Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]

Vedres Joe - Kívülállók

Kívülállók

Vedres Joe a Beatrice egyik legizgalmasabb felállásában tûnt fel, 1981-ben. A következõ évben már a ma õs-Bikini néven ismert formációban gitározott, sõt, ott volt a zenekarban a Bikini csúcsra jutásakor is. Ezután következett a jobb sorsra érdemes Telegram együttes, amely csak egy lemezt készíthetett, a billentyûs Ádok József korai halála miatt. Vedres késõbb a Machine Mouse tagja volt, feltûnt a visszatérõ Bikiniben, s ma újra Nagy Feró oldalán szerepel a Ricsében. Pár hónappal ezelõtt szerzõi albummal jelentkezett.

- Hogyan jutott eszedbe szólólemezt készíteni?
- Volt egy csomó számom - mondja Vedres Joe. - Amikor megtudtam, hogy szerzõi album esetében milyen egyszerû a saját kiadás, mi több, az Artisjus még segíthet is benne, belevágtam. Végigjártam a köröket, megkaptam a támogatást, ebbõl fedezni tudtam a kiadást. A felvétellel nem volt gond, hiszen van stúdióm, egyebek mellett a Háború elsõ albuma is nálam készült. A közremûködõ zenészek egytõl-egyig a barátaim, ingyen jöttek el muzsikálni. Így jött létre a Kívülállók címû album.
- Mi van rajta?
- Az anyag magját négy Telegram-nóta alkotja, 1990-bõl. A második albumon szerepeltek volna. Már elkészültünk a demóval, amikor Ádok Józsi elhunyt. Nélküle nem akartuk folytatni. Ugyanakkor kár lett volna, ha elvesznek ezek a dalok. Igaz, egyet életben tartott Mr. Basary, az Ez az érzés jó címû számot a mai napig játssza zenekarával.
- A borítón a közremûködõk fotói mellett Ádok képe is szerepel. Tudtátok használni a régi felvételeket?
- Sajnos nem, csak sztereóban vannak meg. Mindent újra fel kellett vennünk. Ám a billentyûszólamok egy az egyben az eredetiek. Józsi fényképe pedig azért kapott helyet a többieké között, mert a lemezt az õ emlékének ajánlottuk.
- Mi került még az albumra?
- Pár olyan dal, amit 1997 tájékán írtam. Amikor még úgy volt, hogy maradok a visszatért Bikiniben. Mindezt teljesen friss nótákkal egészítettem ki, hogy teljes legyen az album.
- Kikkel zenéltél?
- Régi barátom és szerzõtársam, Hirlemann Bertalan dobol a lemezen, illetve egy dalban Kaszás Péternek jutott ez a feladat. Basszusgitáron Makovics Dénes, Laczik Fecó és Barán Attila játszik. Hirlemann Berci volt a billentyûs is. A gitáros szerepét természetesen én vállaltam, leszámítva egyetlen szólót, amit elkért tõlem Mohai Tamás.
- Énekesek?
- Rudán Joe három, Mr. Basary két, Mohai Tamás és Almási Enikõ egy-egy dalban énekel. Szintén egy nóta jutott a kevésbé ismert, viszont "végtelen hangú" Naszvagyi Tamásnak, egyébként õ vokálozik végig a lemezen. Két számot pedig én adok elõ. Már nem akadt több haverom, muszáj volt dalra fakadnom...
- Csupa saját szerzeményrõl van szó?
- Persze, ezért szerzõi a lemez.
- A Mohai énekelte dalban mintha az õ keze is benne lenne, jellegzetesen "mohais" a nóta.
- Igen, ez az egyetlen kivétel. Maga a dal szintén az enyém, ám itt arra kértem Mohait, hogy írja õ a szöveget és az énekdallamot. Mivel olyan elõadóról van szó, akinek szerintem nem szabad más szavait énekelni. Száz százalékot javult ettõl a dal. Amúgy a többiek is sokat tettek a számokhoz, például Joe is a maga képére formálta az énekdallamokat.
- Ezek szerint a szövegeket is te jegyzed.
- Igen, s még mielõtt számon kérnéd rajtam a komoly mondanivalót, elárulom: mindössze annyit akartam elérni, hogy a szöveg szinkronban legyen a zenével. Az egyszerû hard rock nóták egyszerû szerelmekrõl szólnak. Annak idején fordítgattam kedvenc angol és amerikai bandáim szövegeit, s kiderült, hogy mind ugyanarról szól. Meggyõzõdésem, hogy ehhez a zenéhez más nem is illik, csak szerelmes vagy politikus szöveg. Az utóbbival pedig nem óhajtottam foglalkozni.
- Igaz is, a zenérõl még nem beszéltünk.
- Mint mondtam, ez egyszerû hard rock. Mindig is ilyen dalokat írtam. S nagyon úgy néz ki, hogy ezután sem fog más kijönni belõlem. Sosem akartam trendi lenni. Azt a zenét játszom, amin felnõttem. Érdekes, hogy ez a muzsika kiállta az idõ próbáját, a mai napig telt házak elõtt játszanak a hard rock régi nagy elõadói, együttesei. Nem tudom, hogy a mai irányzatok képviselõi elmondhatják-e ezt magukról évtizedek múltán...
- Te fogsz telt ház elõtt játszani ezzel az anyaggal?
- Még üres elõtt sem. Nem látok esélyt arra, hogy ebbõl koncertezõ produkció legyen. Nyilván csak a lemezen közremûködõkkel lehetne elképzelni a fellépést, ám mivel sokan vannak, már szinte az egyeztetés is megvalósíthatatlan. Gyakori klubozásról aligha lehetne szó.
- Nem túl szerencsés, ha a levegõben lóg egy album...
- Arra gondolsz, hogy senki nem fog bemenni érte a lemezboltba? Ne is tegye, mert nem találná. Egyedül a honlapomról rendelhetõ meg az album. Ezer forintért, no és persze a postaköltségért. Az árból kiderül, hogy nem akarok üzletet csinálni belõle, nem ezért készítettem el a lemezt. Csak szerettem volna, ha nem tûnnek el a süllyesztõben ezek a nóták. Mohai Tamás korábban több szólóanyagot is készített, ezekhez szintén hozzá lehet jutni az oldalon keresztül. Más barátaimat is arra biztatom, hogy álljanak elõ saját albumaikkal, hasonló úton. Hirlemann Berci lemezét például már nagyon hallgatnám. Bízom az internet hatalmában, s tudom, hogy jelenleg más módon nem tudjuk elérni azt a réteget, amelyik szereti az ilyen zenéket.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Vedres Joe


Dal a Kívülállók címû albumról:

Ezernyi titkos gondolat
Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek