkább a klasszikus rock felé fog hajlani. No nem annyira a Deep Purple, inkább az AC/DC zenéje az irányadó.
Szabi: - Az első albumnál megtaláltuk azt a vonalat és azt a hangzást, ami fekszik nekünk. Ennél több nem történt, mivel - zenei múltunktól függetlenül - ebben a felállásban kezdő zenekar vagyunk. A közben eltelt idő alatt összerázódtunk, ráéreztünk egymásra. Igazából most fog kijönni, mire vagyunk képesek hármasban, most fog körvonalazódni a valódi Supernem.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Supernem


Klipek:

K-K-Kétszer

Hangosabban!
Főoldal            Cikkek            Fórum            Közösség            Kapcsolat
Maróthy György © 2006 • Adatvédelmi elvek