Jelentkezz be! [ j vagy itt? Regisztrlj!]

Török Ádám és a Mini - Vérfrissítés

Vérfrissítés

A hosszabb ideje, évtizedek óta mûködõ zenekarokat hallgatva gyakran az az ember érzése, mintha nem is az eredeti játszana, hanem valamiféle utánjátszó banda. A dalok és a zenészek ugyanazok, ám a fénykorukra jellemzõ hangulatot képtelenek felidézni. Bevallom, pár évig a Mini koncertjein is efféle gondolatok jutottak az eszembe. Ám idén mintha megint a nyolcvanas évek elején lettünk volna a bulikon. Török Ádám és társai újra olyan feelinggel játszottak, mint abban az idõben, amikor megalapozták a Mini nagyságát.

- Mi az oka a változásnak?
Török Ádám: - A vérfrissítés. Bõ egy éve csatlakozott hozzánk Paróczai Attila basszusgitáros. Fiatalságával, lendületével és színpadi munkájával minket, öreg medvéket is feldobott. Ráadásul basszusozni is tud, méghozzá nem akárhogyan. Lehet, hogy korábban kicsit nyugdíjas módon muzsikáltunk, de most mi is újra ifjúnak érezzük magunkat. Meg nem tudnám mondani, hányadik virágzását éli a Mini.
- Mások is így vélik, egykori basszusgitárosotok, Németh Alajos mondta a Bem rockpart harmincötödik (!) szezonnyitója után, hogy azt a korszakot idéztétek, amikor tizennyolc évesen állt melletted a színpadon.
Török: - Olyasmi ez, mint amikor az öreg pasi fiatal nõre talál. Õ maga is megfiatalodik. Ha megnézed a külföldi nagy fusion bandákat, a szerzõk, az a két-három tag rendszerint állandó, a ritmusszekció azonban gyakran cserélõdik. Szükség van erre, hogy új lendületet kapjon a zenekar.
Németh Károly: - Az emberi okok mellett az sem elhanyagolható tényezõ, hogy Attila eltérõ, modernebb és frissebb zenei felfogása is inspirál minket. Ettõl a mi zenei felfogásunk és hozzáállásunk is változik.
Köves Miklós: - Szerencsés volt a találkozásunk. Attila korábban a Kõkorsó együttesben zenélt, sokat játszott elõttünk, sõt, a zenekar gitárosa, Borsodi László többször vendégként lépett fel velünk. Eleve tudta a mûsort.
- Szeretted is?
Paróczai Attila: - Két évvel korábban ismertem meg a Minit. Már akkor tetszett a zene, amióta pedig játszom, még jobban szeretem. A két legnagyobb kedvencem a Bem Rockpart 6. és a Körbezárt a dzsungel. Elõbbi nem is annyira a basszusszóló, inkább a groove miatt. De amikor a színpadon állok, minden nóta egyformán közel áll hozzám. Egyébként elõször csak nyolc koncertre hívtak, beugróként, Füles, azaz Kerékgyártó István betegsége miatt, s amikor kiderült, hogy nem tér vissza a zenekarhoz, állandósítottak. Talán mondanom sem kell, hogy nagy megtiszteltetés a Miniben játszani. Valamint nagy lehetõség is.
- A megváltozott mûsorban több a basszusszólós nóta. Az eredeti változatokat játszod?
Paróczai: - Az alap, a kiindulás ugyanaz, de van lehetõségem arra, hogy a saját ötleteimet is belerakjam.
Németh: - Nem lenne szerencsés, ha ráerõltetnénk Attilára az eredeti változatokat. Hiszen más stílusban játszik, mint korábbi basszusgitárosaink.
Török: - Ugyanakkor a közönség miatt bizonyos mértékig ragaszkodnunk kell a régi hangokhoz, legalább kiindulásképp. De sebaj, az új lemez néhány dala majd az õ basszusszólójával lesz híres...
- Mikor jelenik meg?
Török: - A jövõ év elsõ hónapjában. Január 29-én lesz a lemezbemutató koncert a Petõfi Csarnokban. Az album és a buli címe is: Éjszakai harcos. Utalva a rendhagyó mûsorra. Mert a szuperkoncert szünetében superfight mérkõzésre kerül sor. Dániel fiam ezt a sportágat ûzi, s most lesz az elsõ profi meccse.
Köves: - Õ a harcos, ami meg az éjszakát illeti, az inkább Ádám terepe...
Török: - Kíváncsiak vagyunk, mi sül ki a zene és a sport találkozásából. A koncerten egyébként a Mini egyik alapító tagja, Závodi János is velünk lesz a színpadon, s még egy gitáros vendégeskedik nálunk, a nagy tehetségû, ám sajnos kevéssé ismert Tóth-Bagi Csaba. A meccs után, a mûsor második részében négy dalt vonósnégyes segítségével szólaltatunk meg, ez is újdonság a Mini történetében.
- Milyen lesz az új album?
Németh: - Változatos. Akad rajta bluesos hangulatú, valamint nagyon modern, acid hatású dal is. A hét új szám mellett három régi darabot is feldolgozunk, a Rakétaember, a Hang és a jel, valamint az Armenia mai megszólalással, újragondolva kerül lemezre.
Köves: - Újdonság, hogy két dal nem a zenekartól származik. Kiadónk, a NarRator Records javaslatára fiatal, tehetséges szerzõk dalai hallgattuk meg, s kettõt kiválasztottunk közülük. Hogy tovább frissítsük a Mini zenéjét.
- Igaz, hogy Bem rockparton egyedül a Török Ádám és a Mini játszhat?
Török: - Nem teljesen, mert minden hónap elsõ szombatján fellép elõttünk egy-egy banda. De tény, hogy 2001-ben a lakók kérésére rendeletet hozott az önkormányzat, hogy tíz óra után nem szólhat hangos zene az I. Kerületi Mûvelõdési Házban. Egyedül nekem és zenekaromnak engedtek évi öt koncertet. Azért ki szoktunk hozni ebbõl hatot-hetet...
- Rendeletbe került egy zenész neve?
Köves: - Miért? Szobrot is itt fognak emelni Ádámnak...
- November elején beszélgetünk. Mit csináltok a nagy koncertig?
Török: - Jelenleg minden hétköznap próbálunk, szintén itt, a Bem rockparton. Egy igazi, élõ zenekarnak szüksége van erre, mielõtt lemezt vesz fel. Minden hangot tudnunk kell, azután persze a stúdióban még lehet alakítgatni a dalokon. November második felében Svájcba utazunk, két hét alatt nyolc koncertet adunk. Visszatérésünk után azonnal a felvétel következik, decemberben az Aquarium stúdióban dolgozunk. A január pedig már arról fog szólni, hogy készülünk a "verekedõs-csörömpölõs" koncertre.


Megjelent a Zenész magazinban, 2004-ben.

Hivatalos honlap:

Török Ádám és a Mini


Závodi János hivatalos honlapja:

Závodi Janó


Az új felállás elsõ klipje:

Éjszakai harcos


Kapcsolódó cikkek:

Török Ádám 60

Mini: Vissza a városba
Foldal            Cikkek            Frum            Kzssg            Kapcsolat
Marthy Gyrgy © 2006 • Adatvdelmi elvek